Annons

Ekonomiskt missnöje bakom protester i Iran

De senaste dagarnas protester i Iran är de mest omfattande sedan den ”gröna revolutionen” 2009 och anses ha tydliga likheter med den arabiska våren.

”Det ekonomiska missnöjet är utbrett”, säger Iranexperten Per Jönsson.

Bild:TT/AP

Protesterna, som inleddes i Irans näst största stad Mashhad i torsdags, har spritt sig över landet och räknas som de allvarligaste sedan den ”gröna revolutionen” efter presidentvalet 2009.

Natten till tisdag omkom ett tiotal personer när demonstranter och polis drabbade samman. Totalt har ett tjugotal personer dödats och omkring 500 gripits.

Irans president Hassan Rohani – en uttalad reformist som anses tillhöra den iranska regimens mindre hårdföra gren – har delvis slagit an en försonlig ton men också varnat dem som tar till våld.

”Regeringen kommer inte att visa någon tolerans för dem som skadar allmän egendom, bryter mot allmän ordning och skapar oro i samhället”, slog presidenten fast tidigare i veckan.

Enligt regeringen bär utländska uppviglare – främst USA och Saudiarabien – ansvaret för våldsamheterna. Internationella bedömare framhåller i stället Irans stapplande ekonomi som främsta skäl.

FN-sanktioner, ett sjunkande oljepris och omfattande stöd till allierade i bland annat Syrien, Jemen och Irak har urholkat statens finanser och slagit hårt mot vanligt folk under flera års tid.

Inflationen har tidvis varit mycket hög och liksom i Tunisien och Egypten innan arabiska våren är ungdomsarbetslösheten omkring 25 procent.

”Många av demonstranterna kommer ur en lägre medelklass som har svårt att få ekonomin att gå ihop”, säger Per Jönsson, Iranexpert på Utrikespolitiska institutet.

Vittnesmål inifrån Iran styrker den bilden.

”De höga priserna pressar mig verkligen. Min man är statsanställd men hans lön är inte på långa vägar tillräcklig för att vi ska få det att gå ihop, säger tvåbarnsmamman Farzaneh Mirzaie från Teheran till AFP, enligt TT.

Den ekonomiska osäkerheten är också ett skäl till att protesterna – till skillnad från dem 2009 – fått större fäste utanför Teheran, i städer och regioner där stödet för Irans islamiska regim tenderar att vara starkare.

”Det är anmärkningsvärt att protesterna började i djupt religiösa och traditionella städer som Mashhad och Qom, som länge har betraktats som starka regeringsfästen”, skriver Iran-experten Karin Sadjadpour, verksam vid Carnegie Endowment for International Peace, på Twitter.

”2009 handlade det om en rörelse ledd av reformister och som rymde ett brett spektrum av både etablerade politiker och radikala element”, säger Per Jönsson.

”Det här är någonting annat, det finns inga riktiga ledarfigurer.”

Alla håller inte med. Allierade till Rohani har anklagat konservativa regeringskrafter för att underblåsa protesterna i ett försök att försvaga presidenten.

”Att protesterna spritt sig så fort över landet är inte normalt. Någon måste ha organiserat det”, säger Mohammed-Sadegh Javadi-Hesar, som likt Rohani hör till regeringens reformistiska gren, till Financial Times.

Rohanis allierade framhåller också att ekonomin i själva verket går bättre än på länge, inte minst som en följd av kärnvapenavtalet med bland andra USA och EU från 2015, som presidenten anses ha stor del i.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera