1515

Ekonomerna: En cocktail som kan knäcka bomarknaden

Sänkt ränteavdrag och skärpt amorteringskrav kan i kombination med högre räntor och byggboom bli en cocktail som får bostadspriserna att falla. Det säger ekonomer till Di efter riksbankschefen Stefan Ingves utspel på torsdagen.

Anna Breman.
Anna Breman.Bild:Patrik Olsson/TT

Stefan Ingves sa i samband med utfrågningen i finansutskottet på torsdagen att han vill se både skärpt amorteringskrav och att det görs något åt ränteavdraget.

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank är inte emot en försiktig nedtrappning av ränteavdraget, men är orolig för tajmingen.

”Säg att du får ett nedtrappat ränteavdrag, skärpt amorteringskrav och högre räntor inom loppet av ett år, samtidigt som bostadsbyggandet är högt. Då finns en risk att man gör åtgärder som istället för att stabilisera marknaden knäcker den.”

Det riskerar enligt Anna Breman att slå för hårt mot hushållen.

”I värsta fall riskerar det att utlösa ett prisfall på marknaden. Det är ju inte det reglerarna vill, utan att dämpa ökningstakten i hushållens skulder. Man måste gå väldigt försiktigt framåt.”

Ett prisfall skulle förmodligen innebära att hushållen börjar spara ännu mer, att konsumtionen minskar och att byggbolag drar tillbaka planerade projekt, enligt Anna Breman.

”Jag tror inte att det leder till recession, för svensk ekonomi är stark. Däremot tror jag att vi ganska snabbt skulle få en lägre tillväxttakt än i dag.”

Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea, ser samma konsekvens av skärpt amorteringskrav, kapat ränteavdrag samt högre räntor och ett ökat byggande i kombination.

”Då ackumulerar man ett antal faktorer som tillsammans skulle kunna driva ner priserna.”

Men en nedtrappning av ränteavdraget ligger en bit bort i tiden, poängterar han, och ser att det kan börja trappas ned från 2019-2020.

Åtgärderna ser han som positiva.

”Problemet är väl snarare att man har gjort för lite. Politikerna har ju stimulerat den här enorma prisuppgången”, säger han och pekar både på ränteavdraget och slopandet av fastighetsskatten.

”Så det får man ändå se som önskvärt”, säger han om de aktuella åtgärderna.

Att stödet för ett kapat ränteavdrag har fått spridning bland politikerna tror han inte kommer påverka regeringen till att stoppa FI:s förslag om skärpt amorteringskrav.

”Absolut inte. Signalerna från politikerna är att man är positiv till det skärpta amorteringskravet. Det är också en åtgärd som man snabbt kan sätta in. Problemet är ju här och nu.”

Andreas Wallström poängterar också att ränteavdragen troligen kommer att trappas ned i mycket blygsam takt, och att den svåra frågan om hur det ska göras kvarstår.

”Nu står politikerna väldigt långt ifrån varandra. Kristdemokraterna och Moderaterna kommer inte gå med på att sänka ränteavdragen om de inte också får inkomstskattesänkningar. Det finns ingen öppning för det innan valet.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?