1515

Efter tre Grammys och en Oscar – nu prisas han av regeringen

Först tog han hem tre Grammys och sedan vann han en Oscar. Nu tar producenten Ludwig Göransson även hem regeringens stora musikexportpris.

Foto:Christopher Smith

Allt går vägen just nu för Ludwig Göransson. 34-åringen, som är döpt efter sin namne van Beethoven, är född och uppvuxen i Linköping. Han flyttade dock till USA efter sin examen (i jazz) från Musikhögskolan i Stockholm. 

Efter ytterligare studier i USA har han gjort karriär genom att skriva musik till tv-serier som ”New Girl” och ”Community” samt filmer som Rocky-uppföljarna ”Creed” och ”Creed II”, ”Venom” och ”Central Intelligence”. Numera är han gift med den amerikanska violinisten Serena McKinney.

Ludwig Göranssons prisskåp börjar nu fyllas på i snabb takt. Enbart i år har han vunnit ”Årets kompositör” på svenska Grammisgalan, tre Grammystatyetter för samarbetet med artisten Childish Gambino och dennes superhit och skiva ”This is America”. I slutet av februari vann han även en Oscar för musiken till Marvelfilmen ”Black Panther”.

”Det kändes som en dröm, en ”out of body experience”. Det här är något man drömt om sedan man var liten”, sa Ludwig Göransson då till P1 Morgon.

Han ger sig nu på att skapa musiken till den nya Star Wars-serien ”The Mandalorian”, som filmas just nu.

”Ludwig Göransson är ett tydligt exempel på hur den svenska musikbranschen skapat förutsättningar att gränslöst kunna experimentera och utveckla sin talang och musikalitet till att nå den absolut högsta världseliten som musikutövare”, säger utrikeshandelsminister Ann Linde, som delade ut priset på onsdagen.

Årets hederspris gick till Tomas Johansson som redan 1969 grundade EMA Telstar, som därefter växte till landets stora konsertarrangör och som numera är en del av den amerikanska jätten Live Nation. Ett särskilt hedersomnämnande går även till den framgångsrika utbildningen Musikmakarna i Örnsköldsvik.

Övriga nominerade till regeringens musikexportpris i år var: Robin Carlsson, mer känd under artistnamnet Robyn, låtskrivaren tillika Melodifestivaldeltagaren Mohombi, musikproducenten Ilya Salmanzadeh och operasångerskan Malin Byström.

 


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?