ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Efter skandalen på The Met – nu måste Moderna museet agera

  • Foto: Seth Wenig

Förmögna människor använder sig av konsten för att höja sin status. Men när pengarna luktar illa, reagerar omgivningen. Det är hög tid att svenska Moderna museet tar fram en skriftlig policy kring gåvor, skriver Di:s Karin Grundberg Wolodarski.

Det är märkligt ändå, att reaktionen kom först i år. Men den kom till slut. Det amerikanska prestigemuseet Metropolitan Museum of Art meddelade i våras att det inte längre tar emot några gåvor från medlemmar ur Sackler-familjen. 

Familjens förmögenhet kommer nämligen från läkemedelsföretaget Purdue Pharma med storsäljaren och smärtstillaren Oxycontin. Det beroendeframkallande läkemedlet anses ha spelat en förödande roll i opiatepidemin i USA. Skandalen har rullats upp under det senaste decenniet och nyligen ansökte Purdue Pharma om konkurs.

Metropolitans beslut kom sent. Antagligen hänger det ihop med att museet har haft en relation till familjen i över 50 år. Museets stora attraktion ”Templet i Dendur” i museets ”The Sackler Wing” finansierades till exempel av Sackler-familjen 1978. 

En rad andra museer gick före såsom Tate Modern i London och Guggenheim i New York som redan i mars meddelade att de distanserar sig från familjen. Och det franska museet Louvren, som kritiserats för sin expansion i Abu Dhabi, har förvånande gått längre. Under sommaren tog museet bort namnet Sackler från sina väggar. 

Museernas agerande hänger samman med ett tryck utifrån där aktivister kräver att institutionerna tar ett ansvar. Utanför Louvren hölls till exempel en demonstration där man på en stor banderoll krävde borttagandet av Sacklers namn. Nyligen avgick också Warren B Kanders som vice ordförande för Whitneymuseet i New York, efter månader av protester mot att hans företag säljer tårgas och annan militär utrustning. 

Förmögna människor använder sig av konsten för att höja sin status. Men när pengarna luktar illa, reagerar alltså omgivningen. Det är hög tid att svenska Moderna museet tar fram en skriftlig policy kring gåvor, vilket den i dag saknar. 2018 fick Moderna museet sitt näst största bidrag under de senaste åtta åren. 4 miljoner kronor gavs av amerikanska vänner, men vilka dessa är kan inte museet specificera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer