Annons

Ekonomer trots ökad smitta: Räkna inte med nytt kraftigt BNP-fall

En ny coronavåg sveper över Europa, och många länder har svarat med nya nedstängningar.

Ekonomer räknar dock inte med något nytt kraftigt BNP-fall som i våras.

Trots ökad smitta räknar ekonomer inte med något nytt kraftigt BNP-fall.
Trots ökad smitta räknar ekonomer inte med något nytt kraftigt BNP-fall.Foto:Johan Nilsson/TT

Coronasmittan sprids snabbt både i länder som drabbades hårt redan i våras som Belgien, Frankrike, Italien, Spanien och Storbritannien och länder som länge har klarat sig relativt väl som Polen, Tjeckien och Tyskland.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth säger att prognosmakarna redan har tagit höjd för ökad smittspridning under hösten när det blir kallt igen och vi umgås inne.

”Möjligen går smittspridningen snabbare än förväntat i Europa, vilket gör att politiker inför nya restriktioner. Än så länge är dödstalen i Europa klart lägre än i våras, vilket till viss del även gäller för belastningen på sjukvården. Samtidigt verkar de som blir sjuka få bättre vård och klara sig bättre”, säger hon.

Annika Winsth räknar med mer restriktioner, men inte så hårda som i våras.

”Då stängde i princip hela världens ekonomier ned samtidigt. Nu drar den kinesiska ekonomin. Världshandeln har tagit tillbaka två tredjedelar av vårens fall. Det hjälper Tyskland, och Tyskland är viktigt för Europa.”

Det gör att återhämtningen fortsätter. 

”Jag brukar beskriva det som att strömbrytaren slogs av i våras, men att man efter ett tag slog på en dimmer. Den kan man dra upp och ned, men det ger fortfarande energi till ekonomin”, säger Annika Winsth.

Under det andra kvartalet krympte EU-ländernas BNP med 11,4 procent. Sedan studsade den upp med 12,1 procent under det tredje kvartalet, enligt statistik som EU-organet Eurostat presenterade i fredags.

”Under fjärde kvartalet förväntas återhämtningen gå långsammare dels på grund av högre jämförelsetal, dels på grund av nya restriktioner i kölvattnet av ökad smittspridning”, säger Annika Winsth.

Ändå går det åt rätt håll även om det går långsammare framöver.

”Det är jätteviktigt att ta in den senaste statistiken, vilken indikerar återhämtning. Det är inte bra att måla en för mörk bild. Det gör att företag gör en felaktig analys för anställningar och investeringar”, säger Annika Winsth.

Även Mattias Sundling, chefsekonom på Danske Bank, ser en fortsatt återhämtning för Europas ekonomi trots ökad smitta och nedstängningar.

”Det är till stora delar ”lockdown light”. Skolor är fortfarande öppna, liksom affärer och arbetsplatser. Fabriker stänger ned. Visserligen är det utegångsförbud på många ställen, men inte om du ska jobba eller gå till affären.”

Dessutom verkar statligt stöd som en krockkudde för konsumtionen, en viktig drivkraft i ekonomin.

”Sparkvoten fortsätter att öka. Hushållen har byggt upp ett sparande, men har få tillfällen att göra av med pengarna”, säger Mattias Sundling.


Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?