1515

Ekholm: Regeringen följer Grekland-samtal noga

Regeringen följer utvecklingen i förhandlingarna om Grekland väldigt noga och hoppas på en ny uppgörelse med långivarna "fem i tolv".

Det säger Karolina Ekholm, statssekreterare på finansdepartementet, till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen.

Risken för en ny Greklandskris har seglat upp den senaste tiden i samband med att en ny "deadline" närmar sig för det skuldtyngda landet. Nästa eurogruppsmöte, den 20 februari, har lyfts fram som "kritiskt" för att nå en överenskommelse med långivarna, innan 2017 års valår drar igång i flera tunga EU-länder.

Karolina Ekholm konstaterar att Sverige har "väldigt begränsade möjligheter" att påverka utfallet eftersom vi inte är ett euroland.

"Vi följer ju utvecklingen väldigt noga eftersom den har stor betydelse och vi har ju varit med många vändor tidigare när det har varit risk för att Grekland inte ska kunna betala sina skulder och betala sina förfall", säger hon.

Hon noterar att alla Greklandsavtal har gjorts under tidspress och att så är fallet nu också.

"Vi hoppas naturligtvis att de klarar av att göra de åtaganden som är en förutsättning för att utbetalningarna ska kunna ske", säger hon.

Karolina Ekholm säger att hon var orolig våren 2015, innan man kom överens om det program som löper nu, "då satt det väldigt hårt åt" och det fanns tongångar inom den tyska regeringen om att de var villiga att släppa Grekland.

"Jag är inte säker på att jag upplever att det är värre nu än det var då. Man har blivit så van att det alltid är på håret, att det inte klarar sig, de här programmen", säger hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?