1515

Ekonomen: Konkurs nästa för strejkdrabbade sopbolaget

Nu går även sophämtarna i Stockholms andra sopbolag, Liselotte Lööf, ut i strejk. Samtidigt ser det allt mörkare ut för Reno Norden, bolaget där konflikten ursprungligen blossade upp.

”Ska jag gissa tror jag att de kommer att gå i konkurs”, säger sparekonomen Joakim Bornold på Nordnet.

Den vilda sopstrejken i Stockholm förvärras. I onsdags sa runt 50 anställda på renhållningsbolaget Reno Norden upp sig i protest. Samtidigt uppgav de strejkande sophämtarna att kollegor på Liselotte Lööf också planerade att stanna hemma från jobbet.

Nu har hotet blivit verklighet. På torsdagseftermiddagen skriver Liselotte Lööf på sin hemsida att flera anställda har valt att gå ut i sympatistrejk.  

”Många av våra kollektivanställda fortsätter att köra som vanligt, medan andra tyvärr har valt att avbryta arbetet för att visa sympati med sina kollegor på Reno Norden AB. Vi beklagar detta mycket och de eventuella störningar som kan uppkomma”, skriver företaget.

Hur många som strejkar framgår inte av pressmeddelandet, men en av bolagets sophämtare uppger för SVT Nyheter Stockholm att det rör sig om ett 40-tal. Di har utan framgång försökt nå Liselotte Lööfs ledning för en kommentar.

Konflikten inleddes förra onsdagen då en grupp sophämtare på Reno Norden gick ut i vild strejk. Orsaken var att renhållningsbolaget kräver att sophämtarna ska byta avtal, vilket skulle leda till lägre löner.

Peter Ekholm, vd för Reno Nordens svenska verksamhet, hävdar att situationen har förbättrats.

”Vi har en hel del strejkande som faktiskt kommer tillbaka. I dag har vi 33 av 40 fordon som är ute och hämtar sopor i Stockholms stad”, säger han.

Redan innan konflikten inleddes hade Reno Norden pekats ut som konkursmässigt. I dag handlas aktien för runt 6,2 norska kronor, vilket kan jämföras med rekordnivån i maj 2015 på 229 norska kronor.

Men enligt Peter Ekholm har strejken inga allvarliga effekter på bolagets ekonomi.  

”En liten fördyrning kan det naturligtvis vara. Men eftersom det är en olaglig strejk så är vi också delvis täckta av försäkringar, som jag tror kommer att hjälpa oss med de extra kostnader som vi drabbas av.”

Rycker inte konkurshotet närmare nu?

”Det svenska bolaget har alltid gått ganska bra. Jag kan bara tala för Sverige och här har vi inte haft några ekonomiska problem och jag ser inte att vi skulle ha det i framtiden heller.”

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, är skeptiskt till Peter Ekholms lugnande besked.

”Tittar man historiskt på deras uttalanden så står det klart, för min del i alla fall, att man inte ska ha förtroende för det Reno Norden säger. Det är väldigt lite som har stämt av det som de har kommunicerat tidigare om deras finansiella ställning. Det är klart att strejken kommer att kosta”, säger Joakim Bornold.

Vad innebär konflikten för bolaget?

”Att de gick från en mycket svår sits till en omöjlig. Bolaget sitter i förhandlingar med sina långivare i detta nu och att få den här strejken på halsen var nog det sista de önskade.”

Enligt Joakim Bornold är konkurs, rekonstruktion eller att någon annan tar över verksamheten, de enda vägarna framåt för Reno Norden. Vilket alternativ det blir är ytterst är en fråga för långivarna.

”Men ska jag gissa tror jag att bolaget kommer att gå i konkurs”, säger Joakim Bornold.


Innehåll från EcsterAnnons

En kund som har råd med sin kredit är en nöjd kund

Sanna K Augustsson, vd på Ecster.
Sanna K Augustsson, vd på Ecster.

Kan ett företag som erbjuder betallösningar bidra till att göra handeln mer hållbar? Ecster är övertygade om detta och jobbar aktivt för att färre konsumenter ska genomföra ogenomtänkta köp och fastna i skulder. Nyckeln till framgång är långsiktighet i en bransch där majoriteten jobbar kortsiktigt, menar vd:n Sanna K Augustsson.

Vi befinner oss i en tid där e-handeln växer kraftigt. För att säljföretag ska kunna dra nytta av detta gäller det att skapa långsiktiga relationer med de nya kunderna. Ett steg i rätt riktning kan vara att kroka arm med en samarbetspartner som inte bara levererar betallösningar, utan också vill och kan ta ansvar för delarna runt omkring. 

– Traditionellt har betallösningar på nätet haft ett enda fokus – att generera så många köp som möjligt, ibland så fort att konsumenten inte ens förstår vad de har köpt. På Ecster har vi ett lite annat tänk. Vi vill jobba med full transparens, så att konsumenten känner kontroll över sitt köp och har koll på vilka villkor som gäller för betalningen av köpet. Då blir kunderna återkommande och säljföretagen som vi samarbetar med får en långsiktig lönsamhet, säger Sanna K Augustsson, vd på Ecster.

Vill inte bidra till ogenomtänkta transaktioner

På företagssidan har Ecster betallösningar för alla kanaler och olika typer av verksamheter. Ambitionen  är att bidra till en mer hållbar handel. En del i detta är att erbjuda flera olika betalsätt, så att konsumenten kan hitta det betalsätt denne föredrar i varje situation. 

En annan grundpelare är ansvarsfull kreditgivning som är en viktig del av affärsstrategin.  Att säkra konsumentens återbetalningsförmåga och inte bidra till överskuldsättning har alltid varit en viktig förutsättning för Ecsters kreditgivning. Om kunden väljer ett betalsätt som innebär en kreditansökan görs en bedömning av konsumentens ekonomiska förutsättningar för att säkerställa att det finns goda marginaler att både klara av att betala ett lån, men även att ha pengar över till annat. På så sätt skapas en långsiktig ekonomisk trygghet för konsumenten. Kreditprocessen är till stora delar automatisk vilket innebär en enkel och smidig process för konsumenten, men även att betalningen blir en naturlig del i kundresan hos säljföretaget berättar Sanna K Augustsson.

– Vi vill inte bidra till att sätta någon i en sämre situation efter ett köp, utan vårt fokus är att hjälpa till med inköpen. Vi har en ordlista på baksidan av våra fakturor där vi berättar vad olika begrepp innebär och ser även till att all nödvändig information finns lättillgänglig inför ett köp. Vi har också en kundservice dit konsumenten kan vända sig om det skulle uppstå frågor, säger hon. 

Unikt men viktigt uppdrag

Hon berättar att det kanske inte är självklart att ett betalbolag har hållbar handel som en uttalad del av uppdraget, men för Ecster är det en självklarhet. I våras  lanserade Ecster första steget i sitt nya erbjudande inom Banking as a Service, där handlaren får möjlighet att erbjuda finansiella tjänster i sina egna kanaler i sitt eget varumärke.  

– Med BaaS kan konsumenterna använda sig av samma säljföretag för en rad olika tjänster, vilket gör att företagen å sin sida behåller hela kundresan. Jag hoppas att vårt nya erbjudande kommer att bidra till att säljföretag hittar en långsiktig lönsamhet bland återkommande kunder och att alltfler ser över sin verksamhet ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Sanna K Augustsson.

Om Ecster:
Ecster är ett helägt dotterbolag till Handelsbanken som i drygt 60 år levererat betallösningar till konsumenter och företag. I den breda produktportföljen finns allt från enskilda betalsätt till betallänkar och checkout, bland annat Ecster Pay som samlar de mest populära betalsätten i samma kassalösning. 

Vill du veta mer om Ecster? Läs mer här!

 

Mer från Ecster

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ecster och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?