Annons

Efter Marins festande: Kan påverka opinionsläget

Centrala beslutsfattare bör alltid vara tillgängliga, det säger Finlands finansminister Annika Saarikko (C). Hon anser sig ha fått tillfredsställande försäkringar om detta från statsminister Sanna Marin.

Foto:Mikko Stig

Saarikkos kommentar till Yle kommer efter att statsminister Sanna Marin (SDP) på ett pressmöte under fredagen försvarat sig, sedan en videofilm från statsministerns festkväll i en privat bostad läckt ut. Ytterligare minst en festfilm från natten därpå har publicerats, där statsministern firar med sina vänner på en klubb i Helsingfors.

Marins omdöme och hennes handlingsförmåga vid en eventuell krissituation har ifrågasatts.

”Det har under våren med kort varsel inträffat att man kallats in, särskilt när det gäller utrikespolitiska skeenden”, säger Saarikko till Yles morgonprogram ”Ykkösaamu”.

Saarikko säger sig dock ha fått de försäkringar hon behöver från statsministern.

Marin själv hävdade på pressmötet att hon alltid blir informerad om krissituationer i förväg. Hon har även drogtestat sig, då krav på detta väckts både från koalitionspartier och från oppositionen.

Samtidigt vill KD:s ordförande Sari Essayah att Sanna Marin formellt informerar riksdagen om hur hon hanterar statsministeruppdraget. Essayah vill ha svar på om statsministern i samband med festandet äventyrat dels landets säkerhet, dels sin egen.

Att komprometterande inspelningar med statsministern sprids har av kritiker setts som en risk för utpressning. Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap vid Helsingfors universitet, anser att det varit klokt av Sanna Marin att agera försiktigare.

”Hon har egentligen inte gjort något fel utan roat sig som vem som helst. Men hon borde kunnat förutse att det kunde läcka ut, hon har godkänt filmandet. Hon borde inte ha accepterat att bli filmad”, säger hon till TT.

Sanna Marin samt alla inblandade var medvetna om att filmerna skulle läggas ut på ett privat Instagramkonto med omkring 100 följare, skriver fotografen Janita Autio som själv deltog i festen, på Instagram enligt finländska medier. 

Händelsen kan få politiska konsekvenser, enligt von Schoultz:

”Det kan påverka opinionsläget, och synen på både henne och Socialdemokraterna i både positiv och negativ mening. Vissa kommer att se henne som inte tillräckligt seriös, medan andra ser det som ett sundhetstecken.”

Det är inte första gången som den finländska statsministerns festande leder till att hon hamnar i blåsväder. I vintras fick hon kritik för att ha varit och festat på klubb efter att ha suttit i ett långt möte med utrikesminister Pekka Haavisto, som var covidsmittad. Marin bad efteråt om ursäkt för sitt beteende.

Marin var också i hetluften i fjol då det avslöjades att statsministern fick en frukostförmån på omkring 3 000 svenska kronor i månaden.

Innehåll från EKNAnnons

Så gör du en perfekt låneansökan – enligt banken

Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB.
Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB.

I tuffa tider behöver företag ofta extra finansiering – samtidigt kan det vara svårare att få lån. Men du kan förbättra dina chanser att få finansieringen som ditt företag behöver. Här ger Fredrik Josefsson från SEB sina fyra tips för hur du ska förbereda din låneansökan och ditt möte med banken.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din exportaffär

Fredrik Josefsson är Head of Entrepreneurs & High Growth på SEB. Som initiativtagare till SEB:s tillväxthub Greenhouse har han sett 5 000 svenska företag växa och han vet därför vilken roll extern finansiering spelar i företagens utveckling. Men hur säkrar man som företagare den så viktiga finansieringen från banken? Fredrik Josefsson säger att den enskilt viktigaste faktorn för huruvida ett lån beviljas – oavsett marknadsklimat – är återbetalningsförmågan.

– Att vi ser att lånet kan betalas tillbaka är det som fäller avgörandet. Det gäller oavsett det allmänna marknadsläget, men i oroliga tider som dessa är det ännu viktigare.

För att visa på god återbetalningsförmåga gäller det att noga förbereda er låneansökan och mötet med banken. Här är Fredrik Josefssons fyra tips för hur du får banken att säga ja.

1. Räkna, resonera och prognosticera

Att visa på starka finanser är viktigt i mötet med banken. I det ingår att kunna resonera kring frågor som hur stabil er bransch eller verksamhet är i oroliga tider, hur trygg företagets kundbas är och hur kundernas köpbeteende kan påverkas av stigande priser. Visa detta i olika prognoser.

– Kassaflöden, balansräkning, orderingång, tillväxt – det finns en rad prognoser som banken vill se när vi tittar på en låneansökan. Vill du imponera på oss är mitt tips att ta höjd för olika händelseutvecklingar. Visa upp både en konservativ och en realistisk prognos, säger Fredrik Josefsson.

2. Visa på kostnadskontroll

Enligt Fredrik Josefsson är det viktigt att kommunicera att företaget förstår det nuvarande marknadsläget. Just nu är det synonymt med att visa på god kostnadskontroll.

– Vi vill gärna se att det finns flexibilitet och att ni har möjlighet att snabbt skala ned vid behov. Även här är det bra att presentera olika scenarier. Vad händer till exempel med era marginaler om en leverantör höjer sina priser och vilka alternativa lösningar har ni då? Kan ni till exempel outsourca vissa tjänster om det behövs och därmed sänka era fasta kostnader så är det bra att lyfta.

3. Minska finansieringsbehovet och bankens risk

Genom olika metoder kan företag minska både sina finansieringsbehov och den risk som banken tar på sig när den lånar ut pengar till företaget. Båda åtgärderna gör det lättare att få finansieringen i hamn.

För att minska ert finansieringsbehov kan ni exempelvis försöka sänka era kostnader eller öka användningen av förskottsbetalningar inom verksamheten. För att minska bankens risk kan ni ta in en aktör som Exportkreditnämnden, EKN, i en affär som har koppling till export.

– Eftersom EKN kan dela risk med oss på banken så gör deras medverkan det lättare för oss att säga ja. Dessutom är ett samarbete med EKN ännu ett tecken på att företaget verkligen tänker till och har kontroll på situationen, säger Fredrik Josefsson.

4. Låt företagsrådgivaren vara rådgivare

Inte alla företag ser bankens företagsrådgivare som en faktisk rådgivare, och det kan vara en miss i sig. Bankens rådgivning innebär en fördjupad kontakt som ger företaget värdefulla insikter om banken och vice versa.

– Vi uppmuntrar till dialog, särskilt nu. Dialogen är viktig för att vi ska förstå alla mjuka värden som finns i bolaget och det kan verkligen göra skillnad. I vår rådgivning kan vi också hantera saker som vi själva vet är viktiga för banken när det kommer till finansiering, säger Fredrik Josefsson.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera