Ekonomiprofessor tror på mittenpolitik: "Tvinga fram något gott"

Den politiska mittenuppgörelsen kan bli bra för svensk ekonomi, tror ekonomiprofessor John Hassler.

"Likt den ekonomiska krisen på 1990-talet kan den här politiska krisen tvinga fram något gott", säger han.

Foto:Amanda Lindgren

Nu är inte den politiska uppgörelsen mellan S, MP, C och L i hamn. Den kan få stryk av Vänsterpartiet.

Men John Hassler, tidigare bland annat ordförande för Finanspolitiska rådet, ser att mittenpolitiken skulle kunna bli något bra för Sverige.

"Det jag hoppas på är att det här blir startpunkten för en mer konstruktiv politisk diskussion om reformer i Sverige."

Exempelvis skatteförändringarna är embryot till vad Sverige behöver i form av ekonomiska reformer, anser Hassler.

De borgerliga partierna, Centern och Liberalerna, har fått igenom sänkta marginalskatter. Det är bra smörjmedel för svensk ekonomi, enligt John Hassler.

"Då kan Socialdemokraterna säga, okej, vi förstår det behovet, men då måste vi också se till att det blir en mer rimlig fördelningspolitisk profil, genom att till exempel ta bort avdragen i kapitalinkomstbeskattningen, fundera på hur vi ska beskatta fastigheter", säger han."

Så i stället för att hela tiden säga nej till varandras förslag, skulle någonting bra kunna komma ur det här.

Likadant på bostadspolitiken och arbetsrätten. Gör man det exempelvis lättare att säga upp anställda, då kan man komplettera det med en bättre a-kassa och rätt att göra avdrag för fackavgiften, resonerar Hassler som tycker att de aviserade reformerna är en bra början.

Han noterar att bland andra LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson saknar konkreta förslag i mittenuppgörelsen för att inte klyftorna ska öka.

"Det har han ju rätt i, det måste man ta tag i", säger Hassler.

Men en kompatibel ekonomisk politik som tillfredsställer både höger och vänster är vad Sverige behöver, anser han.

Och för båda parter kan ett sådant här samarbete underlätta att göra saker som de egna väljarna egentligen inte tycker om och som partierna därmed inte mäktar med att genomföra själva vid makten, men som ur en ekonomisk synvinkel är bra.

"Det här kan ju vara för Socialdemokraterna ett tillfälle att tycka att det är okej att göra, givet att man kan komplettera det med hängslen och livrem så att det inte får negativa fördelningspolitiska konsekvenser", säger John Hassler.

"Det som talar emot är kortsiktiga politiska hänsyn. Men nu är det här i början av en mandatperiod, så tillvida att det inte blir ett extraval, behöver man inte vara jätteorolig för den kortsiktiga opinionen", säger Hassler.

För statsfinanserna är inte John Hassler orolig, att det skulle bli dyrt att tillfredsställa alla parter.

"Jag tror inte det, alla de här politiska partierna är medvetna om att man måste hålla sig inom ramen för vad statsfinanserna klarar av", säger han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?