Annons

Ekonomer: Kina kommer inte hinna ikapp tillväxtmålet

Ytterligare två personer har avlidit i covid-19 i Kina, i ett läge där myndigheterna tycks överväga att mildra de hårda smittskyddsregler som länge har rått.

Ekonomer varnar för att Kina inte kommer kunna springa ifatt tillväxtmålet, skriver Financial Times. 

Invånare passerar en covid-teststation i Peking.
Invånare passerar en covid-teststation i Peking.Foto:Ng Han Guan

Två personer har avlidit i provinserna Shandong respektive Sichuan, enligt landets centrala vårdledning. Några ytterligare detaljer om dem har inte framkommit, inte heller om de var vaccinerade eller ej. De sällsynt stora protester som bröt ut i flera kinesiska storstäder häromveckan mötte motstånd och har mojnat av, men de har följts av nya tongångar från regeringen i Peking.

Flera storstäder har lättat på reglerna, till exempel genom att inte längre tvinga invånare till dagliga covidtester. I Peking har människor för första gången på länge fått lov att åka kollektivtrafik utan att ha låtit testa sig innan.

Enpartistyret i Kina och president Xi Jinping har länge insisterat på en nolltolerans mot covid-19 och enstaka smittofall har orsakat enorma nedstängningar där miljontals människor har tvingats stanna hemma.

I samband med ett slutet möte med Europeiska rådet i torsdags, har president Xi Jinping erkänt missnöjet som uppstått, till rådets ordförande Charles Michel, rapportera Financial Times. Presidenten nämnde då att protesterna drivit på av ”frustrerade studenter” efter tre års nolltolerans mot covid. 

Flera ekonomer varnar för att det inte kommer bli någon snabb återhämtning av Kinas ekonomi även om myndigheterna påskyndar lättnader av restriktionerna, skriver Financial Times.

”Kinas tillväxt kommer inte öka mer än hälften av vad regeringen utlovade för 2022”, säger Alicia García-Herrero, chefsekonom på Hongkongbaserade banken Natixis, och hänvisar till målet på 5,5 procent av BNP.  

Nio av tio kineser har fått vaccin, men bland personer över 80 år är det endast 66 procent, enligt myndigheternas redovisning. 40 procent av dem har fått en extra dos.

Givet vaccinationstäckningen och det faktum att väldigt få kineser har byggt upp en resistens genom att utsättas för viruset så befarar bedömare att en allt för snabb lättnad av regelverket skulle kunna leda till skenande dödstal.

För enskilda personer som smittas och upptäcks gäller fortsatt total isolering.

Läs mer: Goldman Sachs spår börsrally efter kinesisk återhämtning 

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera