Efter ministerns möte i riksdagen – inga nya besked om räntan
Finansminister Magdalena Andersson (S) gav inga nya besked om den kritiserade räntan på det statliga likviditetsstödet i regeringens krispaket.
Fredrik Björkman
Foto:Amanda Lindgren
På torsdagen samlades riksdagens partier i finansutskottet för att få bli informerade om regeringen, Centerpartiet och Liberalernas senaste krispaket.
Men över diskussionerna i utskottet hänger också frågan om den ränta och de avgifter på 6,6 procent som tas ut på helåret, i det fall att företag vill utnyttja möjligheten att skjuta upp inbetalningar till skattekontot.
Delar av näringslivet och flera partier har kritiserat kostnaden det innebär för företagen.
Men än så länge står sig räntan, meddelar Magdalena Andersson efter mötet med riksdagspartierna.
”Vi hade en bra diskussion. Det är precis samma ränta som man hade under finanskrisen och det stödet som den borgerliga alliansregeringen då hade. Det var en diskussion om den också, då valde man att stå fast vid den”, säger Magdalena Andersson och tillägger att hon är beredd att fortsätta resonera i frågan.
Fredrik Björkman
Innehåll från MediCheckAnnons
”Vi startade MediCheck för att fler ska få rätt vård”
En möjlighet att få hjälp av specialistläkare oavsett vart man bor. Så beskriver grundarna den digifysiska vårdtjänsten MediCheck – som nu expanderar.
– Vi startade verksamheten för att fler ska få rätt vård, att göra specialistkompetens mer tillgänglig, säger Kenneth Ilvall, medicinskt ansvarig läkare.
Varannan svensk har någon typ av kroniskt och långvarigt medicinskt problem, som exempelvis astma eller problem med sköldkörteln. Att via vårdcentralen träffa en specialistläkare kan dock vara svårt, vilket gav Thomas Ehrengren och Christian Tärnholm idén om att starta upp en vårdtjänst online med fokus på specialistkompetens. Kenneth Ilvall var tidigt med som rådgivare och anslöt kort därefter till MediCheck.
– Med vår bakgrund kände vi till vilka utmaningar och behov den här patientgruppen har, samtidigt visste vi att det inom många sjukdomsområden inte är så enkelt att få access till specialister. Det andra problemet är bristen på kontinuitet, det är lätt hänt att man inte hamnar rätt som patient, berättar Ilvall och fortsätter:
– Där såg vi en möjlighet att via en digital plattform kunna möta det behov av specialistläkare som finns, samtidigt som vården blir mer rättvis. Antalet specialister är ju inte jämt fördelade över landet och även om man har en remiss kan det ta lång tid. Här är vi ett tydligt komplement till den ordinarie vården.
Öppnar 80 digifysiska mottagningar
MediCheck slog upp portarna för sin vårdtjänst under våren 2017 och är idag den största vårdgivaren online med fokus på kroniska sjukdomar. Över 250 specialister inom en mängd olika områden ingår i MediChecks nätverk (se faktaruta). Möjligheten att träffa specialistläkarna online skiljer sig inte nämnvärt mot att ses fysiskt, anser Ilvall:
– Oftast är det ingen större skillnad, ofta har den här patientgruppen genomfört olika typer av undersökningar tidigare och är väldokumenterade, de behöver framförallt vägledning i hur de ska hantera sin sjukdom eller problem. Ibland måste man komplettera med exempelvis blodprov, lungfunktionstest eller EKG och då kan vi remittera vidare till en av våra mottagningar som vi etablerar tillsammans med en av Sveriges största apoteksaktörer, säger han.
Idag har MediCheck 23 mottagningar och under året planerar man att starta upp ytterligare 40-50 mottagningar runtom i landet. Där kommer undersökningar, blodprov och vaccinationer kunna genomföras, enligt vd Thomas Ehrengren:
– Det är en viktig del i strategin att även kunna möta patienter i en digifysisk miljö. Där kommer vi kunna genomföra relativt avancerade undersökningar, som koll av hjärtfunktion, samtidigt som man träffar specialistläkaren via skärmen.
Thomas Ehrengren fick, tillsammans med Christian Tärnholm, idén att starta upp en vårdtjänst online med fokus på specialistkompetens.
Tar in 40 miljoner i kapital
Förra året tredubblade MediCheck omsättningen, vilket gör företaget till ett av de mest snabbväxande vårdföretagen. Under det kommande året planerar man att ta in 40 miljoner kronor i kapital för att utvecklas ytterligare inom ett växande område – varje år satsar samhället ungefär 500 miljarder kronor på vård.
– Sjukvården står inför en enorm omställning, där vi vill vara ledande i den digifysiska specialiserade vården. Genom det här konceptet kommer vi nära en patientgrupp som har ett stort behov av att enklare kunna få hjälp av specialister oavsett var man bor i landet, säger Ehrengren.
Ett antal profiler inom vårdområdet har redan investerat i företaget och Ehrengren ser gärna fler investerare på tåget:
– Den som investerar får vara med på en tillväxtresa men man är också med och bygger framtidens vård, en viktig fråga för samhället.