1515

Efter näringslivets coronalarm: Regeringen inför korttidsarbete

Regeringen lägger fram ett förslag om korttidsarbete för att undvika uppsägningar vid tillfälliga kriser i vårens budget. 

”En viktig reform för det svenska näringslivet”, säger Mats Persson, Liberalerna. 

Foto:Brita Nordholm / TT

Januaripartierna går vidare med utredaren Anders Ferbes förslag att utvidga dagens system för stöd vid korttidsarbete vid svåra konjunkturlägen till att även gälla när omvärldshändelser orsakar tillfälliga kriser i företag eller branscher. Principen är att anställda går ned i arbetstid och lön i stället för att sägas upp. Kostnaden delas mellan arbetsgivare, arbetstagare och stat. 

I vårens budget avsätter regeringen med samarbetspartierna 40 Mkr, vilket växer till 350 Mkr när systemet är fullt utbyggt, enligt besked från partierna. 

Förslaget syftar till att öka uthålligheten vid kriser.

”Det är ett sätt att skydda jobben i Sverige och är väldigt efterfrågat av både fack och arbetsgivare”, säger finansmister Magdalena Andersson. 

”Vi ser hur coronaviruset ökar osäkerheten i världsekonomin. Det här är en viktig reform för det svenska näringslivet”, säger Mats Persson som är ekonomiskpolitisk talesperson i Liberalerna. 

Det är svårt att beräkna kostnaderna för förslaget. 

”Det kommer naturligtvis att variera mellan åren”, säger Magdalena Andersson. 

”Ser vi att behovet är större än så får vi agera naturligtvis”, säger han vidare.  

Förslaget är tänkt att införas från augusti. I förslaget från utredaren står att det skulle kunna införas från januari 2020. 

Enligt Mats Persson har man jobbat med frågan så snabbt man bara kan.

”Erfarenheten från finanskrisen var att Tyskland hade regler som var bättre än de svenska och så kan vi inte ha det”, säger Mats Persson. 

Samtidigt fick förslaget kritik från tunga remissinstanser som Ekonomistyrningsverket, Konkurrensverket och KI. Kritiken handlade bland annat om förslaget riskerar att minska omställningsförmågan i näringslivet och påverka konkurrensen negativt. 

”Vi var tvungna att arbeta igenom argumentationen kring detta”, säger Magdalena Andersson. 

Finns det en risk att man stör ut företagens normala riskbedömningar och håller saker under armarna som inte borde få stöd?
”Det måste man vara mycket vaksam kring. Det är därför vi är tydliga med att det handlar om oförutsedda och tillfälliga störningar de här reglerna finns till för”, säger Mats Persson.

Enligt utredaren Anders Ferbe är förslaget konkurrensneutralt. Och det skulle kunna fungera som en krockkudde för näringslivet om coronakrisen eskalerar. 

”När ett företag får problem är det uppsägningar som gäller. Vill man undvika uppsägningar och behålla den kompetens som finns är korttidsarbete en möjlighet.  Samtidigt innebär att den anställde reducerar sin lön under en period”, säger han. 

På onsdagen rapporterade Ekot att Teknikarbetsgivaren ser behov av ettåriga avtal och lägre lönepåslag på grund av coronaeffekter. Vilka effekter korttidsavtal kan ha på avtalsrörelsen vill inte Magdalena Andersson uttala sig om. 

”VI har en fri lönerörelse i Sverige och det är upp till parterna.”

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?