ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Efter Min Stora Dag – nu startar hon nytt projekt

Claire Rosvall, grundare av Min Stora Dag, startar nu stiftelsen Musikbojen

Varför har du grundat Musikbojen?

”Under tiden som chef för Min stora dag kom jag i kontakt med en barnläkare som presenterade mig för musikterapi på Huddinge sjukhus. Musikterapi finns i Sverige, men det är svårt att få till det överallt och i tillräckligt stor utsträckning. Efter Min Stora Dag vet jag hur man gör för att driva en seriös verksamhet. Jag började ringa runt till alla möjliga personer som behövdes. Den här typen av verksamheter bygger alltid på massa entusiaster och volontärer som ställer upp. Huvudsaken är att hjälpa barn som blivit utsatta för fysiska, psykiska och sociala trauman."

Max Martin är en av medgrundarna. Hur kom ni i kontakt?

”Genom en före detta granne som hade kvar hans frus telefonnummer. Han kände till musikterapi och tyckte att det var en suverän idé. Är man grundare av en stiftelse är man det för livet och det var han absolut införstådd med. Han och hans fru ville stödja ett sådant initiativ i Sverige.”

Ni har fått 2 miljoner av Postkodsstiftelsen för att komma igång. Förutom pengar, vad krävs för att göra bra välgörenhet?

”Transparens. Nu när jag drog igång Musikbojen fokuserade jag på ett par saker. Alla papper ska vara regelmässiga ifyllda, jag tog hjälp av en advokatbyrå för att få det ordentligt gjort. Sedan fokuserade jag på att få 90-konto. Men det som är basen i Musikbojen hela är expertgruppen med musikterapeuter, barnläkare och psykologer. Det är viktigt att det inte är amatörer som driver proceduren. Och så givetvis en styrelse med olika typer av kompetens.”

Hur fungerar musikterapi?

”Barn som har det svårt kan inte alltid uttrycka sin smärta med ord, musiken är ett universellt språk som är lätt att förstå och bli påverkad av. Vi anlitar bara utbildade musikterapeuter från Kungliga Musikhögskolan. Musikterapi kan vara expressiv: man sjunger eller spelar på olika instrument. Eller receptiv, då lyssnar man på musik. Oftast får man själv välja bland flera instrument, sångböcker, eller inspelad musik. Sedan spelar, sjunger eller lyssnar man tillsammans med terapeuten.”

Du har även grundat stiftelsen Min Stora Dag. Vad driver dig?

”Att hjälpa barn som har det svårt, det är en livsstil som grundar sig i en slags tacksamhetsskuld. Jag har fyra friska barn och jag är väldigt tacksam för det. Jag hade det själv svårt som barn, jag förlorade min mamma i en tragisk händelse. Det präglade mig och mina bröder.” 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies