1515
Annons

Ekonomidoktorn: Börskaoset är Trumps fel

Kaoset på USA-börsen är Donald Trumps fel.

”Jag tror inte att han förstår någonting av makroekonomi.”

Det hävdar Anders Åslund, svensk doktor i nationalekonomi verksam vid en amerikansk tankesmedja.

Bild:Evan Vucci

USA:s president Donald Trump trycker precis helt fel pedal i botten, och är ansvarig för de senaste dagarnas tumult på världens börser – och sannolikt att konjunkturfesten är över.

Det säger svensken Anders Åslund, doktor i nationalekonomi och tidigare ekonomisk rådgivare åt Boris Jeltsin och den ukrainska regeringen.

I dag är svensken senior medarbetare på den oberoende amerikanska tankesmedjan Atlantic Council i Washington D.C. och adjungerad professor vid universitetet i Georgetown.

Det Anders Åslund upprörs över är den budget som just nu har passerat senaten och ska manglas igenom det amerikanska representanthuset.

”Det är fullkomlig galenskap att anta en budget med 5 procent av BNP i budgetunderskott när man är i toppen på cykeln”, säger Anders Åslund till Dagens industri.

Ekonomidoktorn underkänner helt förståelsen för konsekvenserna av att underskottet nu dubblas från 2,5 procent av USA:s BNP till 5 procent.

”Det är elementär makroekonomi. Det är inte fråga om huruvida man är monetarist, keynesian eller fiskalt konservativ, utan bara att förstå vad det handlar om.”

Receptet, enligt Anders Åslund, borde i stället vara att lägga undan till sämre tider, och inte elda på inflationsbrasan.

 ”I det här läget, när det är full sysselsättning, ska man ha ett budgetöverskott. USA har en statsskuld som är strax över 100 procent av BNP.”

Brukar man inte säga att det inte är ett problem?
”Det är inte sant. Det ett problem om det är över 90 procent, vad vi har haft nu är en extrem situation att räntorna inte har gått upp. Annars är det en stor dödviktskostnad för ekonomin.”

Donald Trump gick till val med löfte om ett stort skattepaket. Är det inte rimligt att han infriar det?
”Han gick inte till val på att öka budgetunderskottet till 1.000 miljarder dollar. Bolagsskatten behövde reformeras, sedan kan man diskutera exakt hur”, säger Anders Åslund.

Även USA:s finansminister Steve Mnuchin får sig en släng av sleven. Anders Åslund pekar på hans bakgrund på investmentbanken Goldman Sachs. Därifrån hämtades även Robert Rubin, finansminister åren innan IT-bubblan sprack, och Hank Paulson, finansminister 2006-2009 då finanskrisen bröt ut.

”De tycker om risk. Är man finansminister ska man inte fokusera på risk, utan säkerhet. Har man jobbat på Goldman Sachs är man i princip diskvalificerad från att vara finansminister.”

Att Donald Trump inte kan nationalekonomi är kanske inte förvånande med tanke på hans bakgrund. Frågan är om det är ett krav man kan ställa på en amerikansk president?
”Man ska ha elementär kompetens. Det saknas i den här administrationen.”

Handlar det om att han inte har rätt rådgivare, eller att han inte lyssnar?
”Han vill inte ha folk som kan nationalekonomi runt sig.”

Vad händer nu då?
”Jag tror att här är en stor aktienedgång, och vad man förväntar sig är att det fortsätter nedåt påtagligt. Och det kommer att slå mot den ekonomiska tillväxten.”

Anders Åslund tror att Donald Trumps budget blir spiken i kistan på den högkonjunktur som skämt bort världen med tillväxt och stigande börser.

”Vi har länge undrat när den långa högkonjunkturen ska ända. Jag skulle vilja säga att det är Trumps utomordentligt dåliga ekonomiska politik som gör slut på den. USA har plötsligt blivit den stora destabiliserande faktorn i världsekonomin.”


Blandat på Asienbörserna – biljätte vinnare i Tokyo

De ledande Asienbörserna hade olika syn på världsläget i torsdagens handel.

Foto:Eugene Hoshiko

Tokyobörsens Nikkei-index fortsatte oroas av bland annat inflationstrycket, och föll 0,3 procent, medan det bredare Topix stod nästan stilla. Bland vinnarna noterades Toyota Motor upp 2 procent och e-handelsjätten Rakuten upp 0,9 procent.

Även i Hongkong var det dystert, Hang Seng-index hade på eftermiddagen backat 0,9 procent. På förlorarlistan hittas Volvo Cars systerbolag Geely Automobile med en nedgång på 2,2 procent.

De kinesiska fastlandsbörserna har fallit tidigare i veckan, och vände nu upp. Shanghai- och Shenzhenbörsernas kompositindex låg i den sena handeln på 0,4 respektive 0,5 procent plus.

Seoulbörsens Kospiindex låg samtidigt 0,5 procent back, medan Taiwans viktade index tappat 0,9 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?