ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Turbulens i Riksgälden

Efter Di:s granskning: Riksgälden tillsätter en extern utredning

  • Foto: Jesper Frisk

Di har de senaste dagarna granskat Riksgälden och dess generaldirektör Hans Lindblad. Nu agerar styrelsen och tillsätter en extern utredning. Det rapporterar SVT.

Riksgäldsdirektör Hans Lindblad är enligt Di:s källor starkt ifrågasatt internt och sedan tidigare har finansdepartementet valt att kalla till sig Hans Lindblad för att få ytterligare information. Nu agerar även styrelsen genom att tillsätta en extern utredning.

”Vi har haft en avstämning i styrelsen i dag och vi har sett att det finns anledning att ta en del av de här sakerna på stort allvar”, säger Riksgäldens styrelseordförande Yvonne Gustafsson till SVT.

Di har tidigare rapporterat att Riksgäldens generaldirektör Hans Lindblad gick emot myndighetens analys och beslutade enväldigt att stänga ned en valutaposition, vilket resulterade i en förlust på 216 miljoner kronor i stället för en stor vinst. 

Till SVT uppger Yvonne Gustafsson att myndigheten under en längre tid har haft problem med den typen av affärer.

”För något år sedan så fattade styrelsen beslut om att avsluta den typen av verksamhet över huvud taget. Vi tycker inte att det är i enlighet med Riksgäldens uppdrag att ta så riskfyllda positioner som det innebär”, säger hon och konstaterar att ett sådant beslut i efterhand kanske skulle ha fattats snabbare.

Di har under helgen sökt Yvonne Gustafsson men hon har gjort sig oanträffbar. Vice ordförande i Riksgäldens styrelse, Lars O Grönstedt, har avböjt att kommentera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer