1515

Efter rekordet – ny insamling drar in miljonbelopp

Den klassiska seriefavoriten Kalle & Hobbe får nytt liv. En gräsrotsfinansiering, startad av Apart Förlag, har dragit in närmare 2 miljoner kronor för att ge ut en komplett samling.
”Allt jag ville var egentligen bara att få tag i det själv, men uppenbarligen finns det fler som jag – det känns jättehärligt”, säger Johan Kimrin på Apart Förlag.

Johan Kimrin, Apart Förlag, ska ge ut en komplett samling av Kalle & Hobbe.
Johan Kimrin, Apart Förlag, ska ge ut en komplett samling av Kalle & Hobbe.Foto:Press.

Bill Wattersons serie om Kalle och hans tygtiger, tillika låtsaskompis, Hobbe, gavs ut för första gången 1985. Seriestripparna blev omåttligt populära under sina dryga tio år. Sedan gick upphovsmannen mer eller mindre under jorden och Kalle och hans imaginära vän föll bort från mångas minne – men inte Johan Kimrins.

”Nu när jag satt mig in i den igen är den så fruktansvärt mycket bättre än jag mindes den. Det är ju inte en serie för barn, den är supersmart. Den tog upp miljöförstöring 25 år före sin tid. Greta Thunberg hade älskat massvis av de här stripparna”, säger han.

Kickstarterkampanjen, som håller på till och med klockan 12 den 1 juni, har inbringat nästan 2 miljoner kronor, och engagerat en bra bit över 1 000 personer.

”Vi har lite erfarenhet av det här och vet att det är en del kontakt med dem som backar kampanjen. Men det här är nästan en ny nivå. Folk har börjat ringa mig och hittar mig på Facebook – de skriver i alla forum man kan hitta.”

Bill Wattersons om Kalle och hans tygtiger Hobbe gavs ut första gången 1985.
Bill Wattersons om Kalle och hans tygtiger Hobbe gavs ut första gången 1985.Foto:Press.

Gräsrotsfinansiering, eller crowdfunding, har varit framgångsrikt den senaste tiden. Tidigare i maj slog Fandrakes insamling för en nyutgåva av det klassiska brädspelet Drakborgen nytt rekord, när de samlade in ungefär 3,4 miljoner kronor. Den tidigare rekordhållaren var Aparts insamling för utgivningen av en jubileumsbox av serien Valhall så Johan Kimrin är ute efter revansch.

”Jag kan inte säga att det är någon prestige. Fria Ligan, Aparto och Fandrake har delat monter många gånger, så vi är ju kompisar. Men jag blev chockad när jag såg hur det gick för Fandrakes insamling. Jag ska ju ta mig eget gamla rekord, inte de”, säger Johan Kimrin och skrattar.

Kalle & Hobbe-insamlingen sammanfaller passande nog med att det var 35 år sedan den första strippen publicerades, men planen var egentligen en annan.

”Planen var att kickstartern skulle ha gjorts i november förra året. Första strippen kom 18 november 1985. Då är Kalle 6 år gammal, så han fyllde ju 40 den 18 november 2019. Därför var tanken att fira det, men nu blev det såhär – och det blir nästan lika bra.”

Det blir en efterlängtad comeback, i och med att Bill Watterson försvann ur rampljuset 1995. Då upplevde han att han var klar och att allt – oavsett vad han gjorde – alltid jämföras med Kalle & Hobbe. Även om han nu gett lov till att samlingsutgåvan ska få ges ut på svenska är kraven stränga.

Foto:Press.

”I svenska – eller ännu värre – mexikanska utgåvor av Kalle & Hobbe har man ändrat färgläggningen och förstört vissa bilder. Nu är han benhård med att den ska vara exakt som han bestämt att den ska vara.”

Johan Kimrin beskriver Bill Watterson som en aktivist för serietecknare, i och med att han värnade om rättigheter och licenser.

”Han lyckades till och med förhandla till sig semester – något som ingen tecknare haft på 50 år. Och han kämpade för att det skulle respekteras som en riktig konstform. På det viset var han en superkämpe för kulturen också.”

Processen för att få till samlingsutgåvan har varit en utdragen process. Det första mejlet för att fråga om licensen skickade Johan Kimrin 2014. Då var det ingen som brydde sig om det och han tror inte heller att de själva hade kunnat genomföra det. Men crowdfunding har ändrat spelplanen.

”Nu kan vi göra saker som de stora förlagen inte ens vågar börja räkna på. Vi har fått folket med oss, på något sätt känns det som ett större erkännande.”

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?