1515
Annons

Ekonom: Inflationen kommer falla till 1-1,5 procent

Drivkrafterna för inflationen i Sverige har skiftat under de senaste årtiondena. Inflationen drivs i allt mindre utsträckning av klassiska inhemska faktorer som löner och inflationsförväntningar och i stället allt mer av globala faktorer. 

Foto:TT

En prognosmodell med de faktorer som påverkat inflationen mest de på senare år tyder på att KPIF-inflationen kommer att falla tillbaka till 1-1,5 procent de kommande åren. 

Det säger Jonas Ahlander, ekonom med förflutet på Riksbanken, AMF och SEB, till Nyhetsbyrån Direkt. Analysen är framtagen i arbetet med att starta en hedgefond.

"Det har skett ett skifte i vad som driver inflationen, från klassiska inhemska faktorer till mer globala faktorer. Dessa faktorer tyder på att inflationen i Sverige kommer att falla till 1-1,5 procent de kommande åren", säger han.

Han säger att under 15-årsperioden 1996-2010 förklarades framtida inflationen bäst av klassiska indikatorer som löner, produktivitet och inflationsförväntningar. De senaste 15 åren har dessa har dessa delvis byts ut mot helt andra variabler, där det särskilt tillkommit indikatorer som är mer globala - som BNP i G10-länderna och global arbetskraft. 

"Att det skett ett skifte i vad som driver inflationen kanske inte är så konstigt eftersom många är förvånande över att inflationen är så låg trots att vi har en stark tillväxt och låg arbetslöshet", säger Jonas Ahlander.

Han menar att detta också reser intressanta frågor för penningpolitiken.

"Många centralbanker har fört en extrem politik utan att konsumentpriserna har stigit. Förklaringen är att det inte längre är inhemska faktorer som en centralbank kan påverka som styr inflationen. Det har nog alla också förstått på något sätt. Det är svårt att bedriva penningpolitik när den inte påverkar konsumentpriserna", säger han.

Jonas Ahlander tillägger att ett kanske mer förvånande resultat är att kronans växelkurs inte verkar ha någon långsiktig effekt på den framtida inflationen.

"En svag valuta kanske kan ge tillfälliga prishöjningar och vice versa, men vi kan inte se några långsiktiga effekter. Det är intressant med tanke på att det är ett väldigt fokus från Riksbankens sida att hålla ned kronan", säger han.

Andra faktorer som endast har en liten påverkan på inflationen är arbetslösheten och Riksbankens egen RU-indikator över resursutnyttjandet.

När Jonas Ahlander har gjort ett antal modellprognoser över den framtida KPIF-inflationen utifrån de variabler som bäst förklarat inflationen på senare år indikerar de entydigt att inflationen kommer att sjunka tillbaka de närmaste två åren - till mellan 1 och 1,5 procent.

"Jag skulle tro att Riksbanken inte har jättebråttom att höja räntan. De lär själva ha gjort liknande modellprognoser. De har också sagt att även om inflationen är runt 2 procent nu finns en risk för att den inte stabilt kommer att vara kvar där", säger Jonas Ahlander.

Inför krisen: Lage Jonason försökte sälja ”privatpalats” i Djursholm

Inför den privatekonomiska kris som tycks ha infunnit sig för finansmannen Lage Jonason försökte han strax före sommaren sälja ett ”privatpalats” i Djursholm genom en helsidesannons i Dagens industri.

Lage Jonason ”privatpalats”.
Lage Jonason ”privatpalats”.Foto:Holger Ellgaard/Wikimedia Commons

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera