Annons

Ekonomidoktorn: Börskaoset är Trumps fel

Kaoset på USA-börsen är Donald Trumps fel.

”Jag tror inte att han förstår någonting av makroekonomi.”

Det hävdar Anders Åslund, svensk doktor i nationalekonomi verksam vid en amerikansk tankesmedja.

Bild:Evan Vucci

USA:s president Donald Trump trycker precis helt fel pedal i botten, och är ansvarig för de senaste dagarnas tumult på världens börser – och sannolikt att konjunkturfesten är över.

Det säger svensken Anders Åslund, doktor i nationalekonomi och tidigare ekonomisk rådgivare åt Boris Jeltsin och den ukrainska regeringen.

I dag är svensken senior medarbetare på den oberoende amerikanska tankesmedjan Atlantic Council i Washington D.C. och adjungerad professor vid universitetet i Georgetown.

Det Anders Åslund upprörs över är den budget som just nu har passerat senaten och ska manglas igenom det amerikanska representanthuset.

”Det är fullkomlig galenskap att anta en budget med 5 procent av BNP i budgetunderskott när man är i toppen på cykeln”, säger Anders Åslund till Dagens industri.

Ekonomidoktorn underkänner helt förståelsen för konsekvenserna av att underskottet nu dubblas från 2,5 procent av USA:s BNP till 5 procent.

”Det är elementär makroekonomi. Det är inte fråga om huruvida man är monetarist, keynesian eller fiskalt konservativ, utan bara att förstå vad det handlar om.”

Receptet, enligt Anders Åslund, borde i stället vara att lägga undan till sämre tider, och inte elda på inflationsbrasan.

 ”I det här läget, när det är full sysselsättning, ska man ha ett budgetöverskott. USA har en statsskuld som är strax över 100 procent av BNP.”

Brukar man inte säga att det inte är ett problem?
”Det är inte sant. Det ett problem om det är över 90 procent, vad vi har haft nu är en extrem situation att räntorna inte har gått upp. Annars är det en stor dödviktskostnad för ekonomin.”

Donald Trump gick till val med löfte om ett stort skattepaket. Är det inte rimligt att han infriar det?
”Han gick inte till val på att öka budgetunderskottet till 1.000 miljarder dollar. Bolagsskatten behövde reformeras, sedan kan man diskutera exakt hur”, säger Anders Åslund.

Även USA:s finansminister Steve Mnuchin får sig en släng av sleven. Anders Åslund pekar på hans bakgrund på investmentbanken Goldman Sachs. Därifrån hämtades även Robert Rubin, finansminister åren innan IT-bubblan sprack, och Hank Paulson, finansminister 2006-2009 då finanskrisen bröt ut.

”De tycker om risk. Är man finansminister ska man inte fokusera på risk, utan säkerhet. Har man jobbat på Goldman Sachs är man i princip diskvalificerad från att vara finansminister.”

Att Donald Trump inte kan nationalekonomi är kanske inte förvånande med tanke på hans bakgrund. Frågan är om det är ett krav man kan ställa på en amerikansk president?
”Man ska ha elementär kompetens. Det saknas i den här administrationen.”

Handlar det om att han inte har rätt rådgivare, eller att han inte lyssnar?
”Han vill inte ha folk som kan nationalekonomi runt sig.”

Vad händer nu då?
”Jag tror att här är en stor aktienedgång, och vad man förväntar sig är att det fortsätter nedåt påtagligt. Och det kommer att slå mot den ekonomiska tillväxten.”

Anders Åslund tror att Donald Trumps budget blir spiken i kistan på den högkonjunktur som skämt bort världen med tillväxt och stigande börser.

”Vi har länge undrat när den långa högkonjunkturen ska ända. Jag skulle vilja säga att det är Trumps utomordentligt dåliga ekonomiska politik som gör slut på den. USA har plötsligt blivit den stora destabiliserande faktorn i världsekonomin.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?