ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Swedbank fryser bonusen till 170 chefer

Swedbank fryser bonusen för bankens högsta chefer, totalt cirka 170 personer. Orsaken är penningtvättskrisen.

”Styrelse och vd vill tydliggöra att alla höga chefer har ett ansvar för att vi klarar att leva upp till regelverken”, uppger Swedbank för Di.

Under 2019 såg Swedbank sin djupaste kris sedan finanskrisen när medier, med SVT i spetsen, avslöjade brister i bankens arbete mot penningtvätt. 

Förutom förtroendeskadan har avslöjandena resulterat i en intern utredning som bara 2019 uppges ha kostat 1,1 miljarder kronor, och som under 2020 beräknas kosta ytterligare 800 miljoner kronor.

Krisen kostar också för Swedbanks högsta chefer, uppger banken i samband med tisdagens offentliggörande av bankens bokslutskommuniké.

”Penningtvättskrisen har skadat förtroendet för banken. Styrelse och vd vill tydliggöra att alla höga chefer har ett ansvar för att vi klarar att leva upp till regelverken. Därför har banken fryst 2019 års program för rörlig ersättning för bankens senior management. Det handlar om de högsta cheferna, cirka 170 medarbetare”, uppger Unni Jerndal, presschef på Swedbank, för Di.

Enligt Unni Jerndal handlar det om cirka 13 miljoner kronor som har frysts. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer