1515

Ekonomen om Fed-beskedet: ”Det är en positiv signal”

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) lämnar som väntat styrräntan oförändrad. Den höga inflationen beskrevs av Fed-chefen som tillfällig.

”Det var inte mycket darr på manschetten”, konstaterar Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB.

Till vänster: Fed-chefen Jerome Powell. Till höger: Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB.
Till vänster: Fed-chefen Jerome Powell. Till höger: Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB.Foto:Manuel Balce Ceneta/AP, Josefine Stenersen

Det innebär att den fortsatt ligger i spannet 0–0,25 procent. Även stödköpen av amerikanska statspapper fortsätter enligt tidigare upplägg, med omkring 120 miljarder dollar varje månad.

Den amerikanska ekonomin visar tecken på framsteg men enligt Fed räcker det inte för att avsluta stödköpen. Centralbankens chef Jerome Powell säger att den amerikanska ekonomin fortfarande är en bra bit ifrån ”ytterligare betydande framsteg”.

”Jag skulle vilja se några starka jobbsiffror”, säger han som svar på en fråga från pressen om vad som krävs för att nå dit. 

I juni lyfte den så kallade kärninflationen i USA med 4,5 procent på årsbasis, den största ökningen sedan november 1991. Inflationen mätt i KPI lyfte till 5,4 procent i juli.

Inflationstrycket orsakas av flaskhalsar i utbudet och bör ses som tillfälligt. Det väntas fortsätta ”i några månader” innan det rör sig tillbaka mot det långsiktiga målet om två procent, uppger Powell.

Trots att deltaviruset skapat osäkerhet med ökande smittokurvor uttryckte sig Powell hoppfullt om fortsatt återhämtning. Något som ändå förvånar Robert Bergqvist.

”Beskedet är lite tuffare än vad man kunde vänta sig. Det är uppenbart att Fed vill bedriva penningpolitik med stadig hand”, säger han. 

Inga konkreta besked gavs när stödköpen av värdepapper kan börja bantas ner. Troligt är att det sker i fjärde kvartalet, enligt Bergqvist. Då är bilden klarare hur produktionsstörningarna och obalanserna på den amerikanska arbetsmarknaden ser ut.

”Jag tolkar det som att vi nu har en process i gång där den amerikanska centralbanken ska närma sig en mer normal penningpolitik. Det är intressant att planen ligger fast.”

Analytikerna väntade spänt på vad Fed-chefen Jerome Powell skulle säga i samband med räntebeskedet. Minsta antydan om åtstramning skulle ge utslag på marknaden. Så blev det inte.

”Det var inte mycket darr på manschetten”, konstaterar Bergqvist. 

Marknaden reagerade med en gäspning.

”Det bästa betyg Powell kan få är att marknadsreaktionerna i stort sett uteblir. Så har det varit i kväll. Både marknaden och amerikanska centralbanken rör sig mot en normalisering.”

Vad innebär det för Sverige?
”Det är en positiv signal. Att amerikansk penningpolitik kan gå i den här riktningen betyder att amerikansk ekonomi också är på väg mot rätt håll. Om amerikansk ekonomi går bra bidrar det till den globala ekonomiska tillväxten, vilket är viktigt för svenska exportföretag. Och därmed positivt även för svensk arbetsmarknad”, säger Bergqvist.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar.

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?