1515

Efter tillväxtproblemen – nu vänder det uppåt för Afrikas superekonomier

Efter två decennier av stark tillväxt tvärbromsar Afrikas ekonomi. I fjol minskade BNP per person med 1 procent.
”Regionen måste starta om tillväxtmotorn”, skriver IMF i en färsk rapport.

Trots en rad problem för de stora ekonomierna på den afrikanska kontinenten finns det goda anledningar att investera, säger Karin Fries, förvaltare för Carnegies Afrikafond.
Trots en rad problem för de stora ekonomierna på den afrikanska kontinenten finns det goda anledningar att investera, säger Karin Fries, förvaltare för Carnegies Afrikafond.

I fjol växte BNP söder om Sahara bara med 1,4 procent, den lägsta siffran på två decennier, enligt Internationella valutafonden IMF:s regionala rapport. Eftersom befolkningen samtidigt växte med 2,5 procent blev det minskning per capita på 1 procent. En stor del av nedgången beror på att Sydafrika och Nigeria sackar.

”De utgör nästan hälften av BNP i regionen. Nigeria drabbades av fallande oljepriser 2015 och gick in i en kraftig recession. Sydafrika har haft den värsta torkan på 100 år. Ändå finns en hel del bra saker att investera i”, säger Karin Fries, förvaltare för Carnegies Afrikafond.

Hon säger att Afrika följer efter Asien bland tillväxtländerna.

”Utvecklingen i Asien har varit ganska stark de senaste åren. De råvarubaserade ekonomierna i Afrika, som ligger efter, har kämpat med fallande priser. Det är ganska enkla ekonomier, som är känsliga för makrochocker som råvaruprisfall, torka och valutachocker”, säger Karin Fries.

Nationalekonomen och Afrikaexperten Peter Stein säger att de stora ekonomierna Sydafrika, Nigeria och Angola skymmer sikten för framgångar på andra håll.

”Över hälften av länderna har en snittillväxt på över 4 procent, vilket gör regionen till en av världens största tillväxtområden”, säger Peter Stein.

I topp ligger Etiopien på 7,5 procent i år enligt IMF, följt av Elfenbenskusten på 6,9 procent. I botten ligger oljeberoende Ekvatorialguinea med ett beräknat BNP-minus på 5 procent både i år och nästa år.

Men mer oljepengar för att Nigeria vänder upp, medan effekterna av torkan i Sydafrika minskar, enligt IMF. Båda länderna väntas i år få en tillväxt på 0,8 procent, men per person blir det en minskning med 1,9 procent respektive 0,8 procent.

Tungviktarnas vändning gör att regionens tillväxt väntas nå 2,6 procent 2017 och 3,5 procent 2018. Per capita innebär det bara 0,2 respektive 1,1 procent mer.

”Det blir ingen standardhöjning för snittafrikanen. Utan långsiktig tillväxt blir det svårt att bekämpa fattigdomen”, säger Peter Stein.

Få länder har enligt honom haft förmåga att uthålligt uppgradera sitt ekonomiska situation. Bland undantagen finns Rwanda, Mauritius och Botswana.

Samtidigt ökar befolkningen snabbt.

”De närmaste 20 åren kommer arbetskraften, personer mellan 15 och 64 personer, att växa mer i Afrika än i hela övriga världen”, säger Peter Stein.

Statsskulden och budgetunderskotten ökar på många håll, så regeringarna behöver strama åt en del. När de låga räntorna börjar ticka uppåt stiger riskpremierna.

”Det blir inte lika lätt att attrahera internationellt kapital. Frågan är också hur världshandeln utvecklar sig. Det finns protektionistiska utmaningar som skulle slå mot många av länderna i regionen”, säger Peter Stein.

Att Kina börjar ställa om från ekonomi driven av råvaror till konsumtion påverkar stora råvaruproducenter som Nigeria, Angola, Zambia och Sudan.

Till det kommer politiska risker.

”I Sydafrika är det en maktkamp i ANC. Frågan är hur länge president Zuma kan sitta kvar, och om investerarna drar öronen åt sig. I Nigeria gäller det presidentens hälsotillstånd. I augusti är det val i Kenya, där det har varit markstrider ända sedan självständigheten”, säger Peter Stein.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/12841XjjJunN/


Innehåll från CHG-MeridianAnnons

Hållbar finansiering av IT för den moderna arbetsplatsen

Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.
Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.

Med rätt partner och finansieringslösning av IT-utrustning kan företag sänka sina kostnader, minska arbetsbördan och öka sin säkerhet samtidigt som de blir en del av en hållbar livscykelshantering. Det här bevisar CHG-MERIDIAN dagligen med sina skräddarsydda helhetslösningar för en effektiv teknikhantering som de förser till över 12 000 kunder. 

– Flera av våra kunder har tidigare upplevt stora utmaningar med att hantera sin IT-utrustning på ett effektivt sätt. Tillsammans med finansiering har vi kunnat erbjuda dem en skräddarsydd lösning som underlättar hanteringen samtidigt som de minskar deras arbetsbörda och blir en del av en cirkulär lösning, förklarar Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN. 

CHG-MERIDIAN hjälper sina kunder med hantering av teknikutrustning under hela dess livscykel. Det är en flexibel lösning där du enkelt kan byta ut, addera eller förlänga hyresperioden av utrustning. 

– Vi hjälper till att planera och implementera tekniken och hämtar upp den när man inte längre är i behov av den. Vi ser därefter till att produkterna får ett andra liv innan de återvinns, och garanterar därmed ett andrahandsvärde åt kunden, fortsätter Fredrik Tiilikka. 

Var med och skapa morgondagens hållbara arbetsplats 

CHG-MERIDIANs livscykelmodell skapar alltså inte bara mervärde för kunden, utan gör dessutom en betydande skillnad för miljön. 

– Med vår stora erfarenhet inom återanvändning och vidareförsäljning vet vi vad som krävs för att åstadkomma bra resultat, både för våra kunder och för miljön. För de företag som vill jobba ännu mer aktivt för miljön är vår nylanserade finansieringslösning carbonZERO ett alternativ, där hela livscykeln för kundens finansierade IT-utrustning är helt koldioxidneutral, berättar Fredrik Tiilikka.

Enkelt att gå över till en hyreslösning med CHG-MERIDIAN

Har man som företag redan en inarbetad relation med en eller flera leverantörer är det fortfarande fullt möjligt att gå över till en skräddarsydd finansieringslösning med CHG-MERIDIAN. 

–Eftersom vi är helt oberoende av leverantörer och banker kan vi enkelt anpassa våra lösningar helt i enlighet med våra kunders behov. Kunden kan alltså själv välja vilken, eller vilka leverantörer som passar dem bäst och vi samlar därefter allt i en och samma månadskostnad. Man behöver inte binda upp sig till en specifik leverantör, och kan enkelt addera eller byta ut utrustning man inte längre är i behov av, säger Fredrik Tiilikka. 

CHG-MERIDIAN erbjuder även ISO-certifierad och säker dataradering, som uppfyller krav om informationssäkerhet, så att företag som hanterar mycket data kan känna sig trygga när de byter ut sin utrustning. 

– Vi stödjer våra kunder längs hela livscykeln, med allt från planering inför ett projekt till finansiering och sen återtag med en certifierad dataradering och hållbar remarketing.

På så sätt kan de uppgradera sin IT-utrustning på ett säkert sätt med bästa möjliga totalkostnad, avslutar Fredrik Tiilikka. 

Om CHG-MERIDIAN

CHG-MERIDIAN hjälper kunder att minska arbetsbördan, sänka kostnader och risker genom att erbjuda anpassade IT-lösningar i kombination med finansiering. Deras tjänster fokuserar på hela den tekniska livscykeln, med fokus på hållbarhet och miljö.

Med närvaro i 28 länder och 1200 anställda, erbjuder de hållbara, snabba och fullt integrerade tjänster världen över. 

Läs mer på chg-meridian.se

 

Mer från CHG-Meridian

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CHG-Meridian och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?