Annons

Efter tillväxtproblemen – nu vänder det uppåt för Afrikas superekonomier

Efter två decennier av stark tillväxt tvärbromsar Afrikas ekonomi. I fjol minskade BNP per person med 1 procent.
”Regionen måste starta om tillväxtmotorn”, skriver IMF i en färsk rapport.

Trots en rad problem för de stora ekonomierna på den afrikanska kontinenten finns det goda anledningar att investera, säger Karin Fries, förvaltare för Carnegies Afrikafond.
Trots en rad problem för de stora ekonomierna på den afrikanska kontinenten finns det goda anledningar att investera, säger Karin Fries, förvaltare för Carnegies Afrikafond.

I fjol växte BNP söder om Sahara bara med 1,4 procent, den lägsta siffran på två decennier, enligt Internationella valutafonden IMF:s regionala rapport. Eftersom befolkningen samtidigt växte med 2,5 procent blev det minskning per capita på 1 procent. En stor del av nedgången beror på att Sydafrika och Nigeria sackar.

”De utgör nästan hälften av BNP i regionen. Nigeria drabbades av fallande oljepriser 2015 och gick in i en kraftig recession. Sydafrika har haft den värsta torkan på 100 år. Ändå finns en hel del bra saker att investera i”, säger Karin Fries, förvaltare för Carnegies Afrikafond.

Hon säger att Afrika följer efter Asien bland tillväxtländerna.

”Utvecklingen i Asien har varit ganska stark de senaste åren. De råvarubaserade ekonomierna i Afrika, som ligger efter, har kämpat med fallande priser. Det är ganska enkla ekonomier, som är känsliga för makrochocker som råvaruprisfall, torka och valutachocker”, säger Karin Fries.

Nationalekonomen och Afrikaexperten Peter Stein säger att de stora ekonomierna Sydafrika, Nigeria och Angola skymmer sikten för framgångar på andra håll.

”Över hälften av länderna har en snittillväxt på över 4 procent, vilket gör regionen till en av världens största tillväxtområden”, säger Peter Stein.

I topp ligger Etiopien på 7,5 procent i år enligt IMF, följt av Elfenbenskusten på 6,9 procent. I botten ligger oljeberoende Ekvatorialguinea med ett beräknat BNP-minus på 5 procent både i år och nästa år.

Men mer oljepengar för att Nigeria vänder upp, medan effekterna av torkan i Sydafrika minskar, enligt IMF. Båda länderna väntas i år få en tillväxt på 0,8 procent, men per person blir det en minskning med 1,9 procent respektive 0,8 procent.

Tungviktarnas vändning gör att regionens tillväxt väntas nå 2,6 procent 2017 och 3,5 procent 2018. Per capita innebär det bara 0,2 respektive 1,1 procent mer.

”Det blir ingen standardhöjning för snittafrikanen. Utan långsiktig tillväxt blir det svårt att bekämpa fattigdomen”, säger Peter Stein.

Få länder har enligt honom haft förmåga att uthålligt uppgradera sitt ekonomiska situation. Bland undantagen finns Rwanda, Mauritius och Botswana.

Samtidigt ökar befolkningen snabbt.

”De närmaste 20 åren kommer arbetskraften, personer mellan 15 och 64 personer, att växa mer i Afrika än i hela övriga världen”, säger Peter Stein.

Statsskulden och budgetunderskotten ökar på många håll, så regeringarna behöver strama åt en del. När de låga räntorna börjar ticka uppåt stiger riskpremierna.

”Det blir inte lika lätt att attrahera internationellt kapital. Frågan är också hur världshandeln utvecklar sig. Det finns protektionistiska utmaningar som skulle slå mot många av länderna i regionen”, säger Peter Stein.

Att Kina börjar ställa om från ekonomi driven av råvaror till konsumtion påverkar stora råvaruproducenter som Nigeria, Angola, Zambia och Sudan.

Till det kommer politiska risker.

”I Sydafrika är det en maktkamp i ANC. Frågan är hur länge president Zuma kan sitta kvar, och om investerarna drar öronen åt sig. I Nigeria gäller det presidentens hälsotillstånd. I augusti är det val i Kenya, där det har varit markstrider ända sedan självständigheten”, säger Peter Stein.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/12841XjjJunN/

Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan fler få 1 miljon mer i pension

Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper avgifterna ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Det kan löna sig att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Rejält. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga skalavgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor i stället för dina egna, menar Nicklas Andersson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är mycket pengar. Därför är det väldigt viktigt att man ser över sina pensioner och flyttar dem bort från avgifter, säger han.

Kan du få 1 miljon mer? Testa och se! Här letar Avanza rätt på dina gamla pensioner åt dig.

Hur kan det bli 1 miljon mer?

Eftersom de årliga avgifterna är procentuella blir kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar år efter år – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter vilket effektivt urholkar din framtida pension.

– Ingen skulle väl någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Det borde undvikas till varje pris. Nu är det dessutom enklare än någonsin att flytta sina pensioner och ge sig själv en rejäl framtida löneförhöjning på köpet, säger Nicklas Andersson.

Vilka pensioner går att flytta?

Förra året började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det innebär att det max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Mitt absolut bästa pensionstips är att flytta gamla tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar till en aktör helt utan skalavgifter. Det kan alltså ge dig upp till 1 miljon mer i pension. Därefter är det naturligtvis viktigt att säkerställa rätt sparform och prislapp, men skalavgiften är trots allt en garanterad avgift. Bara genom att undvika den förbättrar du framtidsutsikterna i ditt sparande, säger Nicklas Andersson.

Låt Avanza leta rätt på dina gamla pensioner – och se direkt om de går att flytta eller inte (och vad du kan spara på att undvika avgifter). 

De 5 mest ägda aktierna hos Avanza just nu:

1. Investor B 

2. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B 

3. Volvo B 

4. Kinnevik B 

5. Volvo Car B 

Listan visar de mest ägda aktierna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

De 5 mest ägda fonderna hos Avanza just nu:

1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 

2. Avanza Zero 

3. Avanza Global 

4. Länsförsäkringar Global Indexnära 

5. Swedbank Robur Ny Teknik A 

Listan visar de mest ägda fonderna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

Risktext:

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

*De nya reglerna för sänkta avgifter gäller alla fond- eller depåförsäkringar, ej traditionella försäkringar, tecknade efter 1 juli 2007. Observera att du inte kan flytta kollektivavtalad tjänstepension till oss så som SAF-LO, KAP-KL, PA03 (PA16) eller ITP (ITPK). Avanza bjuder på flyttavgiften upp till 1 000 kronor. Läs mer och se hur vi har räknat här.

 

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera