1515
Annons

Efter miljardnotan - hamnkonflikten fortsatt en "tickande bomb"

Konflikten i Göteborgs hamn kostade näringslivet minst 4,5 miljarder kronor under 2017, enligt en ny rapport. 

Men skadorna bedöms bli långt större om striden blossar upp på nytt och nu växer näringslivets krav på att regeringen måste agera för att begränsa konflikträtten.

Foto:Björn Larsson Rosvall/TT

"De många konflikterna i containerhamnen i Göteborg har länge orsakat stora problem för näringslivet och för Sveriges konkurrenskraft. Men det är först nu när kostnaderna verkligen kartlagts som vi har svart på vitt på det som många inom näringslivet tidigare vittnat om och befarat", säger Peter Jeppsson, vice-vd på Svenskt Näringsliv.

"Det är orimligt att en liten klick fackligt aktiva kan få orsaka så stor skada. Detta visar att det är helt nödvändigt att regeringen genomför de förändringar i lagstiftningen man just nu utreder."

Svenskt Näringsliv har anlitat analysföretaget Damvad Analytics för att undersöka konsekvenserna och kostnaderna för den stora hamnkonflikten vid containerterminalen i Göteborg, som kulminerade under 2017 med en rad stridsåtgärder från fackförbundet Hamnarbetarförbundet och lockout från arbetsgivaren APM Terminals. 

Och enligt rapporten, som uppges vara den första i sitt slag och bygger på offentlig statistik liksom statistik och intervjuer från näringslivet, var de negativa konsekvenserna omfattande. 

Logistikflödena till och från Sverige upplevde stora störningar. Totalt 240.000 containrar berördes och värdet på den handel som måste dirigeras om uppskattas till 64 miljarder kronor. 

Främst drabbades företag runt om i hela landet och de direkta totala kostnaderna för företag uppskattas till 4,5 miljarder kronor. Det handlar bland annat om ökade kostnader för logistik, längre transportsträckor och förseningar när containrar fått skickas till andra hamnar i Sverige och andra delar av Europa. Även samhället i stort drabbades genom bland annat högre koldioxidutsläpp.

Sveriges största företag AB Volvo VOLV B +0,55% Dagens utveckling , kafferosteriet Löfbergs och detaljhandlaren Clas Ohlson är några av det stora antal företag i många olika branscher som ska ha drabbats av konflikten.

Enligt rapporten riskerar konflikten att på längre sikt få betydligt större konsekvenser för svenska företag och kosta betydligt större summor i framtiden. Att rederier valt att dirigera om transoceana transporter från Göteborg till hamnar i Europa är en av de effekter som riskerar att få störst långsiktiga konsekvenser, eftersom det riskerar Sveriges långsiktiga konkurrenskraft.

Och även om stridsåtgärderna upphört så är konflikten i containerhamnen inte löst, hävdar flera företrädare för näringslivet. 

"Svenska Hamnarbetarförbundet är en tickande bomb för näringslivet. Konflikten är inte över utan kan blossa upp igen när som helst och då på nytt utlösa orimliga mångmiljardkostnader och hota svensk konkurrenskraft. Det är helt nödvändigt att politikerna agerar", säger Joakim Ärlund, vd för Sveriges Hamnar. 

Svenskt Näringsliv liksom flera näringslivsföreträdare hoppas nu på den utredning som regeringen tillsatt och som den 20 juni ska lägga fram sitt betänkande och som ska se över eventuella förändringar i rätten till stridsåtgärder mot företag som omfattas av kollektivavtal.

Hamnarbetarförbundet riktar hård kritik mot rapporten.

"Liksom tidigare näringslivssponsrade utspel handlar det svårligen om forskning utan om renodlat påverkansmaterial avsett att öka trycket på regeringen att inskränka strejkrätten", skriver fackförbundet i en kommentar.

Där framförs också att huvuddelen av kostnaderna för konflikten är direkt knutna till arbetsgivarsidans lockout och efterföljande massuppsägningar och skiftnedläggningar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?