Annons

Efter sjukhusvarslen – Ivo granskar patientsäkerheten

Tre Stockholmssjukhus har varslat om att sammanlagt omkring 800 tjänster måste bort.Nu ska Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) granska hur varslen påverkar patientsäkerheten och tillgången till vården i regionen.

” Vi är oroliga för patientsäkerheten med så stora neddragningar”, säger Ivos utredare.

För en vecka sedan varslade Södersjukhuset och Danderyds sjukhus i Stockholm om att totalt 200 tjänster måste bort från sjukhusen.

Bara ett par veckor tidigare meddelade Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm att man varslar 600 läkar- och underskötersketjänster.

Ivo har nu öppnat totalt fyra ärenden med anledning av nedskärningarna. Förutom på de tre sjukhusen som varslat personal öppnar myndigheten även ett ärende på Södertälje sjukhus, där man stängt en avdelning på grund av nedskärningarna.

”Vi vill titta på patientsäkerheten och vi vill gärna se någon slags riskbedömning för patienterna, och konsekvensbeskrivning”, säger Ann Fagerlind, utredare vid Ivo.

På Södersjukhuset omfattar varslet 50 undersköterskor, 25 läkare och 25 administrativa tjänster. På Danderyds sjukhus, som också kommer att varsla omkring 100 tjänster, berörs samtliga personalkategorier.

Orsaken till nedskärningarna är ett utmanande ekonomiskt läge för sjukusen.

Omställningen till en mer patientnära vård i Region Stockholm, där vård ska flyttas från akutsjukhus till bland annat primärvård, innebär att akutsjukhusen måste arbeta annorlunda för att kunna genomföra sitt nya vårduppdrag med de budgetar som getts, har sjukhusen uppgett.

Ivo följer nu hur omställningen påverkar närsjukvård och primärvård, och tillgången till den.

”Det ser lite bekymmersamt ut så därför tänkte vi att vi måste titta på detta”, säger Fagerlind.

”Vi vet redan nu att det är svårt med tillgängligheten i primärvården”.

Sjukhusvarslen har lett till både kritik och oro från bland annat facket och från läkarhåll.

”Jag är klart oroad över hur vården kommer se ut i framtiden och jag är oroad för mina medlemmar. Att säga att det här inte påverkar vården, det tror jag inte på. Det kommer att påverka patientsäkerheten och kvalitén”, har Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, tidigare sagt till TT.

Ivos ärenden är än så länge i planeringsstadiet, när tillsynen inleds går i nuläget inte att svara på. Vårdgivarna har ännu inte informerats om den kommande tillsynen, säger Fagerlind.

TT: Hur vanligt är det att ni öppnar ärenden vid varsel?

”Jag har jobbat här i tolv år och jag tror inte att jag har gjort det. Det är bara varsel än så länge, men det är inte fel att titta på hur konsekvenserna skulle bli”.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?