Annons

Ekeroth och förre SD-ledaren petas från lista

Valberedningen petar skandalomsusade Kent Ekeroth och den förre partiledaren Mikael Jansson från förslaget till riksdagslista. Nästan hälften av de 60 namnen är bytta sedan 2014. Två nya har polisbakgrund och en arbetar med ensamkommande.

Bild:TT

Josef Fransson, riksdagsledamot och talesperson för valberedningen, trycker extra på att valberedningen denna gång anser sig ha gjort ett gediget förarbete, för att undvika skandaler och minska risken för politiska vildar. Sedan 2014 har fyra av partiets ledamöter hoppat av för att bli vildar.

– Vi har försökt göra allt som står i vår makt för att lära känna våra kandidater och plocka det bästa vi har i riket, säger Fransson.

Bland annat har valberedningen begärt in utdrag ur polisens belastningsregister om kandidaterna – registerutdrag som ska vara helt rena.

– Och vi har kollat kandidaterna på sociala medier för att undvika oväntade händelser, säger Fransson.

SD har 49 mandat nu, men opinionssiffror som skulle ge fler mandat än så. Josef Fransson säger att flera av de personer som i dag finns med på listan säkert inte hade ställt upp i tidigare val.

Vanligt parti

– Vi har haft en helt annan möjlighet att rekrytera människor som har kort bakgrund eller kanske ingen alls i partiet. Sverigedemokraterna har genomgått en normaliseringsprocess, vi är inte lika stigmatiserade och kontroversiella längre, vi ses alltmer som ett vanligt parti, säger Fransson.

Han lyfter fram några namn särskilt. De är den tidigare trafikpolisen Tomas Morell från Tibro, polisen Katja Nyberg från Stockholm och ungdomspedagogen Jonas Andersson från Skellefteå. Andersson arbetar med ensamkommande och har i flera år debatterat och förespråkat ålderstester offentligt. Det kändes naturligt, enligt Andersson, att svara ja när SD frågade om han ville kandidera.

Tomas Morell var på 1990-talet politiskt aktiv i Moderaterna, gick med i SD förra året och vill driva trafikfrågor, med inriktning på fusk och kriminalitet i transportbranschen.

Katja Nyberg, på plats 59 på listan, har varit aktiv i SD 2014. Hon arbetar som polis på Nationella operativa avdelningen (Noa) och säger att SD är det parti som driver frågor om lag och ordning på det sätt hon vill.

– Ordnings- och säkerhetsfrågor, det är där mitt hjärta ligger, säger Nyberg och nämner särskilt vikten av att satsa på att minska avhoppen inom polisen.

Hälften nya

Listan som föreslås innebär att nästan hälften av de 60 namnen är nya. Männen dominerar med omkring 70 procent av namnen på listan, men Josef Fransson tycker att det är godkänt med tanke på att kvinnornas andel är större på listan än vad andelen kvinnliga medlemmar är.

Förutom de fyra ledamöter som hoppat av partiet finns inte Kent Ekeroth eller Mikael Jansson, försvarspolitisk talesperson och SD-ledare före Jimmie Åkesson, med. Det fanns inte stöd för dem i valberedningen, enligt Fransson.

Riksdagslistan ska spikas på partiets valkonferens 16–18 mars och det kan komma försök att lansera alternativa listor. Men valberedningen tror sig ha tillräckligt med stöd för sitt förslag. Partiet föreslås ha en lista för varje valkrets. De första 60 namnen ska vara desamma, men på platserna 61–72 ska de lokala namnen in efter samråd mellan partistyrelsen och distrikten.


Innehåll från Financial Consulting HubAnnons

Kombinerad kompetens inom teknik och finans gör The Financial Consulting Hub unikt

Peter Larsson och Henrik Teneberg
Peter Larsson och Henrik Teneberg

The Financial Consulting Hub är det enda ledande konsultföretaget inom risk och regelefterlevnad som samlar nästan enbart senior kompetens. Företaget erbjuder ett komplett utbud av tjänster, expertis och mjukvaror för att hjälpa försäkringsföretag och banker att vara effektiva och lönsamma i en alltmer utmanande miljö med komplexa regulatoriska krav.

The Financial Consulting Hub (FCH) är ensamma om sin affärsmodell ur två perspektiv; förutom att integrera konsulttjänster och mjukvaror är företaget både ett klassiskt konsultbolag och en paraplyorganisation som samlar marknadens ledande experter. 

– Vi samlar över 1000 seniora konsulter och är en hub för finansiella tjänster inom risk- och regelefterlevnad. De flesta av våra anställda har omkring 20 års erfarenhet inom respektive riskområde. Därutöver har vi en stor mängd konsulter som är anslutna till vår paraplyorganisation, vilket gör att vi har ett komplett utbud som inkluderar både riskhantering och regelefterlevnad, aktuariella tjänster, implementationsstöd av mjukvaror, outsourcingerbjudanden, förvaltningsstöd, projektledning med mera. Den positionen är vi ensamma om, säger Peter Larsson, grundare och Managing Partner för FCH.

Ramavtal med större aktörer

FCH startades för två och ett halvt år sedan. Många av både grundare och medarbetare var redan verksamma inom branschen, men det fanns en övertygelse om att det fanns ett bättre sätt att agera rådgivare till kunderna. Idag är FCH det enda konsultbolaget vars huvudfokus ligger på försäkringssidan i första hand, och på bank i andra.

– Inom försäkring är vi verksamma inom hela bredden av risk- och regelefterlevnad som finns. Det gör att vi är väl bekanta med samtliga regelverk och därtill har vi ramavtal med de flesta större aktörer.

Spetskompetens inom IT

Förutom dessa områden har FCH också spetskompetens inom IT med inriktning på finanssektorn. Peter betonar att företaget inte är ett IT-konsultbolag, utan att de snarare hamnar mellan teknik och verksamhetsprocesser. 

– Våra systemaktuarier är specialiserade på att bistå med till exempel implementering av aktuariesystem för allt från riskhantering och regelefterlevnad till integrering av olika modeller och effektivisering av bland annat datahantering och prestanda. Det finns kanske en handfull av dessa specialister i hela Norden och flertalet av dem hittar man hos oss.

En självklar samarbetspartner

Den kombinerade kompetens inom teknik och finans som finns hos FCH gör konsultbolaget unikt rustat för att vara en självklar samarbetspartner. Medan många konkurrenter har bristande tekniska kunskaper har systemaktörerna ute på marknaden å sin sida sällan förståelse för hur bank- och försäkringsverksamhet egentligen fungerar och hur komplexa regelverken faktiskt är. För många aktörer inom finanssektorn kan de ständigt föränderliga regulatoriska kraven innebära omfattande utmaningar, inte minst vad gäller att hantera all data och sköta rapportering, men också gällande programmering, dataintegration, riskberäkningar och intern styrning och kontroll. 

– FCH arbetar dagligdags med att uppfylla de krav som ställs på sund företagsstyrning, riskhantering och regelefterlevnad. Exempelvis arbetar vi mycket med IFRS17, som träder ikraft 1/1-2023, vilket ställer nya krav på hur försäkringskontrakt ska värderas. Det ställer i sin tur långtgående krav på företagens IT-system för exempelvis skuldvärdering, hantering av data i syfte att säkra god datakvalitet och rapportering. Andra viktiga regelverk som vi dagligen arbetar med är tjänstepensionsdirektivet och solvens II där vi ser att företagen fortfarande behöver mycket stöd.

Ad hoc-arbete innebär risker

Peter berättar att det fortfarande finns många försäkringsbolag som huvudsakligen arbetar manuellt, i system som inte är kopplade till nya krav och regelverk. Saker som riskhanteringsfunktioner, analyser, uppföljning och rapportering sker på ad hoc-basis och det innebär signifikanta risker.

– Den digitala transformationen innebär enorma nya möjligheter för dessa företag. Därför arbetar vi hårt för att hjälpa våra kunder att gå från sina utdaterade, manuella processer till mer robusta, automatiserade och kontrollerade processer.  Vi lägger mycket tid på att säkra en god styrning och kontroll, strukturera processer och säkerställa att datan blir hanterbar, spårbar, versionshanterad och följer de principer som finns i respektive rådande regelverk.  

Medan FCH har vuxit med 300-400 procent per år sedan starten, har företaget inte satt upp några specifika tillväxtmål framöver. Istället befinner det sig i en utvecklingsfas där det mognar som bolag och tittar på nya marknader. 

– Det inkluderar också att rekrytera en ny styrelse för tillträde till hösten och att ta in nya partners. Det är verkligen ett spännande skede, avslutar Peter.

Läs mer om The Financial Consulting Hub

FAKTA OM THE FINANCIAL CONSULTING HUB

The Financial Consulting Hub (FCH) grundades i Stockholm 2017 och är idag ett ledande nordiskt konsultföretag verksamt inom riskhantering och regelefterlevnad. Företaget erbjuder ett komplett utbud av tjänster, expertis och mjukvaror i syfte att stödja försäkringsföretag och banker i sitt arbete att vara effektiva och lönsamma i en alltmer utmanande miljö med långtgående regulatoriska krav.

FCH arbetar med kunder i alla segment, från marknadens största bolag till mindre aktörer som behöver tillgång till marknadens ledande experter. Som enda konsultbolaget i Norden som samlar nästan enbart senior kompetens är FCH:s kunderbjudande unikt. 

E-post: info@financialconsultinghub.com

Växel: +46 8 280 818

Det går också bra att kontakta Peter Larsson, VD på The Financial Consulting Hub, för vidare information.

E-post: peter.larsson@financialconsultinghub.com

Mobil: +46 73 562 51 89

 

Mer från Financial Consulting Hub

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Financial Consulting Hub och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?