Annons

Efter Trump - Kina tar över frihandeln

Donald Trumps valseger i USA och växande globaliseringsmotstånd i Europa får nu Kina att flytta fram sina positioner när det gäller frihandeln i världen.
Medan andra länder sluter sig ska Kinas ekonomi bli mer öppen, lovar president Xi Jinping.

Xi Jinping, Kinas president.
Xi Jinping, Kinas president.Bild:Ioro Sagisawa

"Kina kommer inte att stänga dörren till omvärlden utan öppna den ytterligare", sade Xi när medlemmarna i samarbetsorganisationen Apec i helgen möttes i Perus huvudstad Lima, rapporterar Reuters.

Apecs syfte är att främja handeln i Asien—Stillahavsregionen. USA hör till medlemsländerna men frihandelsmotståndaren Donald Trumps seger i presidentvalet väcker frågor om landets framtida engagemang. Trump har bland annat lovat att skrota TPP, det jättelika frihandelsavtal för Stillahavsområdet som tolv länder i regionen slöt förra hösten.

Avgående presidenten Barack Obama har nu slutat att försöka baxa igenom TPP i kongressen. Och utan USA:s godkännande kan inte avtalet implementeras, konstaterar Reuters.

Kina har tagit tillfället i akt och skickat fler delegater än någonsin tidigare till Apecmötet. Under mötet försökte Xi Jinping vinna stöd för två andra frihandelsuppgörelser, bland annat för RCEP som omfattar 16 länder men som i nuläget exkluderar USA, skriver AFP.

Xi träffade under Limamötet även Barack Obama för sista gången under dennes tid i Vita huset och förklarade efteråt att de båda ekonomiska stormakterna, efter Trumps valseger, nu står vid ett vägskäl när det gäller de framtida relationerna.

Förutom att Kina tar över ledartröjan när det gäller global frihandel kan ökad protektionism i Väst även leda till att de snabbväxande ekonomierna i Asien—Stillahavsregionen i stället börjar teckna regionala frihandelsavtal, varnar analytiker.

"Resultatet av att USA och Europa vänder sig inåt blir att Asien fokuserar på regionala avtal", säger Deborah Elms vid Asian Trade Center i Singapore till AFP.

Förlorarna på en sådan utveckling är Västländerna, inte minst USA, enligt Elms.

"Amerikanska företag kommer att tappa i konkurrenskraft jämfört med branschkollegor på marknader i Asien", säger hon.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?