Efter nederlaget: Trump går framåt med flera reformer
Donald Trump ser ut att gå på offensiven efter förra veckans misslyckande att skrota Obamacare. Nu vill presidenten få igenom två nya stora reformer på samma gång.
Johannes Karlsson
Donald Trump.Bild:Alex Brandon/TT
Att riva upp och ersätta sjukförsäkringssystemet Obamacare var ett av Donald Trumps stora vallöften. Men till omröstningen i representanthuset förra fredagen lyckades inte presidenten samla ihop tillräckligt stöd. Han drog följaktligen tillbaka sitt förslag redan innan voteringen, i vad som senare beskrivits som ett svidande nederlag för Vita huset.
Redan då konstaterade Donald Trump att han i stället skulle gå vidare med förslag inom andra politiska områden.
”Vi kommer förmodligen att börja arbeta med en skattereform nu”, sa Donald Trump enligt nyhetsbyrån Reuters.
Men nu planerar presidenten att samtidigt försöka presentera en ny reform för den amerikanska infrastrukturen, uppger källor för nyhetssajten Axios.
Bill Shuster, ansvarig för Trumps infrastrukturkommitté, tror att ett färdigt förslag kan finnas på bordet redan under 2017.
”Sjukvårdsnederlaget har verkligen snabbat på tidsplanen”, säger Bill Shuster till Axios.
Enligt källor till sajten är Trump också hoppfull att infrastrukturreformen kommer attrahera många demokratiska röster. Då skulle han slippa övertala sina partikamrater i det konservativt dominerade frihetsutskottet – den huvudsakliga grupp av republikaner som motsatte sig sjukvårdsreformen häromveckan.
”Infrastruktur är alltid viktigt. Du kan se det, du kan känna det, du kan smaka det”, säger Bill Shuster, med hänvisning till förhoppningarna om att få ett brett stöd i representanthuset.
Än så länge befinner sig dock Trumps arbete med reformerna inom så väl skatte- som infastrukturområdet i sina startgropar, skriver Axios.
Johannes Karlsson
Innehåll från PensureAnnons
Befria dina anställdas pensioner från alltför höga försäkrings- och fondavgifter
Arbetsgivare som inte omfattas av kollektivavtal bör ställa krav på transparens kring ersättningar till försäkringsförmedlare och att förhandla ner avgifterna för de anställdas tjänstepension. Det är extra viktigt då avgifterna belastar de anställdas pensionskapital och en rätt upphandlad lösning kan ge de anställda mer än 30 procent i högre pension.
Prissättningen på den svenska pensionsmarknaden grundar sig på låg konkurrens mellan få aktörer, och försäkringsförmedlare som för det mesta får sin ersättning i form av provisioner från försäkringsbolag, utan att kunderna som i slutänden betalar dem förstår konsekvensen. För arbetsgivare med kollektivavtal har centrala upphandlingar genomförts där man pressat branschen till lägre avgifter och bättre villkor. Någon motsvarighet har inte funnits för företag utan kollektivavtal. Här har det varit upp ditt varje företag att förhandla sina egna villkor. Det är här Pensures tjänst kommer in i bilden. Man har utvecklat en digital plattform dit företag kan ansluta sig för att enkelt kunna administrera sina anställas tjänstepensioner och få tillgång till upphandlade villkor som kan ge de anställda mer än 30 procent högre utbetald pension jämfört med försäkringsbolagens ordinarie prislistor.
– Jag har jobbat i pensionsbranschen i över 30 år och det som drev mig när vi startade Pensure vara att säkerställa att även anställda på företag utan kollektivavtal ska ha tillgång till prispressade pensionslösningar som inte riskeras att ätas upp av höga fond- och försäkringsavgifter. Istället för att de anställda ska göda branschen får de nu istället högre pension, säger Mikael Claesson, VD/Grundare av Pensure.
En modern SaaS-tjänst med helt digitala processer
Pensures digitala tjänstepensionsplattform effektiviserar företagens administration, då all pappershantering är avskaffad och alla förändringar signeras via BankId. Dessutom får de anställda tillgång till en digital rådgivningstjänst för att optimera tjänstepensionen utifrån individuella förutsättningar och behov.
– Det är enkelt och tydligt. Det var framför allt det som gjorde att vi valde Pensure, men att våra anställda slipper dolda avgifter genom den här lösningen är en stor bonus, säger Fredrik Cederborgs på konsultbolaget TechFactory, som valde att byta till Pensure för sina anställdas tjänstepensioner.
Dolda avgifter ger mindre pension till de anställda
När Pensure intervjuat personer om tjänstepensioner så är det väldigt många som inte känner till att det finns avgifter som belastar pensionerna. Det finns oftast två olika typer av avgifter på en tjänstepension. Dels en försäkringsavgift som ofta ligger på mellan 0,5 – 0,7 procent av den anställdes pensionskapital. Dels en avgift för underliggande kapitalförvaltningen. När det gäller fondförsäkring varierar dessa fondavgifter mellan 0,2 – 2,25 procent av kapitalet. Hos Pensure betalar den anställde inte några försäkringsavgifter och, via Pensures upphandling, har man även rabatter på fondavgifterna.
– Om man jämför de villkor som vi har förhandlat fram med försäkringsbolagen ordinarie avgifter så ger vi i många fall de anställda mer än 30 procent högre utbetald pension. Vi tycker att det är de anställda som leva på sin pension och inte försäkringsförmedlaren, säger Mikael Claesson.
Om oss
Pensure har utvecklat en digital SaaS plattform dit företag kan ansluta sig för att enkelt kunna administrera sina anställdas tjänstepension få tillgång till upphandlade villkor som kan ge de anställda mer än 30 % högre utbetald pension jämfört med försäkringsbolagens ordinarie prislistor.