Efter tuffa tiden: Vd:n hoppar av från Indiska

David Rönnberg, som lett Indiska under den tid som företaget varit i kris, lämnar nu bolaget. Försäljningschefen Karin Lindahl, som började på bolaget vid årsskiftet, tar över som vd.

Bild:TT

Indiska har en tuff tid bakom sig. I januari 2016 ansökte företaget om rekonstruktion och har sedan dess gått igenom en stor förändringsprocess. Förutom att bolagets leverantörer accepterade en skuldnedskrivning på 75 procent under förra hösten fick Indiska in pengar via ett konvertibellån.

Det var bolagets ledning, tillsammans med Fidelio Capital, som stod för pengarna. David Rönnberg var en av dem i ledningen som valde att investera.

"Jag har hela tiden varit ganska tydlig med att jag inte kommer att vara alltför långsiktig i bolaget, att jag skulle genomföra förändringsresan. Den anser jag att vi har kommit väldigt långt med", säger David Rönnberg om att han nu lämnar vd-posten.

"Sedan handlar det också om att jag fick en förfrågan från ett annat företag och valde att ta det jobbet. Tajmingen var bra helt enkelt", säger han vidare.

Indiska agerar på en tuff marknad, men har enligt David Rönnberg under de senaste tolv månaderna ökat försäljningen med 8 till 9 procent. Tillväxten drivs både av e-handeln och av butikerna.

"Men e-handelns ökning är så klart procentuellt sett mycket högre".

De förändringar som genomförts har positiv inverkan på resultatet i år, men David Rönnberg säger att de stora effekterna kommer först nästa år. Det dröjer med andra ord innan bolaget vänder till vinst.

"Vår målsättning är att vi går mot vinst nästa år i driften, i ebitda", säger han.

Konvertibellånet har än så länge inte omvandlat till något aktieägande för Fidelio Caital och ledningen.

"Det är vid årsskiftet som beslut ska fattas om konvertering", säger David Rönnberg.

Det betyder att Indiska i dagsläget fortfarande är familjeägt till 100 procent. David Rönnberg är dock fortfarande med som långivare.

"Man får skilja på det operativa och det andra. Det där är ju en investering."

Karin Lindahl har sedan årsskiftet varit ansvarig för att driva och koordinera den pågående förändringsplanen på Indiska.

"Vi har jobbat nära varandra och det var jag som rekryterade henne. Det känns extra kul att kunna lämna över internt", säger David Rönnberg.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?