1515

Efter miljonsmällen – tvingas nödlösa läkarbemanningen

Trots trixande med vikariat i stället för att enbart bemanna läkarteamet med konsulter har Gällivare Hälsocentral hittills betalat en halv miljon kronor i vårdmoms.
”Det är mycket pengar för ett litet bolag”, kommenterar grundare Kirsten Hallman Pettersson.

Foto:Claudio Bresciani/TT

I Gällivare finns två vårdcentraler, varav den ena drivs i privat regi av Kirsten Hallman Pettersson, som också jobbar kliniskt i verksamheten. 

Alla läkare som arbetar i hennes företag, Gällivare Hälsocentral, har hittills hyrts in. Basbemanningen på läkarsidan består av två internmedicinare med varsitt enmansbolag. Via bemanningsbolag fyller hon på med allmänspecialister, som bland annat behövs i barnhälsovården.  

Den momskarusell som drog igång förra året har varit tuff att hantera, konstaterar hon och pekar även på det skeva i att endast en av ortens två vårdcentraler drabbats. 

”Vi har haft drygt 500.000 kronor i momskostnader sedan 1 juli. Det är mycket pengar för ett litet bolag.”

Kirsten Hallman Pettersson driver och äger Gällivare Hälsocentral.
Kirsten Hallman Pettersson driver och äger Gällivare Hälsocentral.

Summan hade dock kunnat bli betydligt större om hon fortsatt med samma bemanningsmodell som tidigare. Korttidsanställningar har nu ersatt en del av timläkarna. 

”Då betalar vi bara moms på bemanningsföretagens förmedlingsarvode. Men det kräver mycket extra administrativt jobb.”

”Alla vill inte heller anställas på vikariat. Grundutbildade läkare har vi kunnat få tag i, inte den specialistkompetens som vi brukade hyra in”, fortsätter Kirsten Hallman Pettersson. 

Har patienterna påverkats av förändringen?
”Vi jobbar i team och i det team som haft vikarier har det kommit en del klagomål.”

Nu verkar mycket lösa sig för Gällivare Hälsocentral som har rekryterat en allmänspecialist till en heltidstjänst från april.

”Momsen blir ändå en stor kostnad, eftersom vi kommer att ha två läkare på heltid och en på halvtid via eget bolag.”

Regionen har bett privata vårdgivare att redovisa sina momskostnader. Kirsten Hallman Pettersson är dock kritisk till den tillfälliga kompensationslösning som införts. Det är också oklart om hela kostnaden kompenseras. 

”Förhoppningsvis blir det lite lättare att andas, men osäkerheten finns kvar.”  

 


Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan du få 1 miljon mer i framtida lön

Daniel Jacobson, Pensionsspecialist på Avanza Pension, vill att fler ska se på sin pension som sin framtida lön.
Daniel Jacobson, Pensionsspecialist på Avanza Pension, vill att fler ska se på sin pension som sin framtida lön.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper de ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas pensionsexpert Daniel Jacobson.

Det kan löna sig rejält att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga avgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor istället för dina egna, menar Daniel Jacobson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är väldigt mycket pengar, säger han.

Varför blir skillnaden så stor?

Eftersom avgiften är procentuell blir den faktiska kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter.

– Se till att dina pensionspengar går till dig och inte till försäkringsbolaget. Då ger du dina pengar bättre förutsättningar att växa. Ingen skulle någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Grejen är att din tjänstepension är din framtida lön, säger Daniel Jacobson. 

Läs mer om hur du kan flytta din pension till Avanza här. 

Nya regler: Max 600 kronor att flytta tjänstepensionen

Från och med 1 april i år började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det nya förslaget innebär att det nu max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Ett tips är att flytta gamla tjänstepensioner till ett försäkringsbolag utan avgifter. Vi på Avanza har inga skalavgifter alls och bjuder på flyttkostnaden av tjänstepensioner upp till 1000 kronor. Det kan ge dig upp till 1 miljon mer i framtida lön. Då får man även tillgång till vårt breda utbud av fonder och aktier som passar såväl mindre aktiva som aktiva sparare, säger Daniel Jacobson.

Få bättre koll på din pension – och hur du gör för att flytta den ifrån onödiga avgifter här. 

3 tips för att bli en medveten pensionssparare:

1. Säkerställ att du idag får tjänstepension från din arbetsgivare.

2. Undvik höga avgifter i din tjänstepension. Ett riktmärke kan vara att aldrig betala avgifter för själva pensionsförsäkringen och välja fonder med låg avgift (under 0,5%). Det kan ge upp till 1 miljon kronor mer i framtida pension.

3. Flytta dina gamla icke kollektivavtalade tjänstepensioner till ett försäkringsbolag med låga avgifter. Här kan du läsa mer om hur du flyttar din tjänstepension till Avanza.

Risktext:
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. De nya flyttavgifterna gäller för fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007. Läs mer och se hur vi har räknat på www.avanza.se/1-miljon-mer

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?