ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Ekobutik ska utmana näthandlare

  • Foto: Pressbild

Butikskedjan Paradiset ger sig in i kriget om matkunderna på nätet. Stort intresse för bolagets gräsrotsfinansieringskampanj har gett råg i ryggen.

Efter drygt två år och hittills tre butiksöppningar, alla i Stockholm, siktar ekoprofilerade Paradiset på att öppna matförsäljning över nätet. Med start nästa år ska geografisk täckning och produktutbud rullas ut stegvis.

”Näthandel var en del av planen ända från början. Men sedan valde jag att lägga den delen lite åt sidan. Några kloka personer sade till mig att ta en sak i taget”, säger Johannes Cullberg, vd och grundaren Johannes Cullberg.

Butikskedjan har de senaste tio dagarna tagit in dryga 14 miljoner kronor genom gräsrotsfinansiering (crowdfunding), en summa som fortsätter att ticka uppåt. Målet var ursprungligen satt till 8 Mkr. Det översvallande intresset från hela landet påskyndar steget ut på nätet, enligt Johannes Cullberg.

”Börjar vi närmar oss 20 miljonerstrecket, då klarar vi att använda det här som en bra grundplåt för att dra igång näthandeln.”

Varför starta näthandel?
”Vi vet att det finns intresse för oss i fler delar av landet. Ska vi bygga en fysik butik i taget så tar expansionen för lång tid. Vi får upp större volymer och kan ha ännu bättre priser. Det gör att vi konkurrerar ännu bättre gentemot andra aktörer. Svenskar är priskänsliga. Med näthandel i bilden blir vi också ännu mer intressanta för investerare.”

Vilka näthandlare ser ni som förebilder?
”Mathandel på nätet i Sverige har visat sig ta tid innan den blir lönsam. Vi kan inte gå med förlust i flera år. Lönsamma Apotekshandlaren Apotea är en bättre förebild än Mathem med aggregerade förluster på en halv miljard. Apotea skickar bara varor med lång hållbarhet.”

Så det blir inga färskvaror i er näthandel?
”Vi får se vad strategin blir. Men det kan vara en möjlig tolkning, ja.”

Ni har en ekologisk profil. Hur klimatsmart är det att köra hem maten med lastbil?
”Klimateffekten kommer snarare mycket mer av vad du faktiskt äter än av transporten. Till exempel om du äter kött eller inte.”

Hur mycket kapital krävs för att öppna upp näthandeln?
”Det beror på hur mycket man gör det. Vi tittar på att ta en liten bit i taget. Vi undersöker olika faktorer som utbud och leveranstider, för att få den bästa mixen som funkar ur kundperspektiv och affärsmässigt.”

Blir det lite längre leveranstider i er näthandel?
”Mathem är nu inne på leveranser samma dag. Det kommer vi inte att titta på.”

De två årsredovisningar som Paradiset hittills rapporterat visar på förluster på omkring 40 procent av omsättningen för respektive period, även om försäljningen stadigt växer. Målet för helåret 2017 är en omsättning på 124 Mkr.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer