EIB lånar ut fyra miljarder till Slussen-renovering

Europeiska investeringsbanken, EIB, ger Stockholms stad ett lån på 4 miljarder kronor för att fortsätta renoveringen av Slussen. 

Foto:Fredrik Sandberg/TT

De fyra miljarderna från EIB går till renovering av hela Slussen-området, enligt ett pressmeddelande. Bland annat nämns förnyelse av de gamla slussarna, nya gång- och cykelbanor, och en ny bussterminal. I nuläget åker över 40 olika busslinjer från, till, eller genom Slussen. 2018 passerade 31.790 cyklister genom Slussen, enligt Stockholms stads egna mätningar. 

”Europeiska investeringsbanken är glada över att kunna stötta det här projektet”, säger EIB:s vice ordförande Thomas Östros i ett pressmeddelande. ”Projektet är ett bra exempel (...) och en signal för andra städer i Europa att EIB kan göra skillnad när det kommer till stöttning av hållbar stadsförnyelse.”

Projekt Slussen beräknas komma att kosta ungefär 15,8 miljarder kronor, enligt den senaste prognosen i juni 2020. Budgeten som slogs fast 2015 låg på 12,1 miljarder kronor, och har alltså höjts sedan dess. 

”Vi klarar inte av att bygga till den budget som ligger”, sa projektchefen Peter Svärd till SvD i samband med juni-prognosen och den höjda budgeten.

Ombyggnationen av Slussen beslutades 2010, och förväntas vara slutförd år 2025.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?