1515
Annons

Ekonomistudion: AI-whisky och miljardärens coronadom över Sverige

I Ekonomistudion torsdag tittar vi på den amerikanska arbetsmarknaden. Frida Wallnor rapporterar från USA och Viktor Munkhammar ger sin makrodom. 

Hör även Bill Gates i programmet. Han resonerar kring de nordiska ländernas coronastrategi och är tveksam till Sveriges agerande. AI och whisky blir det också. Hur kan man använda data för att hitta de bästa smakerna?

Och hur väl står sig egentligen Sverige i ett internationellt sammanhang vad gäller artificiell intelligens?

Foto:JESSICA GOW / TT

Se programmet i tv-spelaren eller lyssna via länkarna.

Ekonomistudion är Dagens industris program om dagens viktigaste nyheter på marknaden och i politiken.

Se det på Di TV eller hör det i din poddspelare

Lyssna: iPhone | Acast | Spotify


SD-väljare mer skeptiska till nytt vaccin

Sverigedemokrater är mindre benägna att ta ett nytt vaccin än socialdemokrater och moderater. 

Det visar en färsk global enkät som också pekar på ett sjunkande internationellt förtroende för den svenska corona-strategin. 

Foto:Sakchai Lalit

”Det är populistpartiernas väljare i flera länder som är minst troliga att vilja ta ett vaccin”, säger James Johnson som är seniorkonsult på Kekst CNC, som i Sverige heter JKL.

Pr-jätten har under 2020 genomfört en rad globala enkäter kring coronafrågor, och i den senaste upplagan framstår Sverigedemokrater som betydligt mer skeptiska till vaccin än exempelvis socialdemokrater och moderater. 

Det finns andra demografiska grupper som avviker i inställning till vaccinering, påpekar James Johnson: 

”Låginkomsttagare i Sverige säger att de är mindre benägna, och det gäller också kvinnor”, säger James Johnson i ett samtal med Ekonomistudion i DiTV där han också tillägger att yngre människor generellt är mer tveksamma.

Bilden av Sveriges coronahantering har försämrats något i den här mätningen, som är den sjätte som JKL och Kekst CNC genomför sedan krisens början. 

”Tidigare i år låg Sverige bland den grupp länder som ansågs hanterat coronakrisen bra”, säger James Johnson. 

Vid en tidigare mätning i september såg Sverige särskilt lovande ut, eftersom många andra länder då gick in i en andra våg av smittspridning. Sedan dess har smittotalen stigit kraftigt även här.  

”Nu har Sverige glidit ned mot den sämre gruppen länder i mätningen. Det är inte värre än länder som USA och Storbritannien men det har skett en liten försämring när det gäller inställningen till hur Sverige har hanterat krisen så här långt.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?