1515

Efter torkan nu ska svenska lantbrukare få statligt stöd

Torkan som har dragit in över landet har ställt till det för många lantbrukare. Nu meddelar regeringen att det kommer att komma ett ekonomiskt stöd till de lantbrukare som drabbats. Hur stort det ekonomiska stödet är samt när det kommer att betalas ut är ännu inte fastställt.

Foto:Amanda Lindgren

Vi måste ställa ekonomiska medel till förfogande från statsbudgeten, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Torkan som har spridit sig över landet har ställt till det för många lantbrukare. Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har tidigare flaggat för att det kommer behövas skjutas till pengar för att många lantbrukare ska klara sig:

Ska bönderna överleva som företagare behövs insatser. De får högre kostnader, och måste redan nu få högre likviditet i företagen, sade Palle Borgström, förbundsordförande för LRF, tidigare i veckan.

Nu meddelar regeringen att det kommer att komma ett ekonomiskt stöd till de lantbrukare som drabbats. Hur stort det stödet blir eller när det kommer är däremot oklart.

"Om vi går ut nu med en siffra och vi inte får nederbörd och vi kommer in i augusti och inte har fått någon nederbörd då kommer den siffran inte att hålla. Det här kan bli en riktigt, riktigt svår kris beroende på hur mycket nederbörd vi får", säger Sven-Erik Bucht.

Vi kommer försöka betala ut det här så fort som möjligt, foder måste man ju köpa in för att klara vintern. Det fodret är det som kommer att skapa väldiga merkostnader för lantbruket.

Landsbygdsministern kommer i morgon att träffa EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan i Bryssel för att bland annat diskutera stöd från EU:s krisfond.

"Allvaret i torkkrisen ökar dag för dag, när vi inte får någon nederbörd. Jag är ändå väldigt glad för det engagemang som svenska folket visar i frågan. Tillsammans kan vi klara av det här", säger Sven-Erik Bucht.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?