Annons

Ekholm: Flera kommer att förlora jobbet

Flera kommer att förlora jobbet på Ericsson, men några större uppsägningar är inte aktuella. Det säger Börje Ekholm under tisdagens telefonkonferens, som följde stora nedskrivningar och en omorganisation.

Tisdagen blev en dag av dåliga nyheter för Ericsson.

”Vi har tappat marknadsandelar”, konstaterar Börje Ekholm, som aviserade nedskrivningar, omstruktureringskostnader och avsättningar.

Sammanlagt väntas dessa belasta det första kvartalets resultat med mellan 12 och 15 miljarder kronor.

”Vi måste öka takten av innovation. Det kan vi bara göra genom att säkra lönsamhet”, säger Börje Ekholm och fortsätter:

”Det är den väg vi slagit in på.”

Förutom förändringar i strategin, gjordes stora ändringar i bolagets ledningsgrupp.

”Det handlar om en mer fokuserad strategi.”

På frågan om flera uppsägningar väntar på Ericsson, säger Börje Ekholm att sådana kommer att bli aktuella under den fortsatta översynen av telekombolaget.

”Det är för tidigt att kvantifiera hur många det blir”, säger han och understryker att det inte handlar om några jätteåtgärder.

”Det här är inget program på något sätt. Det handlar inte om att avisera stora uppsägningar”, säger Ekholm och fortsätter:

”Vi rekryterar samtidigt, så det handlar mer om att skapa effektivitet i vår affär.”

Di rapporterade sent på måndagen om förlorade kontrakt och framstötar från konkurrenter som Nokia och Huawei. Kundkontrakt som utvecklas negativt står för avsättningar på mellan 7 och 9 miljarder kronor under första kvartalet, som snart avslutas.

Börje Ekholm duckade däremot på frågan om Ericsson kommer att visa vinst under 2017.

”Vi ger ingen vägledning kring sista raden, så det kommer jag inte att kommentera.”

Analytikerkåren, utifrån prognoser i databasen Factset, väntar sig dock fortsatta vinster för Ericsson även för helåret 2017. Tisdagens sura besked från bolaget hotar dock den bilden. Det har också följts av frågetecken kring utdelningar samt sannolikheten för en nyemission.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera