Annons

Efter tullarna: Då blir bourbon dyrare på Systembolaget

Som ett svar på de amerikanska tullavgifterna införde EU 25 procent tull på bland annat amerikansk whiskey.

Nu står det klart när priset höjs för svenska bourbon-älskare – och att en flaska kan blir upp till 25 procent dyrare. 

Att tullavgifter innebär högre priset för konsumenter är ingen hemlighet. Det amerikanska bolaget Brown-Forman, som bland annat säljer Jack Daniel's whiskey, varnade för att priset på en flaska kommer höjas med 10 procent i Europa under torsdagen. 

På svenska Systembolaget har man suttit i förhandlingar med leverantörer av produkter från Amerika, för att se hur den nya tullavgiften, som infördes på midsommar, ska tacklas. 

Nu är man överens.

"Med anledning av tullhöjningen avseende amerikansk whiskey så kommer vi att ge berörda leverantörer möjlighet till prisjustering vid ett extra prisändringstillfälle", skriver Systembolaget i ett mejl till Di.

Leverantörerna tillåts höja sina priser en bra bit mer än de 10 procent som Brown-Forman flaggade för. Som mest tillåts en flaska amerikansk whiskey stiga 25 procent. 

Från och med den 1 september kommer de nya priserna att gälla. 

En flaska Jim Beam skulle kunna bli 62 kronor dyrare, en flaska Jack Daniel's 78 kronor dyrare och för en finare sort, som Mitcher's, kan priset öka med 150 kronor  – om leverantörerna väljer att höja priset maximalt, vilket fortfarande återstår att se. 

Det är inte bara whiskey som kommer bli dyrare. En hel lista av varor från USA har fått 25-procentig tull av EU. Bland annat jeans och Jordnötssmör. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera