ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Efter sensationella vändningen - valsegraren varnas för ödesdigert misstag

  • Valets oväntade segrare blev sittande premiärministern Scott Morrison. Foto: Rick Rycroft

Efter lördagens ”mirakel” i det australiensiska valet står premiärminister Scott Morrison inför stora utmaningar.

Han riskerar att göra ett ödesdigert misstag som kan försämra läget ytterligare, anser ett analyshus.

För bara en dryg månad sedan ledde Labor med 53 procent mot den regerande högerkoalitionens 47 procent i opinionsundersökningarna. Men dagen före valet visade en opinionsundersökning från Ipsos att försprånget krympt till 51 mot 49 procent. 

Tendensen höll i sig och på valdagen fullbordarde premiärminister Scott Morrison och hans högerkoalition vändningen. Laborledaren Bill Shorten erkände sig besegrad och kommer att avgå.

”Jag har alltid trott på mirakel”, sa Scott Morrison efter segern, enligt Sydney Morning Herald.

Men det är osäkert om han får egen majoritet. Med drygt tre fjärdedelar av rösterna räknade på söndagsmorgonen svensk tid har koalitionen säkrat 73 mandat i parlamentet jämfört med Labors 66. Det krävs 76 mandat för egen majoritet.

Klart är dock att Scott Morrison, som leder partiet Liberalerna, riskerar att styra vidare i ekonomiskt oväder. Ekonomin, som tack vare stor råvaruexport vuxit rekordlänge (se faktaruta), står inför stora utmaningar. Fastighetspriserna faller och många australiensare är besvikna över svaga reallöneökningar.

Samtidigt slår en långsammare kinesisk tillväxttakt mot landet. Och handelskriget riskerar att dra ned Australiens viktiga handelspartner Kina ytterligare.

Som Di har skrivit tidigare har regeringen lovat att vända till ett budgetunderskott till överskott.

Sydneybörsen har inte varit någon särskilt lukrativ plats för långsiktiga investerare. ASX-index har de senate fem åren bara stigit med 10 procent, långt efter New York-börsen, men även sämre än Stockholm.

Nu slipper de australiensiska placerarna i alla fall Bill Shortens löfte att dra tillbaka skattelättnader för investerare och aktieägare.

Den australiensiska dollarn har befunnit sig i utförsbacke gentemot den amerikanska motsvarigheten sedan förra årsskiftet. Men det räcker inte för att få någon större betydelse för exporten, anser Jun Bei Liu, portföljförvaltare på Tribeca Investment.

”Den australiensiska dollarn behöver försvagas ytterligare för att ge ekonomin rejält stöd”, sa hon i fredags till Bloomberg.

Marknaden tror att centralbanken laddar för flera räntesänkningar och landets finansiella ställning är god. Men frågan är om det räcker. Och nu har en av Australiens viktiga tillväxtkällor hamnat på den politiska agendan: invandringen.

Australien har årligen tagit emot runt 200.000 invandrare. Det har bidragit till god tillväxt och stigande fastighetspriser. Men nu faller efterfrågan på landets råvaror. Analysfirman Gavekal konstaterar att gruvinvesteringarna som andel av BNP har fallit från 8 procent till 3,5 procent. Arbetslösheten ligger visserligen under 5 procent, men facken har den senaste tiden organiserat stora protester i landet. När levnadsstandarden sjunker på grund av stagnerande reallöner har invandringskritiska partier fått luft under vingarna och tvingat de stora partierna att bli tuffare i migrationsfrågan.

”Risken är att nationalistiska svar från politikerna på ett tuffare ekonomisk läge till slut dödar den gyllene gåsen - Australiens verkliga genialitet de senaste 30 åren har inte så mycket varit att gräva upp saker ur jorden utan att integrera våg efter våg av nykomlingar på ett sätt som få nationer skulle kunna klara”, skrev Gavekal i ett kundbrev i torsdags.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer