1515

Efterfrågan på halvledare kan flerdubblas: ”Världen underskattar behovet”

Världen har dramatiskt underskattat behovet av halvledare de närmaste åren där efterfrågan kommer att flerdubblas, samtidigt som kapaciteten hos tillverkarna är långt ifrån tillräcklig. Den akuta halvledarbristen som plågar världens fordonstillverkare kan dock vara över inom några månader.

Geraldine Sundström, portföljförvaltare på Pimco.
Geraldine Sundström, portföljförvaltare på Pimco.Foto:Pimco.

Det säger Geraldine Sundström, förvaltare på den internationella kapitalförvaltaren Pimco. Hon säger att det råder två parallella halvledarkriser, en akut brist och en strukturellt betingad bristsituation som världen kommer tvingas att hantera många år framöver.

Den kortsiktiga bristen, som uppstod bland annat efter en brand på en fabrik i Tokyo och torka i Taiwan, har ytterligare förvärrats av deltautbrottet av covid i Malaysia. Den mest trängande situationen tror Geraldine Sundström dock kan vara avhjälpt inom kort. 

”Återgången till vad man kan kalla ett normalläge har fördröjts, men förutsatt att det inte kommer nya covidvågor så tror vi att den mest akuta bristen kan vara avhjälpt redan till årsskiftet”, säger hon.

Det gäller åtminstone de stora biltillverkarna. Mindre aktörer får finna sig i att hamna längre bak i kön och kan tvingas hantera halvledarbristen längre, in på 2022. Industrin kommer också få finna sig i prishöjningar i storleksordningen 10-20 procent 2021 och ytterligare 10-20 procent 2022, säger Geraldine Sundström.

Parallellt pågår en utveckling i samhället som kommer att få efterfrågan på halvledare att explodera de närmaste åren: Genomslaget för halvledartunga elektriska bilar går fortare än förutspåtts, 5g behöver tre gånger så många halvledare än 4g, ny effektiv solenergiproduktion och fler och fler uppkopplade enheter har samma behov. Geraldine Sundström talar om en närmast biblisk multiplicering av efterfrågan.

”Det har industrin inte varit beredd på. Inte att efterfrågan skulle växa så snabbt i alla fall.”

Ledtiderna är långa och 18 månader till 2 år tar det för tillverkarna att komma ikapp. Men det tar inte slut där.

”Om ett par år eller så kommer vi att se ett ännu större behov från bilindustrin när vi går mot självkörandeteknik som kräver upp till 20 gånger fler halvledare. Då pratar vi om en tidshorisont på kanske 5-10 år men det står klart att industrin inte är redo för den slags efterfrågan”, säger Geraldine Sundström och fortsätter:

”Molnbaserad teknik accelererar, artificiell intelligens accelererar i varje sektor, robotisering, automatisering, utvecklas. Vid varje teknikskifte tenderar halvledarbehovet att öka.”

Hur behovet ska täckas i framtiden återstår att se, men de stora jättarna investerar tungt för att rusta sig. Världens största halvledarbolag TSMC, Taiwan Semiconductor Manufacturing Compay, har sagt att de ska investera över 100 miljarder dollar de närmaste tre åren, och sydkoreanska Samsung ska spendera 250 miljarder dollar under samma period.

Amerikanska Intel tillkännagav nyligen planer på att investera upp till 95 miljarder dollar i nya fabriker i Europa. På politisk nivå lockas bolagen med subventioner för att flytta halvledarproduktionen västerut, men Geraldine Sundström varnar för att det riskerar att snarare förlänga försörjningskedjorna än korta dem.

”I dag ligger hela försörjningskedjan i Asien med allt ifrån tillverkning av kiselplattor och substrat till tillverkning, testning och packning av produkterna. Med mindre än att man flyttar hela kedjan till Europa eller USA kommer man inte lösa några försörjningsproblem.”

Det finns uppenbara förlorare i den här halvledarbristen, men var finns vinnarna i din mening?
”Vad vi började göra redan för ett år sedan var att flytta en hel del investeringar från användarna till tillverkarna, men sedan har vi flyttat investeringarna ännu högre upp i kedjan där värderingarna varit låga och fortsätter att vara det i än dag. En av våra starkaste rekommendationer att leta investeringar i hela tillverkningskedjan”, säger Geraldine Sundström.

 


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Ikano Bostad: Långsiktighet och bredd nyckeln till fortsatt tillväxt

Ikano Bostads vd Robert Jaaniste.
Ikano Bostads vd Robert Jaaniste.

Pandemin har inneburit utmaningar. Men det finns bolag som ändå har lyckats riktigt bra 2020. Ett av dem är Ikano Bostad, som gjorde sitt bästa år någonsin.

– Vi är stabila och kan fatta långsiktiga beslut även när marknaden gungar, säger vd Robert Jaaniste.

Långsiktigt engagemang: Läs mer om hur Ikano Bostad arbetar med områdesutveckling.  

Utveckla, bygga, äga och förvalta hållbara, kvadratsmarta och prisvärda bostäder – är Ikano Bostads affärsidé. Företaget ingår i Ikanogruppen, som ägs av familjen Kamprad.

Hela verksamheten började med att företaget förvärvade hyresfastigheter, med siktet inställt på långsiktig förvaltning. 2009 gick man vidare till att även satsa på nyproduktion och utveckling. Det var också då som företagets tillväxt tog fart på allvar.

– I mitten av 2010-talet hade vi en tillväxttakt på uppemot 100 procent om året. Vi nyanställde varje vecka, man hann knappt lära sig namnen på alla, berättar Robert Jaaniste, vd för Ikano Bostad sedan 2009.

Årlig tillväxt på 10-15 procent

I takt med att företaget blivit större har också tillväxttakten dämpats något.

– Men vi är fortfarande i en tillväxtfas. Ambitionen är en årlig tillväxt på 10-15 procent.

Företaget har vuxit på flera sätt. Nya kontor har öppnats runt om i landet och 2017 inleddes också företagets utlandsexpansion, i samband med att Ikano Bostad invigde sitt kontor i Köpenhamn.

Tillväxten har också möjliggjorts genom att företaget breddat sin produktportfölj. Förutom att fortsätta att förvalta de egna hyresfastigheterna bygger företaget inte längre bara lägenheter för hyres- och bostadsrättsmarknaden utan även vårdboenden och småhus.

Mindre projekt med några få fastigheter genomförs i dag parallellt med stora stadsdelsutvecklingsprojekt, där Ikano Bostad ofta arbetar tillsammans med andra aktörer.

Långsiktigt ägande, utveckling och socialt engagemang

Bredden i företaget, med både långsiktigt ägande och utveckling av nya bostäder, skapar en riskspridning som ger företaget stabilitet. En annan nyckel till framgångarna är den långsiktighet som genomsyrat företaget ända sedan starten.

– Vi är ett långsiktigt bolag med långsiktiga ägare. Det ger stabilitet, något som är oerhört viktigt när man jobbar med fastigheter och bostäder. De ska ju förhoppningsvis stå i 150 år.

Ett exempel är Stockholmsförorten Hagsätra. Här förvärvade företaget sina första fastigheter 2005. I dag äger och förvaltar man 3 000 lägenheter i området, hela Hagsätra Centrum, och planerar en förtätning.

Visionsbild av Ikano Bostads område i Hagsätra.
Visionsbild av Ikano Bostads område i Hagsätra.

Parallellt med den långsiktiga utvecklingen av området bedriver Ikano Bostad också ett socialt hållbarhetsarbete, bland annat genom en egen fritidsgård för hyresgästernas barn.

– Genom att vara långsiktiga i alla våra beslut kan vi också ta ett större ansvar och genom vår dagliga verksamhet påverka områdena där vi är verksamma. Vårt sociala engagemang är något vi har arbetat fokuserat och målmedvetet med under många år. Där märker vi verkligen att vårt arbete betyder något och gör skillnad, konstaterar Robert Jaaniste.

Hela kompetenskedjan inom företaget

Långsiktighet och stabilitet i bolaget skapas också genom att Ikano Bostad har hela kompetenskedjan inom det egna företaget. Det gör det möjligt att driva projekt genom alla faser i utveckling. Från detaljplanearbete till att utveckla nya bostäder, egen produktion, fastighetsförvaltning och försäljning.

Ikano Bostads ledningsgrupp.
Ikano Bostads ledningsgrupp.

2014 beslutade man dessutom att börja rekrytera lika många män som kvinnor, på samtliga nivåer inom företaget. Som ett led i det arbetet drog Ikano Bostad 2017 igång projektet Hentverkarna, ett snickarlärlingsprogram för enbart kvinnor.

– Då hade branschen 1 procent kvinnliga byggnadsarbetare, medan vi kom upp i 18 procent, berättar Robert Jaaniste och gläds över att flera större byggbolag tagit efter modellen.

Enkelhet och sunt förnuft

Men långsiktighet och hållbarhet handlar så klart även om miljö och klimat, ett område där företaget också ligger i framkant. Alla fastigheter som byggs från och med nu ska Svanenmärkas och om nio år ska företaget vara klimatneutralt.

– Vi kan inte bara hålla på med workshops, nu måste alla ta tag i frågan och göra något varje dag. Och självklart är vi också beroende av andra aktörer.

Robert Jaaniste konstaterar att det i slutänden är företagets grundvärderingar som skapat framgångarna.

– Enkelhet och sunt förnuft genomsyrar hela Ikanogruppen. Och vi gillar att jobba tillsammans, på schyssta villkor.

Långsiktigt engagemang: Läs mer om hur Ikano Bostad arbetar med områdesutveckling. 

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?