1515

Ekonom: Inflationen kommer falla till 1-1,5 procent

Drivkrafterna för inflationen i Sverige har skiftat under de senaste årtiondena. Inflationen drivs i allt mindre utsträckning av klassiska inhemska faktorer som löner och inflationsförväntningar och i stället allt mer av globala faktorer. 

Foto:TT

En prognosmodell med de faktorer som påverkat inflationen mest de på senare år tyder på att KPIF-inflationen kommer att falla tillbaka till 1-1,5 procent de kommande åren. 

Det säger Jonas Ahlander, ekonom med förflutet på Riksbanken, AMF och SEB, till Nyhetsbyrån Direkt. Analysen är framtagen i arbetet med att starta en hedgefond.

"Det har skett ett skifte i vad som driver inflationen, från klassiska inhemska faktorer till mer globala faktorer. Dessa faktorer tyder på att inflationen i Sverige kommer att falla till 1-1,5 procent de kommande åren", säger han.

Han säger att under 15-årsperioden 1996-2010 förklarades framtida inflationen bäst av klassiska indikatorer som löner, produktivitet och inflationsförväntningar. De senaste 15 åren har dessa har dessa delvis byts ut mot helt andra variabler, där det särskilt tillkommit indikatorer som är mer globala - som BNP i G10-länderna och global arbetskraft. 

"Att det skett ett skifte i vad som driver inflationen kanske inte är så konstigt eftersom många är förvånande över att inflationen är så låg trots att vi har en stark tillväxt och låg arbetslöshet", säger Jonas Ahlander.

Han menar att detta också reser intressanta frågor för penningpolitiken.

"Många centralbanker har fört en extrem politik utan att konsumentpriserna har stigit. Förklaringen är att det inte längre är inhemska faktorer som en centralbank kan påverka som styr inflationen. Det har nog alla också förstått på något sätt. Det är svårt att bedriva penningpolitik när den inte påverkar konsumentpriserna", säger han.

Jonas Ahlander tillägger att ett kanske mer förvånande resultat är att kronans växelkurs inte verkar ha någon långsiktig effekt på den framtida inflationen.

"En svag valuta kanske kan ge tillfälliga prishöjningar och vice versa, men vi kan inte se några långsiktiga effekter. Det är intressant med tanke på att det är ett väldigt fokus från Riksbankens sida att hålla ned kronan", säger han.

Andra faktorer som endast har en liten påverkan på inflationen är arbetslösheten och Riksbankens egen RU-indikator över resursutnyttjandet.

När Jonas Ahlander har gjort ett antal modellprognoser över den framtida KPIF-inflationen utifrån de variabler som bäst förklarat inflationen på senare år indikerar de entydigt att inflationen kommer att sjunka tillbaka de närmaste två åren - till mellan 1 och 1,5 procent.

"Jag skulle tro att Riksbanken inte har jättebråttom att höja räntan. De lär själva ha gjort liknande modellprognoser. De har också sagt att även om inflationen är runt 2 procent nu finns en risk för att den inte stabilt kommer att vara kvar där", säger Jonas Ahlander.


Innehåll från AJ ProdukterAnnons

Trendspaning: Kontorets roll som mötesplats ökar

Ökad flexibilitet kommer sannolikt att prägla framtidens arbetsplatser. När kontoret går från arbetsplats till att också bli mer av mötesplats ställs krav på att utveckla och ta fram möbler som matchar våra nya behov.

Möbler som får dig att må bra 

Att jobba mer mobilt med hjälp av digital teknik är inget nytt. Det är en utveckling som pågått länge, men som det senaste året har tagit ett stort steg framåt. Samtidigt spås kontoret en viktig roll även framöver, men på ett annat sätt än tidigare. 

Många värderar kontoret mer som mötesplats i dag och allt fler företag fokuserar på det sociala och kreativa samspelet genom att satsa på trivsamma arbetsytor bortom skrivbordet. Fåtöljer och soffor med ljudisolerade sidor är exempel på hur man kan skapa ett rum i rummet. Det handlar helt enkelt om att forma en plats som får människor och idéer att växa - där du känner dig välkommen, bekväm och inspirerad. 

– Precis som när man inreder sitt hem tillsammans med familjen ska man inreda kontoret tillsammans med medarbetarna. Det ska vara representativt för gäster, funktionellt för medarbetarna samt med mysfaktor för avslappnat möte och umgänge, säger Sebastian Dell Uva, designer vid AJ Produkter.

Han menar att det är dags att släppa det invanda och utforska nya sätt att jobba där inredningen skapar förutsättningarna för rummets olika funktioner. Ett exempel på en innovativ möbel i AJ Produkters sortiment är en ny fåtölj och soffa med USB-uttag i armstödet, så att man kan ladda sin mobil och läsplatta där man sitter.

Lockar fram nya idéer

Med en bra trådlös uppkoppling är du fri att arbeta var som helst på kontoret. Det betyder att du och dina kollegor kan ha ett möte i en soffgrupp likväl som runt konferensbordet – allt för att kunna tänka fritt och locka fram nya idéer. 

Rätt inredning kan också bidra till att öka såväl kreativitet som effektivitet och vår förmåga att samarbeta. Det innebär att vi kommer att se andra typer av arbetsmöbler i framtiden. Möbler som hjälper dig att tänka och ladda om. Med färger och former som både gör dig glad och får dig att må bra på jobbet.

– Jag tror på olika typer av flexibla konstellationer som förenklar rörelse och skapar nya möjligheter för användaren i sitt arbete i rummet. Människan är inte statisk och därför bör inte arbetsplatsen heller vara det. Det kommer bli enklare för användaren att individanpassa sitt arbete i rummet på egen hand, säger Sebastian Dell Uva.

Loungemöbler

Ett konkret exempel är loungemöbler som är anpassade för att skapa en behaglig känsla. Lounge syftar på ett område vars syfte är att erbjuda avkoppling, till exempel i foajén till ett hotell. Men i dag finns ett stort utbud för olika miljöer som exempelvis kontor. 

Möbler som får dig att må bra 

 

 

Mer från AJ Produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ Produkter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?