1515

Efter påskhelgen – räkna med köer på vägarna

Påskhelgen går mot sitt slut och på annandagen vänder många påskresenärer hemåt. Trafikverket manar bilister att ta det lugnt och räkna med köer.

Hittills har påsktrafiken avlöpt lugnare än vanligt, enligt Trafikverket.

Den som är på väg hem under måndagen får räkna med köer, framför allt de som färdas söderut från fjällvärlden. Andra sträckor där det kan bli trångt på vägarna är över Ölandsbron och längs ostkusten från Kalmar och norrut.

På en sträcka av E4 norr om Gävle får bilisterna hjälp att sakta ner. Där stängs ett körfält av i södergående riktning på den så kallade två plus ett-vägen.

”Det är en speciallösning som vi gör i samarbete med polisen i Gävleborg. Vi har gjort det i fem, sex år nu och det har varit väldigt framgångsrikt när det gäller att lugna ner påsktrafikanter på väg hem från fjällen, säger Bengt Ohlsson”, presschef hos Trafikverket.

Påsken är normalt en av de mest olycksdrabbade perioderna på året, men med undantag för den svåra bussolyckan utanför Örebro i lördags ser påsktrafiken ut att ha avlöpt ganska väl.

”Det är klart att det har varit olyckor, men jämfört med en vanlig helg tidigare på våren eller under hösten så har det varit lugnare, som vi har uppfattat det”, säger Bengt Ohlsson.

Det har i huvudsak skett singelolyckor som inte berott på att det har varit mycket trafik, utan snarare på att det har varit frost och halt på vägarna morgnar och kvällar samtidigt som många redan har bytt till sommardäck.

”Sedan har vi haft en och annan motorcykelolycka och det har ofta haft koppling till att det ligger en hel del grus kvar efter vinterns sandning och grusning längs vägarna”, säger Ohlsson.

Trafikverkets råd till bilisterna inför resan hem från påskfirandet är att hålla hastigheten och avståndet.

”Jag tycker att man ska låta ledigheten följa med på hemresan, att man låter det ta den tid det tar och inte stressar på. Att man håller avstånd och är tydlig i förhållande till omgivningen om hur man tänker köra. Det är trots allt ett samspel där ute på vägen.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?