ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Almedalen 2019

Efterlyses: Bostäder för ”Foodora-generationen”

  • Panelgäster: Hans Wallenstam, vd Wallenstam; Johanna Frelin, vd Tengbom Arkitekter; Anders Lago, förbundsordförande för HSB; Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef Stockholms Handelskammare; Cecilia Beck-Friis, vd Hemnet; Dan Hersan, styrelseledamot på jagvillhabostad.nu. Moderator: Pontus Herin, Dagens industri. Foto: Jack Mikrut

Människor blir fast i relationer de vill lämna och företag får svårare att växa. Det är de bistra konsekvenserna av den tröga svenska bostadsmarknaden, enligt DI:s panelmedlemmar.

Den svenska bostadsmarknaden har problem. Det slog en enig panel fast på Di:s seminarium i Almedalen på onsdagen.

Cecilia Beck-Friis, vd för Hemnet, tog avstamp i en rapport som bostadssajten tagit fram med hjälp av besökarnas data, när hon tog upp en av konsekvenserna av bostadskrisen:

”25 procent i yngre medelåldern svarar att man inte har kunnat lämna en oönskad relation för att man inte kan flytta”, sade hon.

Hon lyfte även fram att marknaden har blivit trögare de senaste åren. Det avspeglas i bolagets statistik.

”Antalet borttagna objekt på vår sajt ökar. 25 procent blir osålda. För 5 år sedan var det 10 procent”, sade hon.

Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef på Stockholms Handelskammare, sa att hon ville se politiska åtgärder för att öka rörligheten.

”Jag tror att det finns en risk att företag kommer att välja bort Stockholm, för bostadsbristen ser inte ut att bli bättre”, sa hon.

Ett av problemen är enligt Johanna Frelin, vd på Tengbom Arkitekter, att regelverket vid nybyggnationer inte har hängt med tiden:

”Vissa regler är från 1950-talet, som hur man man ska bygga ett kök. Men det är ju helt utdaterat i dag när man bygger för Foodora-generationen.”

Hon efterlyste bland annat undantag från byggloven för att göra det billigare och lättare att producera.

Anders Lago, Förbundsordförande för HSB, gav tre snabba förslag för att underlätta för ”breda grupper”:

”Ta bort flyttskatten. Ta bort bolånetaket för unga och unga familjer och för de med låga inkomster måste man se över bostadsbidragen.”

Medverkade i seminariet gjorde också Hans Wallenstam, vd Wallenstam och Dan Hersan, styrelseledamot på jagvillhabostad.nu.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer