Annons

Ekonomen om Fed-beskedet: ”Det är en positiv signal”

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) lämnar som väntat styrräntan oförändrad. Den höga inflationen beskrevs av Fed-chefen som tillfällig.

”Det var inte mycket darr på manschetten”, konstaterar Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB.

Till vänster: Fed-chefen Jerome Powell. Till höger: Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB.
Till vänster: Fed-chefen Jerome Powell. Till höger: Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB.Foto:Manuel Balce Ceneta/AP, Josefine Stenersen

Det innebär att den fortsatt ligger i spannet 0–0,25 procent. Även stödköpen av amerikanska statspapper fortsätter enligt tidigare upplägg, med omkring 120 miljarder dollar varje månad.

Den amerikanska ekonomin visar tecken på framsteg men enligt Fed räcker det inte för att avsluta stödköpen. Centralbankens chef Jerome Powell säger att den amerikanska ekonomin fortfarande är en bra bit ifrån ”ytterligare betydande framsteg”.

”Jag skulle vilja se några starka jobbsiffror”, säger han som svar på en fråga från pressen om vad som krävs för att nå dit. 

I juni lyfte den så kallade kärninflationen i USA med 4,5 procent på årsbasis, den största ökningen sedan november 1991. Inflationen mätt i KPI lyfte till 5,4 procent i juli.

Inflationstrycket orsakas av flaskhalsar i utbudet och bör ses som tillfälligt. Det väntas fortsätta ”i några månader” innan det rör sig tillbaka mot det långsiktiga målet om två procent, uppger Powell.

Trots att deltaviruset skapat osäkerhet med ökande smittokurvor uttryckte sig Powell hoppfullt om fortsatt återhämtning. Något som ändå förvånar Robert Bergqvist.

”Beskedet är lite tuffare än vad man kunde vänta sig. Det är uppenbart att Fed vill bedriva penningpolitik med stadig hand”, säger han. 

Inga konkreta besked gavs när stödköpen av värdepapper kan börja bantas ner. Troligt är att det sker i fjärde kvartalet, enligt Bergqvist. Då är bilden klarare hur produktionsstörningarna och obalanserna på den amerikanska arbetsmarknaden ser ut.

”Jag tolkar det som att vi nu har en process i gång där den amerikanska centralbanken ska närma sig en mer normal penningpolitik. Det är intressant att planen ligger fast.”

Analytikerna väntade spänt på vad Fed-chefen Jerome Powell skulle säga i samband med räntebeskedet. Minsta antydan om åtstramning skulle ge utslag på marknaden. Så blev det inte.

”Det var inte mycket darr på manschetten”, konstaterar Bergqvist. 

Marknaden reagerade med en gäspning.

”Det bästa betyg Powell kan få är att marknadsreaktionerna i stort sett uteblir. Så har det varit i kväll. Både marknaden och amerikanska centralbanken rör sig mot en normalisering.”

Vad innebär det för Sverige?
”Det är en positiv signal. Att amerikansk penningpolitik kan gå i den här riktningen betyder att amerikansk ekonomi också är på väg mot rätt håll. Om amerikansk ekonomi går bra bidrar det till den globala ekonomiska tillväxten, vilket är viktigt för svenska exportföretag. Och därmed positivt även för svensk arbetsmarknad”, säger Bergqvist.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera