Efter uttalandet i Di: Jomshof svarar på statsministerns kritik
Richard Jomshof svarar nu på statsminister Ulf Kristerssons kritik mot SD-topparnas uttalanden nyligen om Turkiet och koranbränning.
”Vi måste kunna försvara åsikter och uttryckssätt även i de fall vi inte delar dem”, säger Richard Jomshof (SD) till TT.
TT
Text
Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD).Foto:Oscar Olsson
Det handlar närmare bestämt om SD-ledaren Jimmie Åkessons beskrivning av Turkiets president Erdogan som en ”islamistisk diktator”, och om justitieutskottets ordförande Richard Jomshofs uttalande om koranbränning: ”blir de upprörda, så elda hundra till” – vilket han sa i en intervju med Di.
”Jag tycker att båda var dåliga uttalanden. Framförallt det om koranbränningen tycker jag var ett väldigt dåligt uttalande som på allvar skadar Sveriges möjligheter att kunna enas med Turkiet”, säger statsministern i en intervju med Expressen.
I ett sms till TT skriver Richard Jomshof att han inte tycker att man ska elda böcker eller hänga upp dockor på Erdogan.
”Det har jag varit tydlig med. Men jag står upp för vår åsikts- och yttrandefrihet. Vi måste kunna försvara åsikter och uttryckssätt, även i de fall vi inte delar dem. Det spelar ingen roll om vi talar om att elda koraner, hänga upp dockor på Erdogan eller rita rondellhundar, Muhammedkarikatyrer och satirteckningar på Charlie Hebdo. Allt detta är legitima uttryckssätt och vi kan inte under några som helst omständigheter låta islamister sätta gränserna för vår demokrati”, skriver han i ett sms.
Ulf Kristersson har sagt att det inför regeringsbildningen inte gjordes någon utvärdering av SD och vilken roll partiet skulle kunna spela i Natoprocessen.
”Absolut inte. Vi utvärderade inget parti. Vi visste att det var fyra partier som länge hade varit för, och fyra som länge hade varit emot. Jag var helt övertygad om att när Finland bestämde sig för att gå med i Nato, då måste Sverige också gå med i Nato. Ganska snabbt därefter så ändrade sig både Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna och då valde jag utan förbehåll att välkomna båda.”
Den 11 januari hängdes en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan upp i fötterna utanför Stockholms stadshus i samband med en demonstration.
Den 21 januari brände den högerextreme politikern Rasmus Paludan en koran i samband med en en tillståndsgiven manifestation i närheten Turkiets ambassad i Stockholm.
Händelserna väckte ont blod i Turkiet och en debatt om yttrandefriheten i Sverige uppstod.
Häromdagen uppgav Erdogan att Turkiet inte kommer att bevilja Sverige medlemskap i Nato så länge som koraner tillåts brännas i landet.
Det svenska bilmärkets första modell presenterades i oktober 2017 och fick namnet Polestar 1. Bilen, som byggdes på Volvos SPA-plattform var en framhjulsdriven laddhybrid med 600 hästkrafter och ett vridmoment på 1 000 Nm. Karossen var i kolfiber och fjädringssystemet var utvecklat tillsammans med Öhlins Racing.
När vi nu skriver 2023 har bil nummer två redan funnits på marknaden i ett par år – men den får nu ett ansenligt och rejält lyft.
– Vanligtvis i bilbranschen brukar en uppdatering bestå av mindre visuella förändringar som ofta förstör intentionen hos bilens ursprungliga design. Med det nya modellåret av Polestar 2 har vi istället arbetat under ytan och uppgraderat viktiga tekniska och mekaniska komponenter i den elektriska drivlinan. Det här är den bästa Polestar 2 hittills och med den uppdaterade fronten med nya SmartZone är det också den snyggaste, säger Polestars vd, Thomas Ingenlath.
Snabbare laddning
De största uppgraderingarna av Polestar har alltså skett under skalet då modellen har fått både nya motorer, växelriktare och kraftfullare batterier som ger bättre effektivitet, högre kapacitet och snabbare laddningstider.
Fyra olika drivlinor finns att välja mellan. Long range-versionerna får 82 kWh-batterier, och i Standard range-versionen är kapaciteten 69 kWh.
Polestar 2 klarar att ta emot AC-laddning med upp till 11 kW laddeffekt och DC-laddning med upp till 205 kW. Vid DC-laddning med upp till 205 kW kan det stora batteriet i Long range-versionerna snabbladdas från 10 till 80 procent på 28 minuter och batteriet i Singel motor-versionen klarar en laddeffekt på 135 kW och kan snabbladdas från 10 till 80 procent på 34 minuter.
Ännu mer responsiv
Hos Single motor-versionerna har motorn en effekt på upp till 299 hk (mot tidigare 231 hk) och ett vridmoment på 490 Nm (tidigare 330 Nm), som ger en klar förbättring av bilens prestanda.
Versionen Long range Single motor accelererar nu 0-100 km/h på 6,2 sekunder, vilket är 1,2 sekunder snabbare än tidigare.
– Körupplevelsen hos Polestar 2 har nått en ny nivå. Det är tack vare att vi har bytt från fram- till bakhjulsdrift hos Single motor-versionerna och kalibrerat om vridmomentsfördelningen i Dual motor-versionerna för en mer bakhjulsdriven känsla, säger Joakim Rydholm på Polestar.
Hos Dual motor-versionerna är den nya bakre motorn den primära drivkällan. Effekten på 421 hk och 740 Nm (tidigare 408 hk och 660 Nm) gör att bilen klarar 0-100 km/h på 4,5 sekunder. Väljer man versionen med Performance-paket ökar effekten till 476 hk och 0-100 km/h går då på 4,2 sekunder. Effektivitetsvinsterna hos Dual motor-versionerna beror på att den främre motorn kopplas bort automatiskt när den inte behövs.
Längre räckvidd
Uppgraderingen av batterier och motorer har ökat räckvidden hos Polestar 2. Versionen med dubbla motorer kan nu ta dig 592 km (enligt WLTP), vilket är en förbättring med hela 105 km.
Även räckvidden hos Standard range Single motor-versionen har förbättrats och är nu upp till 518 km (enligt WLTP), och för Long range Single motor-versionen är motsvarande siffra 635 km (enligt WLTP) – en ökning med 84 km.
– Polestar 2 är en spänstig bil, den behåller sin kompakta karaktär och känsla av fullständig kontroll, samtidigt som den blir mer mogen med adderad komfort, säger Joakim Rydholm på Polestar.
Aktiva säkerhetsfunktioner
Nytt är även SmartZone som finns i fronten med samma teknik som tidigare aviserats hos Polestar 3. SmartZone är alltså namnet på det område där alla ”smarta” funktioner är samlade, det vill säga viktiga aktiva säkerhetsfunktioner som de sensorer och kameror som möjliggör förarassistanssystemet och radarn som aktivt övervakar området framför bilen.
Minskat koldioxidavtryck
Polestar har också lyckats få ner koldioxidavtrycket hos Polestar 2 med 1,1 ton hos det stora batteriet från 7,0 ton till 5,9 ton per bil, mycket tack vare förbättrad cellkemi i batteriet.
Inför uppgraderingen av bilen har även standardutrustningen setts över och från och med nu är ”Driver Awareness”, ”BLIS med styrassistans”, ”Cross Traffic Alert med bromsassistans”, ”Rear Collision Warning and Mitigation” tillsammans med 360-kamera och automatiskt avbländande backspeglar standard. Lägg därtill också trådlös telefonladdning, som nu är standard på alla versioner.
Uppgraderade Polestar 2 finns nu för beställning på polestar.se. De första leveranserna beräknas till tredje kvartalet 2023.