Annons

Ekonomer: Kina kommer inte hinna ikapp tillväxtmålet

Ytterligare två personer har avlidit i covid-19 i Kina, i ett läge där myndigheterna tycks överväga att mildra de hårda smittskyddsregler som länge har rått.

Ekonomer varnar för att Kina inte kommer kunna springa ifatt tillväxtmålet, skriver Financial Times. 

Invånare passerar en covid-teststation i Peking.
Invånare passerar en covid-teststation i Peking.Foto:Ng Han Guan

Två personer har avlidit i provinserna Shandong respektive Sichuan, enligt landets centrala vårdledning. Några ytterligare detaljer om dem har inte framkommit, inte heller om de var vaccinerade eller ej. De sällsynt stora protester som bröt ut i flera kinesiska storstäder häromveckan mötte motstånd och har mojnat av, men de har följts av nya tongångar från regeringen i Peking.

Flera storstäder har lättat på reglerna, till exempel genom att inte längre tvinga invånare till dagliga covidtester. I Peking har människor för första gången på länge fått lov att åka kollektivtrafik utan att ha låtit testa sig innan.

Enpartistyret i Kina och president Xi Jinping har länge insisterat på en nolltolerans mot covid-19 och enstaka smittofall har orsakat enorma nedstängningar där miljontals människor har tvingats stanna hemma.

I samband med ett slutet möte med Europeiska rådet i torsdags, har president Xi Jinping erkänt missnöjet som uppstått, till rådets ordförande Charles Michel, rapportera Financial Times. Presidenten nämnde då att protesterna drivit på av ”frustrerade studenter” efter tre års nolltolerans mot covid. 

Flera ekonomer varnar för att det inte kommer bli någon snabb återhämtning av Kinas ekonomi även om myndigheterna påskyndar lättnader av restriktionerna, skriver Financial Times.

”Kinas tillväxt kommer inte öka mer än hälften av vad regeringen utlovade för 2022”, säger Alicia García-Herrero, chefsekonom på Hongkongbaserade banken Natixis, och hänvisar till målet på 5,5 procent av BNP.  

Nio av tio kineser har fått vaccin, men bland personer över 80 år är det endast 66 procent, enligt myndigheternas redovisning. 40 procent av dem har fått en extra dos.

Givet vaccinationstäckningen och det faktum att väldigt få kineser har byggt upp en resistens genom att utsättas för viruset så befarar bedömare att en allt för snabb lättnad av regelverket skulle kunna leda till skenande dödstal.

För enskilda personer som smittas och upptäcks gäller fortsatt total isolering.

Läs mer: Goldman Sachs spår börsrally efter kinesisk återhämtning 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera