1515

Efter supersuccén: Förvaltarens tre vinnare framåt – ”aktien ser klart billig ut”

Strand Fonder var med när Evolution noterades 2015. Sedan dess har aktien rusat 9.000 procent.
Nu pekar förvaltaren Johan Thorén ut tre aktier med potential att krossa börsen framåt.

”Att de inte tänker minska på förvärvstakten står ganska klart”, säger han om ett av bolagen.

Johan Thorén förvaltningschef på Strand Kapitalförvaltning, och förvaltare av Strands småbolagsfond, som varit med på hela Evolutions succéresa.
Johan Thorén förvaltningschef på Strand Kapitalförvaltning, och förvaltare av Strands småbolagsfond, som varit med på hela Evolutions succéresa.Foto:Di
Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank, och Johan Thorén, förvaltare på Strand fonder.
Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank, och Johan Thorén, förvaltare på Strand fonder.

I april har Carnegies småbolagsindex rusat med 8,75 procent, i nivå med en normal årsavkastning på aktiemarknaden. Samtidigt är indexet OMXS30, som utgörs av de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen, upp med 3,2 procent.

Det är en tvärvändning från utvecklingen under det första kvartalet då börsbjässarna utklassade småbolagen. Första kvartalet steg OMXS30 17 procent, hela 10 procentenheter bättre än småbolagsindex.

Gapet för utvecklingen i år har nu mer än halverats till 4,6 procentenheter.

”Under en period har det varit goda förutsättningarna för framför allt industri och banker. Det har gjort att storbolagsindex utvecklats bra. Samtidigt är småbolagen oftast mer tillväxtorienterad och den typen av bolag har haft motvind”, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

Maria Landeborn.
Maria Landeborn.Foto:Jesper Frisk

Första kvartalet präglades i hög grad av uppskruvade tillväxtutsikter för världsekonomin och en stigande amerikanska långränta, vilket fick kapitalflödet in på aktiemarknaden att flytta från tillväxt- till värdebolag, vilket alltså gynnade bank och verkstad, enligt experterna.

”Småbolag gick klart bättre ifjol och under första kvartalet kom bank och de stora verkstadsbolagen tillbaka starkt. Nu har ränteuppgången i USA lugnat ned sig och sektorrotationen har gått tillbaka. Då kommer småbolagen med förnyad styrka”, säger Johan Thorén förvaltningschef på Strand Kapitalförvaltning som även förvaltar Strands småbolagsfond.

Under den pågående rapportperioden har småbolagen generellt levererat starka rapporter, enligt experterna. Men där många storbolag har straffats på börsen trots resultat som överträffar marknadens förväntningar har småbolagen i högre utsträckning belönats med positiva kursreaktioner, enligt Johan Thorén. Av bolagen på Stockholmsbörsens Large Cap-lista har lika många bolag belönats med positiva som med negativa kursreaktioner på rapportdagen, enligt statistik från IG Markets. På de mindre listorna har 57 procent av bolagen fått positiva reaktioner.

”Det är inte konstigt. Många fina verkstadsbolag har fått en astronomisk värdering som kan liknas vid värderingarna på tillväxtbolag. Med så höga värderingar måste rapporterna vara alldeles fantastiskt bra”, säger Johan Thorén.

Den pågående rapportsäsongen har därför bidragit till att väcka ytterligare liv i småbolagen, tror experterna, något småbolagsförvaltaren Pär Andersson på Spiltan förutspådde redan i början av april i en intervju med Di. 

”Det finns mer utrymme för småbolagen att överraska när de kan visa på fina tillväxtsiffror. En del av småbolagen har gått lite under radarn nu när industri och bank har gått så starkt, samtidigt tog en hel del tillväxtaktier stryk när räntorna steg”, säger Maria Landeborn.

Historien talar också för att småbolagen ska fortsätta jaga ikapp och förbi börsbjässarna, enligt experterna.

”Tillväxten i storbolag är per definition inte lika bra så över tid ger småbolag högre avkastning. Så har det varit historiskt och dessutom brukar mindre bolag gå starkt när riskaptiten är hög”, säger Maria Landeborn.

Johan Thorén exemplifierar med börsraketen Evolution EVO +3,77% Dagens utveckling Gaming som noterades på Stockholmsbörsens huvudlista så sent som 2017 och på tisdagen rusade om klädjätten H&M och storbanken Nordea i börsvärde.

