1515

Ekonomen: Så lurar du hjärnan att spara pengar

Våra hjärnor är skapta för att överleva dagen – inte för att spara pengar. Men genom att vara uppmärksam på ditt beteende kan du lura hjärnan och lära dig att spara.

Foto:Roland Magnusson

Är det lite skralt på kontot efter semestern? För många är hösten en nystart och en chans att ta tag i det där sparmålet, men ofta tar det emot att komma igång. Och det är inte så konstigt – hjärnan är helt enkelt inte skapad för att spara pengar.

Snarare är den gjord för att hitta mat, fortplanta sig och överleva dagen.

”Vi är inte skapta för att planera och se framåt, och det går inte att ändra hur hjärnan fungerar. Det kommer att ta tusentals år innan vi har hunnit anpassa oss till dagens samhälle”, säger Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer med en kandidatexamen i psykologi.

Det man däremot kan göra är att lära sig hur hjärnan fungerar, och hitta strategier för att lura sig själv att enklare spara. Det svåraste är ofta att komma igång. För att lyckas är det bäst att börja litet: att hellre spara till ett par nya skor än till pensionen.

”Vi lever mycket i nuet och har otroligt svårt att se långt framåt. Därför är det viktigt att dela upp framtiden lite och fundera på vad man sparar till”, säger Christina Sahlberg.

Det ska gärna vara något konkret, som till exempel en resa, en fest eller en utekväll. Då slår man dessutom två flugor i en smäll och belönar sig själv för att man har varit duktig och sparat.

”Att fira lite då och då är bra, då får man en kick av att vara i nuet och göra det man vill. Sparar man på lång sikt så känns det lätt lite tråkigt eftersom man kanske inte får ha kul för pengarna förrän till pensionen.”

När man väl har fått in vanan och börjat spara på lång sikt gäller det däremot att ha is i magen och våga lita på att pengarna växer. Börsen går upp och ner över tid, och man får inte falla för impulsen att sälja sina investeringar när det går dåligt.

”Det gör otroligt ont i oss när börsen går ner och vi förlorar pengar. Det kommer från när vi levde på savannen, det ska smärta när vi blir av med vår mat eller bostad för det kan betyda döden. Så vi kan faktiskt se att smärtcentrum i hjärnan aktiveras när vi förlorar pengar”, säger Christina Sahlberg.

”Men vet man om det här kan man tänka att 'okej, det gör ont, men tittar vi historiskt så vet vi att börsen alltid har gått upp igen'. Så om du sparar på lång sikt, strunta i att titta på dina konton så slipper det göra ont.”

Christina Sahlberg påminner även om det klassiska spartricket: många bäckar små. Undvik onödiga take away-kaffekoppar och uteluncher. Små utgifter blir stora i längden och det är viktigt att se varje krona som en utgift. Tycker man att det känns viktigt för livskvaliteten att unna sig gäller det att spara in på annat, menar hon.

”Spar då in på saker som är tråkiga, som att betala onödigt mycket för ditt elavtal eller ditt mobilabonnemang. Inför hösten så tycker jag att alla ska se över vad det är man betalar för, om man kan säga upp eller förhandla ner priset på något. Sänker man sitt bolån med någon tiondels procentenhet så kan man spara jättemycket.”

Det allra viktigaste, oavsett om man precis kommit igång eller redan sparat länge, är dock att prioritera sparandet. Man ska inte nöja sig med att spara det som blir över i slutet av månaden – då finns risken att det inte blir särskilt mycket.

”Bestäm dig för att sätta undan pengar så fort lönen kommer, som du sedan inte rör. Det är viktigt”, säger Christina Sahlberg.


Innehåll från Nordier Property AdvisorsAnnons

Nordier satsar för att fortsatt kunna erbjuda +5 %

Tomas Nyström värderingsansvarig och partner, Olof Rotbring transaktionsansvarig och partner och Malin Linde uthyrningsansvarig och partner Nordier.
Tomas Nyström värderingsansvarig och partner, Olof Rotbring transaktionsansvarig och partner och Malin Linde uthyrningsansvarig och partner Nordier.

Nordier Property Advisors går på högtryck. Fastighetsrådgivaren har anställt åtta personer bara under år 2021 och möter den starka efterfrågan i marknaden med fortsatt utveckling.

Nordier Property Advisors målsättningen är att alltid leverera fem procent mer än vad kunden förväntar sig. För att uppnå detta arbetar bolaget med synergier mellan sina tre avdelningar – Transaktion, Värdering samt Uthyrning & Utveckling. 

– Det är en enorm styrka för oss att ha alla dessa verksamhetsområden under samma tak. Jag upplever att vi arbetar närmare varandra än många av våra konkurrenter. Detta gör att vi kan erbjuda en unik expertis till våra kunder. Som exempel kan uthyrningsansvarige Malin Linde bistå mig med sin expertis om köpcentrum när jag värderar den typen av fastigheter, säger Tomas Nyström, värderingsansvarig och partner.

Värderingsavdelningen har tagit stora marknadsandelar under de senaste åren och har idag avtal med ett flertal större och kända fastighetsägare. Teamet för Uthyrning & Utveckling är idag störst inom retail uthyrning i Stockholm. Transaktionsavdelningen är Nordiers största avdelning och har rikstäckande expertis. 

– Nordiers transaktionsavdelning har hela landet som arbetsfält, vi arbetar aktivt i alla regioner från norr till söder och bygger ideligen nya relationer med entreprenörer och familjeföretag i regionstäder. Vår policy är att behandla våra kunders fastigheter som om de vore våra egna och vi behandlar alla kunder lika, oavsett om det är internationella storkunder eller mindre aktörer, säger Olof Rotbring, transaktionsansvarig och partner.

Fortsätter att satsa för att möta den starka marknaden

Nordier möter upp den starka marknaden med att knyta till sig ny duktig personal. Under året har Nordier rekryterat åtta nya medarbetare till de tre verksamhetsområdena.

– Vi tar ständigt nya marknadsandelar och i takt med det måste vi anställa. Vi tycker det är viktigt att alla involverade ska ha en del av vårt företags-DNA och använder därför enbart egna anställda i kundprojekten. Det tror jag vi är unika med, säger Malin Linde, uthyrningsansvarig och partner.

Om Nordier:

Sedan starten 2008 har Nordiers utgångspunkt varit densamma – vad är bäst för kunden och affären? Kombinerat med rak dialog och hög frekvens skapar det resultat – det är inte så komplicerat egentligen.

Nordier är snabbfotade, arbetar alltid i tighta team med ett stort fokus på affären. Idag är Nordier ett nationellt rådgivningsbolag med cirka 30 anställda och har kontor i Stockholm och Malmö. Nordier erbjuder rådgivning inom Transaktion, Värdering samt Uthyrning & Utveckling.

Läs mer om Nordier här!

 

Mer från Nordier Property Advisors

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordier Property Advisors och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?