1515

Ekonomer varnar: Trög regeringsbildning får ekonomiska konsekvenser

De misslyckade försöken att bilda en ny regering kan få långsiktigt mycket negativa konsekvenser. Ledande ekonomer fruktar att låsningarna blir kvar och varnar nu för att nödvändiga reformer skjuts på framtiden.

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank och Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.
Anna Breman, chefsekonom på Swedbank och Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.Foto:Patrik Olsson/TT/Oskar Omne

Partierna fortsätter att blockera varandra och en ny regering är lika avlägsen i dag som den var för tre veckor sedan, när Stefan Löfven röstades bort som statsminister.

Samtidigt är det nu mindre än en månad kvar tills en färdig statsbudget måste vara klar och ekonomer som Di talat blir allt mer bekymrade.

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, är inställd på att de stora reformerna kommer att utebli i höstens budget och hon är också orolig för att de politiska låsningarna kommer att leva kvar. 

“Risken är att vi till slut får en handlingsförlamad regering som inte tar tag i de svåra frågor som man måste ta tag i. Det är min allra största oro”, säger hon.

Behovet av mer genomgripande reformer är i flera fall akut och Anna Breman lyfter särskilt fram bostadsmarknaden, integrationen och bristerna på den svenska arbetsmarknaden. 

Det här är eftersatta politikområden och ju längre tiden tillåts gå, desto större blir riskerna.

“Det är bättre att ta tag i den här typen av problem nu innan det kommer en lågkonjunktur, för vi vet att den kommer förr eller senare”, säger Anna Breman.

Hon lyfter också fram oron i vår omvärld och brexit-förhandlingarna som nu är på väg in i ett avgörande skede. EU-rådets ordförande Donald Tusk gick så sent som på tisdagen ut och varnade för att risken för en hård brexit nu är större än någonsin.

“Svenska politiker brukar enas och göra olika former av blocköverskridande överenskommelser om det väl smäller till. Men det är svårt att veta hur det skulle se ut i dag, givet de låsningar som finns”, säger Anna Breman.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, ser även hon hur värdefull tid håller på att gå förlorad. Större reformer tar lång tid att förbereda och nästa regering har dessutom ett historiskt svårt parlamentariskt läge att hantera.

Hon är nu inställd på att det kan bli en ren tjänstemannaprodukt som överlämnas till riksdagen den 15 november, vilket i praktiken innebär en uppdatering av förra årets budget.

“Det som är bekymmersamt är att man inte kommer till skott med de långsiktiga reformer som behöver göras”, säger hon.

Förutsättningarna att driva igenom svåra beslut brukar också vara som bäst i början av en ny mandatperiod, eftersom partierna sällan vill stöta sig med väljarna för tätt inpå nästa val.

Och även ur det perspektivet är det problematiskt om regeringsbildningen drar ut för långt på tiden, anser Annika Winsth.

“Vi har redan åtta år i ryggen utan några riktiga strukturreformer och risken nu är att det blir fyra år till”, säger hon.

Trots riskerna som de båda ekonomerna nu lyfter fram, utgör regeringsfrågan inget direkt hot mot den svenska ekonomin. Enligt Anna Breman fanns en viss oro före valet, men den har nu klingat av.

“Från ett marknadsperspektiv har ändå Sverige starka statsfinanser och marknaden är van vid att länder tar tid på sig. Så det är inte där skon klämmer”, säger hon.


Innehåll från CoinSharesAnnons

”Bitcoin har ett betydande socialt värde”

Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.
Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.

Intresset för Bitcoin växer, men världens första kända kryptovaluta är mycket mer än en investering. Den menar Christopher Bendiksen, forskningschef inom Bitcoin på CoinShares, som är en finansiell aktör inom kryptovalutor.

– Bitcoin kan hjälpa till att skapa en bättre värld. Den har ett betydande socialt värde och det finns många fall där kryptovalutan har använts för att lyfta fram bland annat frihet och jämställdhet, säger han.

Läs mer om Bitcoins ESG-värde här. 

Kryptovalutaförvaltaren CoinShares, mest känd för sin XBT Provider-linje av börshandlade kryptovalutaprodukter (ETP) som listades på Nasdaq Stockholm 2015, anses i dag vara expert på ämnet. Men det är många som fortfarande har fördomar kring investeringar i kryptovalutor som till exempel Bitcoin. Alex Gladstein, Chief Strategy Officer, på Human Rights Foundation, har en annan syn på saken. 

– Bitcoin är en av de mest kraftfulla investeringar som du kan göra med fokus på humanitära och mänskliga rättigheter. Genom att stödja Bitcoin stödjer du frihet, säger han. 

Alex Gladstein förklarar också att vi som bor i västerländska länder tar vår frihet för given.

– Vi har demokrati, en stabil valuta och jämställdhet i samhället, men många människor runt om i världen har inte sådana privilegier. De lever med korrupta regeringar och diskriminering. 

Investerare måste tänka om

Miljö-, social- och företagsstyrning har blivit en allt viktigare beslutsfaktor för investerare. Det är en utvärdering av ett företags kollektiva samvete kring sociala och miljömässiga faktorer och är mer känd under benämningen; environmental, social and governance, ESG. 

ESG-investeringar har blivit mycket populära den senaste tiden och många har upptäckt de sociala fördelar som Bitcoin kan innebära.

– Tyvärr har mer eller mindre hela diskussionen om ESG och kryptovalutor kretsat kring miljö vilket har gjort att investerare bara får en bråkdel av den nödvändiga analytiska bakgrunden som de behöver för att kunna göra en holistisk ESG-baserad utvärdering, säger Christopher Bendiksen, forskningschef på CoinShares. 

Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.
Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.

Alex Gladstein betonar att investerare måste tänka om när de tittar på Bitcoin utifrån ESG. Det finns flera exempel där Bitcoin har främjat både entreprenörskap och jämställdhet i utvecklingsländer. Ett bra exempel är Roya Mahboob, grundare och vd på Afghan Citadel Software Company, och en av Afghanistan första kvinnliga tech-entreprenörer. 

– Sommaren 2013 betalade hon sina kvinnliga mjukvaruingenjörer i Bitcoin för att stärka deras självförtroende och ge dem en känsla av ekonomisk frihet samt förhindra att pengarna gick till deras manliga familjemedlemmar, säger han. 

Finansierade universitetsstudier

En av kvinnorna valde att sälja sina Bitcoins för att fly till Tyskland. Det hon hade tjänat på 1,5 år är i dag värt ungefär 60 gånger den genomsnittliga årslönen i Afghanistan. 

– Royas syster erbjöd sig också att köpa tillbaka Bitcoins från kvinnorna som ville ha kontanter. Hon tog dessutom sin egen inkomst för att finansiera universitetsstudier på prestigefyllda Cornell i USA, säger Alex Gladstein.

De flesta vet att ESG handlar om hållbarhet, men Christopher Bendiksen på CoinShares påminner om att begreppet är mycket bredare.

– Investerare som vill påverka världen positivt genom investeringar kan inte längre bortse från faktorer som social hållbarhet och bolagsstyrning, säger han och fortsätter:

Den kraft och potential som Bitcoin har för att åstadkomma positiva och sociala förändringar går inte att hitta hos andra investerbara tillgångar. Detta är en anledning för investerare att titta bredare på ESG. 

Läs mer om Bitcoins värde från ett ESG-perspektiv. 

 

 

Mer från CoinShares

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CoinShares och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?