Ekholm: Beredd att vidta ytterligare åtgärder

Ericssons vd Börje Ekholm är beredd att vidta de åtgärder som krävs för att nå en väsentligt förbättrad lönsamhet i bolaget.

Det sade han till Nyhetsbyrån Direkt vid en pressträff på onsdagen inför bolagets årsstämma.

Är du beredd att vidta ytterligare åtgärder, om de som ni har presenterat inte räcker för att uppnå en dubblad marginal?

"Om det inte räcker kommer vi och måste vi vidta åtgärder för att ha en bättre lönsamhet och kunna driva den forskning och utveckling vi behöver. Med det vi gör nu är vi i en mycket stabilare situation och då ska det fungera", sade han.

Med marknadsläget i dag ser Börje Ekholm att de åtgärder som presenterats ska räcka för att ge betydande förbättringar i lönsamheten redan nästa år och i förlängningen kunna fördubbla marginalen.

Börje Ekholm uppger att Ericsson står fast vid den marknadsbedömning som gavs i november 2016.

"Vi har fortfarande kvar samma prognos som i november, med en marknadsnedgång på 2-6 procent i år, och sedan en stabilisering."

Har ni möjlighet att förbättra den underliggande lönsamheten, exklusive engångskostnader, redan i år?

"Vi ser på det med ambitionen att nå en långsiktig lönsamhet för bolaget", säger Börje Ekholm.

Han uppger vidare att Ericsson inte kommer att lansera något nytt sparpaket, men att bolaget kommer att göra kontinuerliga effektiviseringar av verksamheten framöver.

Börje Ekholm presenterade bolagets nya strategi på tisdagen, en strategi som han beskriver som "mer fokuserad" där bolaget valt att koncentrera verksamheten på några områden.

"I dag har vi börjat med genomförandet av strategin. Det första steget är att se vad vi ska göra, men handlar också om att genomföra det", sade han.

Har Ericssons position försvagats i marknaden?

"Tittar vi på data har vi förlorat marknadsandelar de senaste 6-7 åren. Sedan är det svårt att säga hur det här året har börjat, men förra året förlorade vi andelar."

När kan den trenden vända?

"Ambitionen är ju att koncentrera verksamheten så vi kommer att skapa ett bättre erbjudande. Men sådant tar alltid lite tid", sade han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?