Ekonomiska bjässar enade i klimatfrågan

Alla G20-länder utom USA är överens om att Parisavtalet från 2015 är "oåterkalleligt", och lovar att det ska tillämpas. Japans premiärminister Shinzo Abe säger att ledarna har kunnat nå en samsyn trots "stora skillnader" i åsikter.

Foto:Alexander Zemlianichenko

Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppger att USA har accepterat de andra 19 medlemsländernas beslutsamhet att hindra klimatförändringen, men att USA inte kommer att förbinda sig till det, rapporterar Deutsche Welle.

Parisavtalet nåddes i december 2015. Länderna som skrivit under det åtar sig att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen "väl under" två grader, med siktet på 1,5 grad.

President Donald Trump mötte skarp kritik när han 2017 meddelade att USA skulle dra sig ur avtalet, som hade skrivits under av hans företrädare Barack Obama.

Rysslands president Vladimir Putin bekräftar att landet kommer att hålla fast vid Parisavtalet. Han säger också att USA har gått med på att arbeta för att lösa frågor kring klimatförändringar.

Frankrikes president Emmanuel Macron säger efter G20-mötet i Osaka att han önskar att de internationella ledarna skulle komma överens om mer långtgående insatser mot klimatförändringar.

”Vi har undvikit att gå bakåt, men vi måste gå mycket framåt”, säger han efter mötet.

Ett liknande budskap om att hålla fast vid Parisavtalet kom från G20-länderna efter deras senaste möte, som hölls i Argentina i december förra året. Även då valde USA att stå utanför.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?