Annons

Ekonomen: Så lurar du hjärnan att spara pengar

Våra hjärnor är skapta för att överleva dagen – inte för att spara pengar. Men genom att vara uppmärksam på ditt beteende kan du lura hjärnan och lära dig att spara.

Foto:Roland Magnusson

Är det lite skralt på kontot efter semestern? För många är hösten en nystart och en chans att ta tag i det där sparmålet, men ofta tar det emot att komma igång. Och det är inte så konstigt – hjärnan är helt enkelt inte skapad för att spara pengar.

Snarare är den gjord för att hitta mat, fortplanta sig och överleva dagen.

”Vi är inte skapta för att planera och se framåt, och det går inte att ändra hur hjärnan fungerar. Det kommer att ta tusentals år innan vi har hunnit anpassa oss till dagens samhälle”, säger Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer med en kandidatexamen i psykologi.

Det man däremot kan göra är att lära sig hur hjärnan fungerar, och hitta strategier för att lura sig själv att enklare spara. Det svåraste är ofta att komma igång. För att lyckas är det bäst att börja litet: att hellre spara till ett par nya skor än till pensionen.

”Vi lever mycket i nuet och har otroligt svårt att se långt framåt. Därför är det viktigt att dela upp framtiden lite och fundera på vad man sparar till”, säger Christina Sahlberg.

Det ska gärna vara något konkret, som till exempel en resa, en fest eller en utekväll. Då slår man dessutom två flugor i en smäll och belönar sig själv för att man har varit duktig och sparat.

”Att fira lite då och då är bra, då får man en kick av att vara i nuet och göra det man vill. Sparar man på lång sikt så känns det lätt lite tråkigt eftersom man kanske inte får ha kul för pengarna förrän till pensionen.”

När man väl har fått in vanan och börjat spara på lång sikt gäller det däremot att ha is i magen och våga lita på att pengarna växer. Börsen går upp och ner över tid, och man får inte falla för impulsen att sälja sina investeringar när det går dåligt.

”Det gör otroligt ont i oss när börsen går ner och vi förlorar pengar. Det kommer från när vi levde på savannen, det ska smärta när vi blir av med vår mat eller bostad för det kan betyda döden. Så vi kan faktiskt se att smärtcentrum i hjärnan aktiveras när vi förlorar pengar”, säger Christina Sahlberg.

”Men vet man om det här kan man tänka att 'okej, det gör ont, men tittar vi historiskt så vet vi att börsen alltid har gått upp igen'. Så om du sparar på lång sikt, strunta i att titta på dina konton så slipper det göra ont.”

Christina Sahlberg påminner även om det klassiska spartricket: många bäckar små. Undvik onödiga take away-kaffekoppar och uteluncher. Små utgifter blir stora i längden och det är viktigt att se varje krona som en utgift. Tycker man att det känns viktigt för livskvaliteten att unna sig gäller det att spara in på annat, menar hon.

”Spar då in på saker som är tråkiga, som att betala onödigt mycket för ditt elavtal eller ditt mobilabonnemang. Inför hösten så tycker jag att alla ska se över vad det är man betalar för, om man kan säga upp eller förhandla ner priset på något. Sänker man sitt bolån med någon tiondels procentenhet så kan man spara jättemycket.”

Det allra viktigaste, oavsett om man precis kommit igång eller redan sparat länge, är dock att prioritera sparandet. Man ska inte nöja sig med att spara det som blir över i slutet av månaden – då finns risken att det inte blir särskilt mycket.

”Bestäm dig för att sätta undan pengar så fort lönen kommer, som du sedan inte rör. Det är viktigt”, säger Christina Sahlberg.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?