Trots en uppgång inför tisdagen på mer än 220 procent senaste 12 månaderna fortsatte onlinekasinobolaget upp 14,5 procent på tisdagen efter en kanonrapport där omsättningen ökade 105 procent och rörelseresultatet 148 procent. Samtidigt handlades verkstadsstjärnan Atlas Copco upp med blygsamma 0,7 procent efter en rapport som grusade marknadens förväntningar.

Evolution Gaming är Strand småbolags största innehav och fonden har varit med sedan noteringen på tillväxtlistan First North 2015. Då värderades Evolution Gaming till 3,5 miljarder kronor. Efter tisdagens kursrusning uppgår börsvärdet till 349 miljarder kronor.

”Hittar man rätt småbolag finns en fantastisk potential att följa med på resan från småbolag till storbolag. Även om Atlas Copco är ett fantastiskt bolag är det svårt att se att de ska ge 100 gånger pengarna på 5 år”, säger Johan Thorén.

Johan Thorén tipsar också om tre bolag från de mindre listorna, som han har i portföljen och där han ser extra slagläge för aktien framåt. 

Det första är Embracer, förvärsmaskinen från Karlstad, som är det största innehavet i Strand Förmögenhetsfond. Gamingbolaget är upp 29 procent i år och 143,8 procent på ett år. 

”Embracer har varit en stark bidragsgivare i portföljerna senaste åren. Deras imponerande förmåga att hitta och sedan förvärva spelstudios över stora delar av världen har gjort dem till en betydande aktör med över 150 nya spel under utveckling. Att Embracer inte tänker minska på förvärvstakten står ganska klart då de fyllt på kassan med nyemission på nästan 8 miljarder till nya förvärv”, säger Johan Thorén. 

Det andra bolaget är även det inom spelsektorn. Thunderful har haft en skakig resa sedan noteringen i december. Från teckningskursen på 50 kronor rusade aktien till 108,6 kronor i slutet av februari, men är sedan dess ned 42 procent. Bolaget är mest känd som Nintendodistributör men utvecklar även spel. Strands fonder äger aktier för drygt 37 Mkr i Thunderful.

”Bolaget har haft en svängig kursutveckling efter en svag rapport för sista kvartalet 2020. Vi vet att deras siffror kan slå ganska mycket mellan kvartalen, men den här gången var slagen väldigt stora främst på grund av lockdowns men det var även redovisningstekniska orsaker som påverkade. Inför kommande kvartal är det mycket som talar för att siffrorna blir betydligt bättre”, säger Johan Thorén.

Det tredje tipset verkar i en helt annan bransch, fordonssektorn. Fordonsunderleverantören Haldex HLDX +3,24% Dagens utveckling aktie har aldrig riktigt återhämtat sig efter budstriden 2016. En av budgivarna, konkurrenten Knorr-Bremse, är fortfarande störste ägare i bolaget.

Haldex rapporterade i förra veckan en resultatökning i det första kvartalet på 167 procent jämfört med samma period i fjol vilket fick aktien att rusa 15 procent på rapportdagen. Haldex är Strand fonders 15 största innehav.

”Det börjar bli ordning på Haldex. Rapporten överraskade framför allt på marginalerna. Rörelsemarginalen var över 10 procent vilket var länge sedan vi såg”, säger Johan Thorén.

Bolaget har den senaste tiden genomfört omfattande kostnadsbesparingar bland annat genom att flytta produktion från Sverige till bland annat Ungern.

”Skulle bolaget klara att hålla denna lönsamhetsnivå ser aktien klart billig ut. Den fasta kostnadsmassan i produktionen har sjunkit, vilket gör att man bör klara svängningar bättre. Nuvarande nivå kommer dock knappast att hålla över en cykel förrän bolaget kommit längre med sina nya produkter, främst det elektromekaniska bromssystemet där bolaget har chans att ta betydande marknadsandelar”, säger Johan Thorén.

 


Innehåll från MoankAnnons

Moank – trygga lån med människan i fokus

Från vänster: Gustav Ek, Peter Lange, Carl Ringqvist och Bruno Godefroy.
Från vänster: Gustav Ek, Peter Lange, Carl Ringqvist och Bruno Godefroy.

I den många gånger traditionella finansbranschen kan det ibland vara svårt att anamma förändring. Det hindrade dock inte etableringen av konsumentkreditinstitutet Moank; syftet var att etablera ett finansbolag där kärnan var ett konsumentperspektiv snarare än ett producentperspektiv, något Moank har sammanfattat i varumärkeskonceptet Human loans for humans

– Vi vill att hållbarhet och kundens bästa i ett längre perspektiv ska stå i centrum, berättar medgrundaren och finanschefen Gustav Ek.

Det var för dryga fem år sedan som Gustav, medgrundaren och kreditchefen Carl Ringqvist, medgrundaren och utvecklingschefen Bruno Godefroy samt medgrundaren och vd Peter Lange bestämde sig för att flytta fram gränserna inom finansbranschen genom att erbjuda finanstjänster som tar hänsyn till människan bakom lånet. Gemensamt för dem alla fyra var att de kände att saker och ting skulle kunna göras bättre. 

– Marknaden var – och är – på många sätt ålderdomlig; tekniken är eftersatt och kundtänket är inte alltid en prioritet hos de större aktörerna. Vi ville utmana och förändra; målet var att erbjuda lån med människan i fokus, det som idag går under benämningen och varumärkeskonceptet Human loans for humans. Utifrån denna målsättning satsade vi på att vara mer lyhörda för kunden, öka serviceinriktningen och tillika transparensen – i slutänden finns det ju en människa bakom varje kredit vi ger ut. Tack vare den strategin kunde våra kunder känna sig trygga hos oss och vi fick möjlighet att ge mervärde, berättar Peter.

Hållbart arbetssätt

Under åren som har gått har finansbranschen skjutsats in i förändring, med större tyngdpunkt på data genom nya regelverk. Här ligger Moank redan långt framme genom en process som är en kombination av avancerad, djuplodande dataanalys och det mänskliga mötet. Genom kombinationen av precisa analyser och det mänskliga perspektivet kan Moank göra en robust och personlig kreditprövningsprocess, vilket skapar en bättre förståelse för kundernas situation och behov. Resultatet blir skräddarsydda villkor för en tryggare – och hållbarare – privatekonomi. 

– Vissa aktörer har en övertro till tekniken och glömmer bort att människor har behov av att bemötas av människor. Vi var övertygade om att en gyllene medelväg – där vi utnyttjar tekniken till sin spets utan att ha en övertro till dess funktioner – var ett hållbart arbetssätt, inte bara för oss utan även för de som lånar av oss, säger Carl.

Bra för Moank – och för kunden

Carl, som förutom sitt engagemang i Moank också doktorerar i maskininlärning, tog därför de första stegen till vad som idag är ett helt egenutvecklat AI-system som snabbt och effektivt kategoriserar och analyserar bank och kontotransaktioner. Med en strukturerad beslutsmotor stöttas därmed beslutshandläggarna i mötet med kunderna. 

– Våra handläggare säkerställer att vi inhämtar rätt information och försöker förstå vad kundens behov av lån faktiskt handlar om. Ibland kan det vara andra lösningar än lån som är lämpliga och då kan vi berätta det. I korthet använder vi vår data för att ta vårt samhällsansvar och fatta långsiktiga beslut med hållbarhet i centrum: för oss, för kunden och för samhället. Det inkluderar att ta ett större ansvar inom distribution, kreditbedömning och kundupplevelse – Human loans for humans, helt enkelt, avslutar Gustav.

Läs mer om Moank och Human loans for humans

Moank. Human loans for humans.

Moank vill bidra till en sund och ansvarsfull utlåning. Genom personlig kontakt och stöd genom hela processen tar de fram ett låneerbjudande anpassat för att skapa långsiktig ekonomisk trygghet för dig. Moank vet att vi människor har känslor, hopp och drömmar oavsett vart vi befinner oss i livet. De bryr oss om dig och din ekonomi. Därför säger de även nej ibland, om det skulle behövas. 

– Låna mellan 25 000 – 600 000 kronor

– Rörlig individuell ränta på mellan 3,9 – 14,95 procent 

– 395 kronor i uppläggningsavgift 

– 0 kr i aviavgift vid autogiro 

– Löptid 1-15 år 

 

Mer från Moank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?