Annons

Efter miljardinjektionen – Oatlys vd om börsryktet

Havredrycksproducenten Oatly tar in omkring 1,8 miljarder kronor i en investeringsrunda ledd av den amerikanska riskkapitaljätten Blackstone. Världskända personligheter som Oprah Winfrey och Starbucks styrelseordförande Howard Schultz finns också bland investerarna.

”Ett massivt steg för oss, det är den här typen av bolag som måste gå in i gröna investeringar”, säger Oatlys vd Toni Petersson.

Oatlys vd Toni Petersson.
Oatlys vd Toni Petersson.Foto:Lars Brundin

Toni Petersson bekräftar för Di att affären omfattar en minoritetsandel om ungefär 10 procent av bolaget. Det betyder att livsmedelsbolaget värderas till cirka 2 miljarder dollar – drygt 18,4 miljarder kronor. 

Källor till Wall Street Journal uppger att en börsnotering stundar, vad är din kommentar till det?
”Det är svårt för mig att kommentera. Vi håller naturligtvis alla vägar öppna och kommer titta på olika möjligheter”.

Kittlar tanken på en börsnotering?
”Vi verkar som ett oberoende bolag. Om vi kan behålla den profilen framgent vore det väldigt bra, sedan vad det nu blir är omöjligt att svara på”.

För verksamhetsåret 2018 redovisade koncernen Havre Global – där Oatly ingår – en omsättningstillväxt på drygt 60 procent till strax över 1 miljard kronor. Tillväxttakten har i sin tur medfört en viss växtvärk. Enligt vd:n har Oatly ”inte orkat producera tillräckligt mycket på någon marknad” – något som bolaget hoppas kunna åtgärda efter kapitaltillskottet.

”Vi behöver öka vår produktionskapacitet eftersom vi växer kraftigt och kommer fortsätta att göra det. På två år kommer vi att gå från en fabrik i Sverige, till fem fabriker på tre kontinenter”, säger Toni Petersson. 

Den senaste investeringsrundan diversifierar ägarstrukturen, vilket Oatly välkomnar.

”Den här kapitalinjektionen hade våra befintliga ägare klarat av själva. Vi har sedan tidigare både asiatiska och europeiska ägare men den amerikanska marknaden kommer att vara så pass stor för oss att vi även vill ha amerikanska ägare”, säger Toni Petersson.

Kapitalinjektionen har även ett starkt signalvärde, anser vd:n.

”Att Blackstone, som är världens största riskkapitalbolag, går in i en grön investering är precis vad som måste ske för att skapa stora förändringar i världen och något som vi fångar med den här affären”. 

Kan du utveckla det?
”Det stora kapitalflödet måste förändras om vi ska kunna ta oss an klimat- och miljöfrågan. Vi hoppas det här skickar en stark signal till den globala finansmarknaden att det är till gröna investeringar pengarna måste gå. Sedan kommer inte den här affären förändra världen, men jag tror definitivt att den kommer att få betydelse”.

Senast i maj upprättade Oatly en hållbarhetsinriktad kreditfacilitet om 1,9 miljarder kronor hos en grupp långivare som består av Nordea, Rabobank, BNP och Svensk Exportkredit. Förutsättningarna är att Oatly möter ett antal hållbarhetskrav och är länkade till en lägre ränta.

”Vi ser bägge affärerna som ett sjok, som en del av vår ambition att få in grönt kapital”, kommenterar Toni Petersson.

Coronapandemin har fått stora ekonomiska konsekvenser för näringslivet. I Oatlys fall har virusutbrottet lett till produktionsstörningar och stora förluster inom kafé-segmentet.

”En stor del av vår affär är inom kafé, som står för omkring 30 procent av intäkterna i USA och nästan 50 procent i Kina. I Europa är den siffran mellan 10 till 15 procent. Kafébranschen har nästan kollapsat, men trots det har vi kunnat växa enligt plan”, säger Toni Petersson.

Enligt vd:n har tillväxt högsta prioritet framgent för att etablera Oatly som en global spelare inom växtbaserade livsmedel. 

”Under fjolåret såg vi en omsättningstillväxt på 90 procent och nådde nästan 2 miljarder”, säger han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?