ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Börje Ekholm vill inte sätta Ericssons ribba för högt

Ericssons vd Börje Ekholm vill inte sätta högre lönsamhetsmål för att fortsätta kunna slå ur underläge.

Han berörde dock inte korruptionsutredningen mot telekomjätten under hans inledningstal på kapitalmarknadsdagen i New York.

Börje Ekholms inledningstal Ericssons välbesökta kapitalmarknadsdag i New York på torsdagen innehöll inga direkta överraskningar. Vd:n försäkrade att strategin som lades fast i början av 2017 ligger fast – en strategi som hittills har visat sig vara framgångsrik.

Börje Ekholm inledde sitt tal med att säga hur nöjd han var över att bolaget kunde redovisa vinst under det tredje kvartalet i år.

”Det ger oss något att bygga vidare på inför framtiden”, sa han.

Han menade att bolaget under året har konsoliderats kring en kärna som visat sig fungera och att man nu är redo att ta nästa steg. Men han intygade gång på gång att det måste ske med selektivitet, disciplin och lönsamhet – strategins tre nyckelord. 

Vad gäller de finansiella målen, som varit den stora snackisen inför kapitalmarknadsdagen, sa Börje Ekholm att bolaget är på god väg att nå lönsamhetsmålet på 10 procent till 2020. Han tillade dock att det finns en hel del positiva tendenser som pekar på att man skulle kunna nå ännu högre. Man väljer dock att inte sätta ribban för högt och i stället ha möjlighet att fortsätta att överraska positivt.

När det gäller det långsiktiga målet, som tidigare varit ”bortom 2020” säger bolaget nu att målet ska nås senast 2022.

”Vi känner oss väldigt säkra på att nå 12 procent lönsamhet till 2022 som senast”, kommenterade Börje Ekholm. 

När det gäller det höjda försäljningsmålet till 2020, från 190-200 miljarder kronor till 210-220 miljarder kronor, förklarade vd:n ambitionsökningen med valutaeffekter och det faktum att förvärvet av Red Bee Media nu inkluderas.

Men han menar också att målet höjs på grund av det momentum man nu ser på marknaden – inte minst när det gäller utbyggnaden av 5G som går snabbare än väntat. Börje Ekholm ville dock inte prata om hur stor potential han ser i Ericssons framtida investeringar inom 5G och att intäkterna därifrån kommer vara svårt att skilja från intäkterna från 4G.

Börje Ekholm kunde heller inte kommentera mer de pågående utredningarna kring misstänkt korruption inom bolaget, som den amerikanska motsvarigheten till finansinspektionen SEC respektive justitiedepartementet bedriver.

”Det är pågående utredningar, och vi lägger ned mycket energi på dem just nu”, sa han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies