1515

Egistec uppges pressa priset på optiska sensorer

Priset på optiska fingeravtryckssensorer, anpassade för integrering i skärmen på en smartphone, är under rejäl press. 

En orsak är ett lågt anbud sensortillverkaren Egistec lämnat till Samsung, uppger TF Securites analytiker Ming-Chi Kuo för den taiwanesiska nyhetssajten Technews.

Optiska sensorer för så kallad "in display"-användning har hittills varit betydligt dyrare än de vanligare kapacitiva sensorerna. Egistec ska dock enligt analytikern nyligen ha erbjudit optiska sensorer för mellan 2:50 och 3:50 dollar till den kommande generationen av Samsungs smartphoneserie Galaxy A, och därmed lagt sig en bra bit under konkurrenten Goodix anbud på 5-6 dollar.

Enligt Ming-Chi Kuo kan Egistecs bud leda till ett priskrig på optiska sensorer, där prisnivån under 2019 kan komma att sjunka till mellan 2 och 2:50 dollar. Analytikern uppmanar investerare att noga följa utvecklingen, på grund av de konsekvenser ett priskrig skulle kunna få för bruttomarginalerna hos bland andra Egistec och Goodix.

Enligt Technews håller dock inte alla bedömare med Ming-Chi Kuo i hans beskrivning av Egistecs prissättning. Enligt dessa bedömare ligger Egistec snarare runt 20 procent under Goodix i pris, vilket skulle betyda cirka 4:00-4:80 dollar för de optiska sensorerna.

Svenska Fingerprint Cards bedömde i sin senaste rapport den 26 oktober att in display-tekniken under 2019 kommer att göra framsteg på marknaden. Bolaget skrev också att det högre snittpriset väntas leda till att denna kategori sannolikt står för en betydande del av marknadsvärdet för fingeravtryckssensorer nästa år.


Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?