1515

Efter valet: Kronan klättrar mot euron och dollarn

Kronan stärks något på måndagen. Efter en nagelbitande valnatt klättrar kronan några ören mot euron och dollarn.

Kronan stärktes direkt på måndagens morgon, när valnattens resultat hade klarnat.

Mot euron handlades kronan 2 öre starkare till 10,45 kronor under förmiddagen. Mot dollarn stärktes kursen med omkring 4 öre till 9,04 kr.

Räntor på svenska fem- respektive tioåriga statsobligationer steg ytterst marginellt under måndagens förmiddag.

Den nedpressade kronans återhämtning inleddes redan på fredagen före valhelgen, då växelkursen med råge tog tillbaka torsdagens tapp i till ursvaga 10,60 kr mot euron, i spåren av ett oväntat mjukt riksbanksbesked.

Marknadernas tålamod är stort med det nya skedet i svensk politik och mängden frågetecken i regeringsfrågan. Det bedömer SEB på måndagens förmiddag.

“Jämfört med flera europeiska länders långvariga regeringskriser ter sig utmaningarna med svensk regeringsbildning relativt sett inte så stora”, skriver banken i en rykande färskt analysbrev.

Även efter de senaste dagarnas återhämtning handlas kronan jämfört med årsskiftet 6,5 procent svagare mot euron och 10 procent svagare mot dollarn.

Samtidigt utesluter inte banken att en lättnad för kronan kan ha svårt att få riktigt fotfäste på kort sikt.

"Även om valutans svaghet främst beror på Riksbankens negativa ränta och kvantitativa lättnader, så kommer kronan få det svårt att stärkas på kort sikt. Skakiga ställen i processen för att bilda en regering kan också leda till viss ytterligare försvagning i den nära framtiden", skriver SEB.

Swedbank varnar för fortsatt darrig kronkurs.

"De kan bli skakig handel i kronan med sannolikt inga långsiktiga effekter på vare sig valuta- eller finansiella marknader", skriver banken om valets efterspel i en marknadskommentar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?