Annons

Efter Nordeaflytten: Nu öppnar Finland för skärpta kapitalkrav

Finlands regering har föreslagit att ge landets Finansinspektion möjligheten att lägga till ytterligare kapitalkrav på landets banker vid behov.

Det rapporterar Bloomberg News.

Bild:Marcus Ericsson/TT

Regeringen föreslår att finländska FI får lägga till mellan 1 och 5 procentenheter i ytterligare kapitalkrav från bankerna. Regeringen har sänt förslaget om nödvändiga lagförändringar till landets parlament.

Till följd av att Nordea NDA SE +2,82% Dagens utveckling förväntas flytta huvudkontoret till Finland om cirka ett år kommer landets bankindustri att växa till att svara för omkring 400 procent av landets BNP.

Flera andra länder i eurozonen har liknande regelverk på plats och kan alltså lägga på ytterligare kapitalkrav på banker i landet. Enligt uppgift till Di har lagförslaget varit på gång en längre tid och har inget att göra med Nordeas flytt.

Nordea vill inte uppge om banken kände till den eventuella lagändringen innan man bestämde sig för att flytta.

"Nordea kommer alltid följa de regler och krav som sätts av myndigheter. Utöver det har vi inga kommentarer", säger Nordeas presschef Petter Brunnberg i en kommentar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera