1515
Annons

Efter valet: Så röstar svenskarna runt om i landet

Lönenivå, utbildningsnivå och befolkningstäthet är faktorer som överensstämmer väl med hur invånarna i en kommun tenderar att rösta.

På landsbygden dominerar S, V, C och SD, medan storstäderna är starka fästen för M, L och MP.

Foto:Johan Nilsson/TT

Lina Bjerke är inte förvånad över valresultatet. Hon är doktor i nationalekonomi och forskar om landsbygdsfrågor vid Internationella handelshögskolan i Jönköping. Under sommaren tillbringade hon tio veckor på resande fot i USA.

"Jag har verkligen förstått varför folk röstade på Donald Trump och det är samma sak här. Det räcker med att åka till Mariannelund för att se det. Det är bortglömda platser som har viljan, men inte resurserna", säger hon.

Skillnaderna mellan hur folk röstar i storstäder och på landsbygden är slående. Även om Socialdemokraterna fortfarande är Sveriges största parti och dominerar i många glesbygdskommuner så händer det mycket om man tittar närmare på statistiken.

Sverigedemokraterna växer inte bara i valet till riksdagen utan rycker framåt i allt fler kommuner.

"Det är viktigt att förstå varför det sker. Man tar inte glesbygdernas utmaningar på allvar", säger Lina Bjerke.

Grovt kan man säga att ju glesare befolkningen i en kommun är desto större är tendensen att väljarna lutar åt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, eller Centerpartiet. Omvänt är Moderaterna, Liberalerna och Miljöpartiet starka i storstäderna.

Sverigedemokraternas starka ställning i det relativt tätbefolkade södra Sverige gör att de delvis faller utanför mönstret. Men lyfter man ut de södra landskapen och analyserar dem för sig så blir resultatet detsamma – ju glesare folk bor, desto starkare är SD.

"Det spelar roll var man bor", säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi och chef för Prosperity institute vid Högskolan i Jönköping.

Hon är noga med att understryka att de statistiska överensstämmelser hon kan visa genom sin forskning inte säger någonting om orsakssamband. Statistiken säger inte att man röstar moderat för att man tjänar mycket pengar eller att man är miljöpartist för att man bor på Södermalm i Stockholm.

Men statistiken fördjupar bilden av Sverige och underlättar förståelsen av väljarnas sympatier.

"Befolkningstäthet är ett paraply för en rad andra faktorer som utbildningsnivå, lönenivå, industristrukturer och inte minst tillgång till offentlig service. När man bor i en tätort poppar det upp en massa urbana fördelar", säger hon.

SD:s stöd är inte starkare i kommuner med en hög andel utrikesfödda invånare, däremot verkar stödet för partiet stå i relation till vågen av flyktingar som nådde Sverige 2015.

"Där man röstar på SD i högre grad tog man emot många flyktingar 2015", säger Charlotta Mellander.

Socialdemokraternas stöd i glesbygden kan ha att göra med att partiet av tradition har varit starkt i industrisamhällen och på bruksorter. När den offentliga servicen försämras riktas ilskan ofta mot det styrande partiet.

"Det finns på nationell nivå en oförmåga att se skillnaderna i behov mellan stad och land, som bilåkning till exempel. Jag tror att SD gjorde en smart sak när de riktade in sig på att inte höja bensinpriset", säger Charlotta Mellander.

"De etablerade partierna har funnits väldigt länge och det är under dem som problemen för mindre kommuner har uppstått."

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion  

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Omstritt beslut om omval i Falun

Omvalet på söndag kan förändra hela maktbalansen i Faluns kommunfullmäktige.

Beslutet att hålla valet chockade många när det kom i februari. Inte minst de väljare och lokalpolitiker vars partier nu riskerar att förlora makten.

Foto:Ulf Palm/TT

”Luften gick först ur en och jag tänkte, nej, det får inte vara så. Men det var bara att ta tag i saken och nu är det in i kaklet en gång till”, säger Vanja Ottewall (M), som sitter i Faluns kommunfullmäktige efter septembervalet.

Omvalet i Falun på söndag hålls då en postsäck med röster försenades, hanterades fel, och sedan inte fick räknas.

De uteblivna rösterna påverkade inte riksdagsvalet eller regionvalet. Men 126 oräknade röster i kommunalvalet hade i teorin kunnat ge en annan politisk balans i kommunfullmäktige då det var väldigt snäv marginal som gav ett mandat till Moderaterna i stället för till Vänsterpartiet.

I september var valdeltagandet på 87 procent i Falun. I omvalet på söndag väntas ett betydligt lägre valdeltagande.

”Hamnar vi 20 procentenheter lägre (67 procent) skulle jag vara jättenöjd. Hamnar vi över det är det bara bonus”, säger valsamordnaren och kommunjuristen Ellen Gräfnings.

”Det är bara att hoppas att det är tillräckligt högt för att inte folk ska känna att det blir ett orättvist val”, tillägger hon.

Camilla Sparring (C), som inför omvalet är ordförande i Faluns omvårdnadsnämnd, tyckte att beskedet var tufft efter allt slit i det ordinarie valet och så tätt inpå EU-valet, som ska hållas om sju veckor.

Rösträkningen borde ha gått att lösa trots den felaktiga hanteringen, kanske hade det gått med hjälp av utländska rösträknare, enligt Sparring.

”Det här är ju en jätteapparat”, säger hon och påminner om att det inte bara är i Falun som det går att rösta utan i alla svenska kommuner och på svenska ambassader runt om i världen.

Hon tillägger att hon trots allt respekterar beslutet.

”Det är ju ett demokratiskt beslut som har fattats, så det är bara att bita i det sura äpplet och kavla upp ärmarna. Det blir som, det blir, som vi säger här i Dalarna”, säger Sparring.

För Faluns oppositionsråd Jonas Lennerthson (S) var beslutet om omvalet samtidigt mycket välkommet. Han hoppas nu på en ny mandatfördelning som gör att han kan peta moderaten Mats Dahlberg från posten som kommunalråd.

”Det här är andra chansen för oss, så är det”, säger han.

Enligt Lennerthson hade det troligen räckt med ett mandat till de rödgröna i stället för till allianspartierna för att stoppa dagens minoritetsstyre i Falun.

”Då hade C troligen varit mer intresserade av att sy ihop en uppgörelse med oss, tror jag”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera