ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ekofinmötet: Skatteparadis och penningtvätt i fokus

Ekofinmötet på tisdag kommer att ta bort Palau från EU:s svarta lista över skatteparadis.

Liechtenstein och Peru kommer att avföras från den grå listan över länder som har satts under bevakning. Dessa två länder anses nu ha genomfört nödvändiga åtgärder mot skattefusk.

Länderna på grå listan har fått tid fram till årsskiftet för att uppfylla sina löften om åtgärder. Alltså väntas fler lyftas bort under hösten.

De som inte har gjort vad de har lovat en bit in på nästa år kommer att flyttas till svarta listan. (Formellt kallas den listan över icke samarbetsvilliga jurisdiktioner.)

Östaten Palau hamnar nu på grå listan.

På mötet kommer EU:s finansministrar också att godkänna sänkt moms på e-publikationer, alltså e-böcker och nättidningar.

Tjeckien har efter en lång tid av motstånd dragit tillbaka sitt veto. Beslutet på tisdag kommer att fattas utan diskussion då inget EU-land längre har några invändningar.

Alla beslut i EU i skattefrågor kräver enhällighet.

Lagstiftning mot penningtvätt har fått ny aktualitet efter Danske Bank-skandalen i Estland. På ekofinmötet ska kommissionen presentera sitt förslag från den 12 september.

Kommissionen vill ge Europeiska bankmyndigheten (EBA) mer befogenheter på kort sikt. På längre sikt finns tankar om att göra EU:s lagstiftning mer tvingande och kanske skapa en egen penningtvättsmyndighet.

Förslaget är färskt och de flesta EU-länder har inte tagit ställning till det än.

Finansministrarna ska diskutera EU:s budgetregler, men någon diskussion om Italien förutses inte, enligt EU-källor. I stället blir det en utvärdering av föregående års cykel av den så kallade Europeiska planeringsterminen.

En ny cykel inleds nu, då Italien och alla andra euroländer ska lämna in sina budgetplaner för nästa år före den 15 oktober.

På måndagskvällen träffas finansministrar från åtta hökaktiga, nordliga länderna som kallas Hansan 2,0.

Vid en middag ska ministrarna från Sverige, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Nederländerna och Irland diskutera fördjupningen av EMU.

De förespråkar budgetdisciplin och ogillar både en finansminister för euroområdet och nya stödinstrument i EU:s långtidsbudget 2021-2027.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies